Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Ροζ ριζότο με παντζάρια και παρμεζάνα

Ίσως το πιο «ερωτικό» ριζότο που έχετε δοκιμάσει. Το χρώμα του αλλά και η γεύση του ταιριάζουν τέλεια σε ένα ρομαντικό γεύμα.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μεγάλα παντζάρια, κατά προτίμηση βιολογικά

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ρύζι ειδικό για ριζότο (καρναρόλι, αρμπόριο ή καρολίνα Σερρών)
  • 1 σφηνάκι ξηρό βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο πολύ ζεστός ζωμός κότας ή λαχανικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένη παρμεζάνα ή παλαιωμένη γραβιέρα, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • ΒΗΜΑ 1Λαδώνω ελαφρώς τα παντζάρια*, τα τυλίγω ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C,για 40-50′, μέχρι να τα νιώσω μαλακά όταν τα πιέσω με το δάχτυλό μου. Τα βγάζω από το φούρνο και μόλις κρυώσουν ελαφρά τα ξετυλίγω από το αλουμινόχαρτο και τα καθαρίζω.

  • ΒΗΜΑ 2Λιώνω τα παντζάρια στο μούλτι, μέχρι να γίνουν λείος πολτός. Αφήνω κατά μέρος.
  • ΒΗΜΑ 3Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια ρηχή, μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γλυκάνει, άλλα όχι να ροδίσει. Προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν και να ασπρίσουν.
  • ΒΗΜΑ 4Σβήνω με το βερμούτ, το μαγειρεύω για 30 δευτερόλεπτα και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μία δόση ζεστού ζωμού. Χαμηλώνω τη φωτιά και ανακατεύω σχεδόν ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το υγρό. Ρίχνω την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζω τη διαδικασία, μέχρι κάθε δόση ζωμού που ρίχνω να απορροφάται πλήρως από το ρύζι. Η όλη διαδικασία σταδιακής προσθήκης ζωμού διαρκεί περίπου 20 – 30 λεπτά, ανάλογα με το ρύζι. Στο διάστημα αυτό, το ρύζι θα έχει μεν μαλακώσει και θα μελώσει σαν χυλός, ωστόσο οι κόκκοι του θα κρατάνε λίγο στο δόντι. Ισως δεν χρειαστεί να ρίξω όλο το ζωμό, αλλά όση ποσότητα χρειαστεί μέχρι να αποκτήσει το ρύζι την επιθυμητή μελάτη υφή.
  • ΒΗΜΑ 5Όταν ρίξω την τελευταία δόση ζωμού (περίπου στα 20 – 25 λεπτά) προσθέτω και τον πουρέ παντζαριών και ανακατεύω καλά, μέχρι το ριζότο να αποστήσει μια βαθιά ροζ απόχρωση. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά Σερβίρω το ριζότο αμέσως και πασπαλίζω κάθε μερίδα με τριμμένη παρμεζάνα.
  • ΒΗΜΑ 6*Εναλλακτικά, αγοράζω από το σούπερ μάρκετ έτοιμα μαγειρεμένα ή ψημένα παντζάρια, που βρίσκω συσκευασμένα σε σακουλάκια βάκουμ –τα ξεπλένω και τα αφήνω κατά μέρος, χωρίς να τα μαγειρέψω).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr