Τα 11 δις που μπαίνουν στην αγορά- Η «ένεση» ρευστότητας για μικρές & πολύ μικρές επιχειρήσεις - Συνταξιούχοι & μικροχρηματοδοτήσεις
Περίπου 519 εκατ. ευρώ θα διατεθούν έως έκτακτη ενίσχυση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων
Τα 11 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η συνολική «ένεση» ρευστότητας που πρόκειται να δοθεί στην ελληνική αγορά έως το τέλος του 2020.
Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ρευστότητα της τάξεως των 5-6 δισ. ευρώ, που θα προκύψει κυρίως μέσα από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, του δεύτερου κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Όπως έχουμε ήδη γράψει, η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί είναι στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών.
Διαβάστε επίσης: Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο τέταρτος κύκλος & το "δώρο" του Υπουργείου Οικονομικών στις πληγείσες επιχειρήσεις
Ο 4ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει αυτό τον σκοπό, με το μεγαλύτερο μέρος της να "χαρίζεται" στους δικαιούχους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης.
Όπως υπολογίζεται από τους αρμοδίους, η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί στην αγορά, μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι πληρωμές για τον τρίτο κύκλο, που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ από το Νοέμβριο θα ξεκινήσει ο 4ος κύκλος του προγράμματος με το συνολικό ποσό του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου να ξεπερνά τα 4,1 δισ. ευρώ.
Το εν λόγω πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει 120.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τον 3ο κύκλο ήταν 174.027.
Η συνολική στήριξη ξεπερνά, έως τώρα, τα 6 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται, από τους επιπλέον πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του 3ου και 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να διατεθούν 5 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, περίπου 519 εκατ. ευρώ θα διατεθούν έως έκτακτη ενίσχυση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ).
Μάλιστα, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση είναι 3.000 ευρώ, ενώ το μέγιστο 50.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει προϋπολογισμό που φτάνει στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα δρομολογείται και η αδειοδότηση των ιδρυμάτων μικρο-χρηματοδοτήσεων, με στόχο τη στήριξη κυρίως όσων βρίσκονται στο ξεκίνημα, με το μέγιστο ποσό να ανέρχεται σε 25.000 ευρώ, ενώ “ανάσα” είναι τα 1,4 δισ ευρώ που θα διοχετευθούν τον Οκτώβριο σε περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Μέσω του δεύτερου γύρου της Δράσης «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, δίνεται, επίσης, πρόσθετη χρηματοδότηση με το 70%-80% των πόρων να πηγαίνουν στις μικρές επιχειρήσεις.
Μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί, σε 11.953 επιχειρήσεις, δάνεια συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έχουν προστεθεί επιπλέον πόροι, ύψους 180 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με την τραπεζική μόχλευση θα φθάσουν περίπου στα 850 εκατ. ευρώ, για επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δανειοδότησης, αλλά αυτή δεν εγκρίθηκε λόγω μη διαθεσιμότητας πόρων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο χρόνια.
Η επιχείρηση καταβάλλει το κεφάλαιο για 2 χρόνια, ενώ για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου επιδοτείται το 40% του επιτοκίου. Με τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι καταβάλλονται από την επιχείρηση και το επιτόκιο καθορίζεται από την τράπεζα.
Τέλος, ξεκινά ο 2ος κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας με το 75% – 90% των νέων δανείων να απευθύνεται με προτεραιότητα σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί δάνεια σε 5.255 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στον 2ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσία αναμένεται οι εκταμιεύσεις να γίνουν γρηγορότερα, δεδομένου ότι πολλά από τα δάνεια έχουν ήδη εγκριθεί από τον πρώτο κύκλο.
Να σημειωθεί πως το συνολικό ύψος των δανείων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και από τους δύο κύκλους αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr