Αυτές τις ''νεράιδες της Θράκης'' τις αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή τις έχετε γνωρίσει; Μια συνέντευξη με το γυναικείο δίδυμο των performers που ενθουσίασαν το TEDxAthens!
Η Eλένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, δυο αξιόλογες μουσικοί και performers που προκαλούν αίσθηση τόσο με την ερμηνεία τους όσο και με το ρεπερτόριό τους, ανεβαίνουν στη σκηνή του "Ρυθμός Stage" έχοντας στις αποσκευές τους νέο δίσκο με δικά τους τραγούδια, και μιλούν στο in.gr.
Η Eλένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, δυο αξιόλογες μουσικοί και performers που προκαλούν αίσθηση τόσο με την ερμηνεία τους όσο και με το ρεπερτόριό τους, ανεβαίνουν στη σκηνή του "Ρυθμός Stage" έχοντας στις αποσκευές τους νέο δίσκο με δικά τους τραγούδια, και μιλούν στο in.gr.
Σας έχουν χαρακτηρίσει "ιέρειες της πολυπολιτισμικότητας", "νεράιδες της Θράκης"… Ποιες είναι οι αδελφές Βουγιουκλή -Ελένη και Σουζάνα;
"Είναι πολύ τιμητικοί αυτοί οι χαρακτηρισμοί για εμάς! Είμαστε δύο μουσικοί-performers που πειραματιζόμαστε με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή και τραγουδάμε μουσικές από όλο τον κόσμο, ψάχνοντας τα καθολικά στοιχεία που υπάρχουν στις μουσικές όλων των λαών. Γνώμονάς μας πάντα στη δημιουργία μας είναι η συγκίνηση και η μέθεξη!"
Η νέα σας δισκογραφική δουλειά έχει τον οξύμωρο τίτλο για την εποχή μας "Το be safe". Πώς προέκυψε ο τίτλος του δίσκου και τι πραγματεύεται η νέα σας δουλειά; Πόσο "safe: ασφαλής" μπορεί να αισθάνεται κάποιος στους καιρούς που ζούμε;
"Καταρχήν είμαστε πολύ χαρούμενες και πραγματικά περήφανες που βγάλαμε τον δίσκο αυτό με τα δικά μας τραγούδια! Και μάλιστα με δική μας, ανεξάρτητη παραγωγή.
Ο τίτλος του δίσκου προέκυψε από το ομώνυμο τραγούδι που περιέχεται σε αυτόν. Ο τίτλος του τραγουδιού "To be safe" είναι σαρκαστικός, μιλώντας για το τί θα πρέπει να κάνεις προκειμένου να είσαι... ασφαλής. Για εμάς η "ασφάλεια" αυτή που επιβάλλεται είναι ψεύτικη, είναι φτιαχτή, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα ζούμε στο άκρον άωτον της ανασφάλειας. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει ή να δημιουργήσει, ζώντας κάθε μέρα με τρόμο, μη ξέροντας τί θα του ξημερώσει.
Αυτό όμως που πιστεύουμε, και που ποτέ δεν πάψαμε να πιστεύουμε, είναι ότι κινητήριος δύναμη για τη ζωή, είναι η δημιουργικότητα και η έμπνευση η οποία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί είναι λυτρωτική! Ακόμα και να αλλάξει τον κόσμο! Είναι τραγούδια που γράψαμε στην Ελλάδα της κρίσης. Ένας δίσκος που βασίζεται στο ένστικτό μας, την έμπνευση και στην ανάγκη μας να δημιουργήσουμε!
Τα τραγούδια και οι μουσικές του δίσκου έχουν αναφορές στα ακούσματα με τα οποία καταπιανόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Αναφορές που προσπαθούμε να εξελίσσουμε μέσα από το προσωπικό μας πρίσμα, έχοντας ως ορμητήριο τους ήχους και τις μουσικές της Ελλάδας και είναι η πρώτη φορά δισκογραφικά που παρουσιάζουμε τις δικές μας συνθέσεις, το δικό μας στίχο.
Και στον δίσκο αυτό συνεργαστήκαμε με εξαιρετικούς μουσικούς! Τον Αλέξη Αποστολάκη στα τύμπανα και τον Χρήστο Τσαπράζη στο κοντραμπάσο, καθώς και με τον Στέφανο Μίσσιο στη φυσαρμόνικα στη συμμετοχή του στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου.
Στους δρόμους του δωρικού ρεμπέτικου και του μπλουζ, αλλά πάντοτε με άξονα τις φωνές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάνουμε μια... σπονδή στην πεντατονία! Στην παγκόσμια πεντατονία! Η πεντατονική κλίμακα είναι ένα από τα καθολικά στοιχεία των μουσικών όλου του κόσμου. Είναι μια κλίμακα που αντιλαμβάνονται όλοι οι λαοί, από την Ελλάδα μέχρι την Αφρική και από την Κίνα μέχρι την Αμερική! Και σε αυτή τη δουλειά, υπάρχουν πολλά φωνητικά σχήματα... βοκαλισμοί, με επιρροές από τα βαλκάνια, την Ανατολή αλλά και τη Δύση.
Έμφαση, επίσης, δίνουμε στον στίχο που σε κάποια τραγούδια είναι ελληνικός και σε κάποια αγγλικός. Στον συγκεκριμένο δίσκο, βέβαια, έχουμε δώσει βάρος στο ρυθμικό μέρος (drum n' bass) και τον διονυσιασμό που μπορεί η επαναληπτικότητα του ρυθμού να επιφέρει!"
Τραγουδάτε σε διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικά είδη τραγουδιών. Ποια γλώσσα και ποιο είδος τραγουδιού σας εκφράζει περισσότερο;
"Η μουσική για εμάς δεν έχει σύνορα! Είναι μια παγκόσμια, καθολική γλώσσα. Ο κοινός άξονας που συνδέει όλα τα τραγούδια μας είναι η αντοχή τους στον χώρο και τον χρόνο και προπαντός, το κατά πόσον αυτό το τραγούδι μας αρέσει, μας συγκινεί. Αυτό μπορεί να είναι είτε ένα gospel, είτε ένα ρεμπέτικο, είτε ένα country, είτε ένα fado... Οπωσδήποτε, υπάρχουν κάποιες γλώσσες και μουσικές στις οποίες έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία εμείς οι Έλληνες, όπως τα fados, η Ανατολή, τα Βαλκάνια και γενικότερα η μεσογειακή μουσική, αλλά εξίσου μπορούν να "μιλήσουν" στην ψυχή μας και μουσικές από την άλλη άκρη του κόσμου, όπως είναι τα blues ή η ασιατική μουσική. Είμαστε πολύ τυχερός λαός γιατί ήμασταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και γι’ αυτό μπορούμε να δεχτούμε και να συνεπαρθούμε από πολλά και διαφορετικά ακούσματα και να κατανοήσουμε σχετικά εύκολα πολλές γλώσσες."
Το ρεπερτόριό σας αποτελείται από τις παραδόσεις τόσο της χώρας μας όσο και πολλών άλλων χωρών. Γιατί επιλέγετε αυτή την κατεύθυνση και πόσο δύσκολο είναι να τη μεταδώσετε στο κοινό και δη στο νεανικό.
"Η μουσική είναι στη ζωή μας από τότε που γεννηθήκαμε. Ήταν μια φυσική διαδικασία να ασχοληθούμε τελικά με τη μουσική! Μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι όπου ακουγόντουσαν όλα τα είδη, από "παραδοσιακές" μουσικές διαφόρων λαών μέχρι κλασική, rock, metal, rap ακόμη και progressive. Οι γονείς μας, μας εφοδίασαν με πολλά ταξίδια στον κόσμο και, φυσικά, με όλη αυτή την αγάπη για την τέχνη και τη μουσική. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι μεγαλώσαμε στην πολυπολιτισμική Ξάνθη, την πανέμορφη αυτή πόλη με τις πάμπολλες εκδηλώσεις, καθώς και το ότι ζήσαμε για δυο χρόνια στην Ουαλία σε προσχολική ηλικία, απ’ όπου πήραμε πολλά ακούσματα και βιώματα από τη σπουδαία κέλτικη κουλτούρα, συνειδητά κι ασύνειδα.
Πιστεύουμε ότι όταν κάτι είναι αυθεντικό, μπορεί να συγκινήσει και να κρατήσει στον χρόνο και στον χώρο και να απευθυνθεί σε διαφόρων ηλικιών και διαφόρων ακουσμάτων κοινό. Πιστεύουμε στο κριτήριο του κόσμου και ειδικά όταν αυτός ο κόσμος φέρει μέσα του τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Πάντα ήταν δύσκολο να ακολουθεί κανείς μια όχι συνηθισμένη ρότα (και είναι απαραίτητο να γίνονται τέτοιες απόπειρες) αλλά αυτό είναι ένα διαδραστικό "παιχνίδι" καλλιτέχνη-κοινού που είναι αέναο! Δε θεωρούμε ότι η μη συνηθισμένη ρότα δεν μπορεί να είναι κοινώς αποδεκτή και "εμπορική"! Για μας το εμπορικό και το ποιοτικό δεν είναι δύο έννοιες που απαραίτητα έρχονται σε κόντρα. Η ιστορία δείχνει ότι πολλές φορές ένα αυθεντικό έργο τέχνης με πραγματική και διαχρονική αξία είναι τελικά και εμπορικό."
Πολύ συχνά σας ακούμε να ερμηνεύετε a capella. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού σε αυτό και γιατί το επιλέγετε;
"A cappella ήταν ο πρώτος τρόπος που ξεκινήσαμε να τραγουδάμε και να εξερευνούμε τις μουσικές του κόσμου με αφετηρία τα Βαλκάνια που έχουν και σπουδαία φωνητική παράδοση. Είναι ένας τρόπος που μας πωρώνει αφάνταστα! Οι δονήσεις που αισθανόμαστε κι εμείς αλλά και το ακροατήριο, όταν λέμε για παράδειγμα ένα πολυφωνικό, είναι κάτι το μαγικό.
Το a cappella έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και αυτό αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για εμάς ως μουσικούς. Είναι από τα πολύ αγαπημένα τραγούδια του κοινού μας γιατί, αισθανόμαστε ότι, νιώθουν ό, τι ακριβώς νιώθουμε κι εμείς εκείνη τη στιγμή που τα ερμηνεύουμε! Πώρωση!"
Έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, αναφέρω ενδεικτικά μερικούς, Μαρία Φαραντούρη, Γκόραν Μπρέκοβιτς, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Χρήστο Θηβαίο, Βασίλη Λέκκα, Ψαραντώνη και τόσους άλλους. Ποια ήταν η συνεργασία-σταθμός για εσάς και με ποιον άλλον καλλιτέχνη θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε.
"Είμαστε πραγματικά περήφανες για τις συνεργασίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Είναι καλλιτέχνες που μας έχουν επηρεάσει βαθιά σε αυτό που κάνουμε κι οι οποίοι αποτελούν καλλιτεχνικούς φάρους για εμάς! Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τη συμμετοχή μας στη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Ηρώδειο (που ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία), τις συναυλίες μας με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με όλους του μεγάλους καλλιτέχνες που αναφέρατε καθώς και με τον Ηλία Ανδριόπουλο στη Μικρή Επίδαυρο, τον Θανάση Παπανωνσταντίνου, τον Γιάννη Σπάθα, τον Θανάση Γκαϊφύλια και την Τατιάνα Λύγαρη στο Τρένο στο Ρούφ.
Επίσης, η φετινή μας δισκογραφική συνεργασία με το ελληνικό black metal συγκρότημα, Rotting Christ, είναι μία ακόμη συνεργασία για την οποία είμαστε πολύ ενθουσιασμένες!
Με πολλούς ακόμα καλλιτέχνες θα θέλαμε να συνεργαστούμε κι όχι μόνο από το μουσικό χώρο...! Ονειρευόμαστε συνεργασίες με ανθρώπους-καλλιτέχνες που αποτελούν πρότυπα για εμάς όπως η Diamanda Galas, o Brian Eno, o Robert Plant, o Bobbie McFerrin, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και πολλοί άλλοι! Τα όνειρά μας είναι τρελά, όπως άλλωστε πρέπει να είναι τα όνειρα."
Μπορεί να υπάρξει -μουσικά- η Ελένη χωρίς τη Σουζάνα και αντίστροφα;
"Γιατί όχι; Αλλά αυτό που κάνουμε οι δυο μας μάς εκφράζει απόλυτα, έχει απεριόριστες δυνατότητες δημιουργίας και μας προκαλεί συνέχεια να το εξελίσσουμε!"
Μιλήστε μας για τις δυο live εμφανίσεις σας στο Ρυθμό Stage. Tι πρόκειται να δούμε και να ακούσουμε;
"Στο Ρυθμό - Stage θα δώσουμε δύο συναυλίες, την Πέμπτη 5/12 και την Πέμπτη 12/12, παρουσιάζοντας τα τραγούδια από τον καινούργιο μας δίσκο αλλά, φυσικά, και τραγούδια από όλο τον κόσμο! Μαζί μας επί σκηνής θα είναι ο Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και ο Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο."
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
"Έχοντας στις αποσκευές μας την πολύ δυνατή εμπειρία από τη συναυλία μας στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, καθώς και την εμπειρία από τη συμμετοχή μας στο TEDx Athens 2013, συνεχίζουμε την προώθηση του καινούργιου μας δίσκου με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό!"
Σας ευχαριστώ πολύ
"Κι εμείς ευχαριστούμε!"
Συνέντευξη: Τζωρτζίνα Ντούτση
Official site: http://www.vougioukli.gr/
Παραγγελία δίσκου: http://www.vougioukli.gr/eshop/
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr