Σύνοδος Κορυφής: - Κακομαθημένες Ελλάδα & Κύπρος λέει ο Ερντογάν – Η Τουρκία να διαλέξει διάλογο ή κυρώσεις λέει ο Μητσοτάκης

: Προσχέδιο χωρίς αναφορά στην Τουρκία...

Χωρίς αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις δόθηκε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο προσχέδιο σημειώνεται ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν χωρίς καθυστέρηση κυρώσεις κατά Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ναβάλνι, ενώ θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ- Κίνας στο προσεχές διάστημα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το προσχέδιο δεν περιέχει ακόμη  παράγραφο για την Τουρκία, κάτι που αναμένεται να γίνει λίγη ώρα πριν το σημερινό δείπνο των 27 ηγετών.

Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία

«Το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί από τους ηγέτες στο αποψινό δείπνο», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα η Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ όπου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Kυρ. Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα με μονομερείς ενέργειες ή με ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας.

Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με Oύρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ

Διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ,  είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την έναρξη των εργασιών της Ειδικής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως ενημερώνει το Γραφείο του Πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός των θεμάτων της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. «Πρόκειται για πρόταση που αποτελεί καλή βάση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος του οποίου δυσανάλογο βάρος σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής.

Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρος

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης» επισημαίνεται. Επίσης, εξετάστηκε η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα δομή αιτούντων άσυλο στη Λέσβο.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «κακομαθημένες» από την Ε.Ε. την Ελλάδα και την Κύπρο τα αιτήματα των οποίων είναι, όπως είπε, ανεδαφικά.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Μεσόγειο και πρόσθεσε:

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μας. Δε θέλουμε σύγκρουση, αλλά ούτε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr