Good News: Αυτά είναι τα 80 ασυναγώνιστα ελληνικά προϊόντα - Ο απόλυτος οδηγός - Καταγραφή των top!
Προϊόντα Ελλήνων παραγωγών που εκφράζουν στο έπακρο την ελληνική ποιότητα και γεύση και πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε! Ένας πολύτιμος οδηγός γευστικής απόλαυσης.
Προϊόντα Ελλήνων παραγωγών που εκφράζουν στο έπακρο την ελληνική ποιότητα και γεύση και πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε! Ένας πολύτιμος οδηγός γευστικής απόλαυσης.
Από την αφρόκρεμα των ελληνικών προϊόντων επιλέξαμε 80 και πλέον εξαιρετικές γεύσεις που αξίζει να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε. Σας τις παρουσιάζουμε με τυχαία σειρά.
Θα βρίσκονται όλα συγκεντρωμένα εκεί, μπροστά σας, στο φεστιβάλ "Ελλάδα Γιορτή- Γεύσεις", στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, 12-14 Απριλίου. Ενας θησαυρός ελληνικών γεύσεων από επιλεγμένους παραγωγούς με γνώση και μεράκι -από τυριά παραδοσιακής τυροκόμησης και όσπρια παλαιών σπόρων μέχρι τοπικά ζυμαρικά, ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, σπιτικές μαρμελάδες, αλλαντικά σπάνιας νοστιμιάς, κρασιά και μπίρες μικρών παραγωγών. Μοναδική ευκαιρία να τα δείτε από κοντά, να συζητήσετε γι' αυτά με τους ίδιους τους παραγωγούς τους, να τα γευτείτε, ακόμα και να τα προμηθευτείτε. Αυτή η λίστα θα είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος στην επίσκεψή σας.
Προσούτο Ευρυτανίας Στρεμμένου
Λεπτή γεύση, σωστό αλάτισμα και απαλή υφή, σε αυτό το εκλεκτό αλλαντικό φυσικής ωρίμανσης, που συναγωνίζεται τα διάσημα ιταλικά. Παράγεται από το 1992 στο Στρογγυλοβούνι Ευρυτανίας, σε μια μικρή ρεματιά μοναδικής ομορφιάς, κάτω από το μοναστήρι του Προυσού. Εκεί, ο πρέσβυς Χρήστος Στρεμμένος βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες για την ωρίμανση των αλλαντικών του, με πρώτο το προσούτο, που μπορεί να θεωρείται ιταλικό αλλαντικό, αλλά δεν διαφέρει και πολύ από το χοιρινό "ακροκώλιον" των προγόνων μας. Το αλλαντοποιείο Στρεμμένου χρησιμοποιεί βιολογικά χοιρινά δικής του εκτροφής, αλλά και μαύρο ελληνικό χοίρο από μικρούς παραγωγούς. Αυτό και τα άλλα εκλεκτά αλλαντικά του, λουκάνικα, σαλάμι αέρος, χοιρομέρι κρασάτο, λόντζα θα βρίσκονται στο περίπτερό του, στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη.
Γλυκό κουταλιού βύσσινο, Ηδιστον
Για να εκτιμήσεις την ποιότητα του γλυκού βύσσινου, πρέπει να έχεις τη γευστική εμπειρία του καλού σπιτικού. Το βύσσινο του "Ηδιστον" είναι άψογο: το φρούτο διατηρεί τo άρωμα και την υπόξινη γεύση του, το σιρόπι είναι διαυγές, λεπτόρευστο και τέλεια δεμένο, με νότες λεμονιού, η ζάχαρη όση πρέπει. Τα βύσσινα έρχονται από την περιοχή της Τεγέας, καθώς στο "Ηδιστον" δίνουν μεγάλη σημασία στην πρώτη ύλη των γλυκών τους. Ο τρόπος παρασκευής περιλαμβάνει όλα εκείνα τα σπιτικά "μυστικά" της τέχνης του σωστού γλυκού. Η Νάνσυ Λαζάρου και η Αναστασία Αρώνη ξεκίνησαν από ένα μικρό ζαχαροπλαστείο για να καταλήξουν στο φημισμένο εργαστήριο τους, που προμηθεύει γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες τα πιο ψαγμένα deli. Η γεύση μαρτυράει τη χωρίς συμβιβασμούς δουλειά τους.
Filia λιόλαδο, Αναστασόπουλου
Ενα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έντονα φρουτώδες, με νότες φρεσκοκομμένου χορταριού, ελαφρά πικάντικο, με τα τυπικά χαρακτηριστικά της κορωνέϊκης ποικιλίας. Η επεξεργασία του αμέσως μετά το μάζεμα της ελιάς, με ψυχρή έκθλιψη, δίνει ένα ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας και γεύσης. Παράγεται από τα ελαιοπερίβολα του Κωνσταντίνου Αναστασόπουλου, στο χωριό Φίλια στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Το αγουρέλαιο Filia έχει ακόμα πιο έντονα φρουτώδη αρώματα και την ελαφρά πικρή γεύση της φρεσκοστυμμένης ελιάς και κυκλοφορεί σε περιορισμένη ποσότητα, στην εποχή του. Στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη θα μάθουμε από τον Κωνσταντίνο Αναστασόπουλο για τη νέα παραγωγή που ετοιμάζει, από ελαιώνες άνω των διακοσίων ετών…
Φέτα Τριπόλεως βιολογική, Οικοφάρμα
Εχει αρώματα φρέσκου γάλακτος με νότες από γρασίδι, στο στόμα είναι φρέσκια, βουτυράτη και ευχάριστα αλμυρή, ελαφρά πικάντικη. Μια φέτα Π.Ο.Π. που ξεχωρίζει σε γεύση και ποιότητα. Παρασκευάζεται στο τυροκομείο της "Οικοφάρμας" της οικογένειας Σπυρόπουλου, στην καρδιά της Μαντινείας, από βιολογικό γάλα ορεινών αιγοπροβάτων του Μαινάλου, του Πάρνωνα, του Ταϋγέτου, μικρών παραγωγών. Θα τη βρούμε μαζί με τη γραβιέρα Τριπόλεως, το κατσικίσιο και τα υπόλοιπα βιολογικά και συμβατικά τυριά τους στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη.
Λαδοπαξίμαδα Καραβά Κυθήρων
Αφράτα, τραγανά, με τη νοστιμιά που τους χαρίζει το διακριτικό ελαιόλαδο, συνδυάζονται ιδανικά με πολλές γεύσεις και γίνονται η βάση για εξαιρετικά ορεκτικά, αντιπροσωπευτικά του απέριττου και νόστιμου ελληνικού τραπεζιού. Η παλιά παραδοσιακή συνταγή ακολουθείται με γνώση από το "Αρτοποιείο του Καραβά" του Παύλου Κορωναίου, που συνεχίζει το επάγγελμα του πατέρα του. Το ελαιόλαδο είναι ντόπιο και η παρασκευή γίνεται στο χέρι, στο σύγχρονο εργαστήριο του φούρνου, στο γραφικό χωριό του Καραβά. Θα τα βρούμε στην Τεχνόπολη, μαζί με παραδοσιακά τσιριγώτικα γλυκά και την ποικιλία κουλουριών και παξιμαδιών του παραδοσιακού αρτοποιείου.
Muscat de Lemnos – Limnos Wines
Μια εξαιρετική εκδοχή της ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας με οινοποίηση από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου. Χαρακτηρίζεται από κομψά αρώματα τριαντάφυλλου σε φόντο μελιού με τονισμένες νότες πορτοκαλιού και βερίκοκου. Ισορροπημένο στόμα χάρη σε μια υποψία πικρίλας που παραπέμπει σε φλούδα πορτοκαλιού. Πολύ καλή επίγευση. Θα το δoκιμάσετε στο περίπτερο της Limnos Wines στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή – Γεύσεις.
Ανηθοτυράκια της Γιαμ
Πρώτα σε κερδίζει η εμφάνιση και κατόπιν η γεύση. Μπαλάκια από ανθότυρο, μανούρι, φέτα και μυρωδικά τυλίγονται σε φρέσκο άνηθο και διατηρούνται σε βαζάκια μέσα σε εξ. παρθένο ελαιόλαδο. Είναι ένας από τους σπιτικούς μεζέδες της Γιαμ που παρασκευάζει σάλτσες, πρωτότυπα ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, όλα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με εξαιρετική ποιότητα και με ένα προσωπικό touch. Η Αύρα Πανουσοπούλου έκανε την αγαπημένη ασχολία της επάγγελμα και συσκευάζει ό,τι μαγειρεύει στην κουζίνα του εργαστηρίου της, με λίγες βοηθούς και με τις οικιακές της κατσαρόλες. Στην Αγιά της Λάρισας πλέον, δουλεύει πάντα με όρεξη και ήδη κατευθύνει τις νοστιμιές της σε καλά deli του εξωτερικού. Δεν θα λείπουν από το φεστιβάλ Γιορτή-Γεύσεις στην Τεχνόπολη.
Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας
Τα αμπελόφυλλα σε βάζο "της Μαριάννας" διατηρούν τη γεύση του φρέσκου αμπελόφυλλου, είναι μαλακά και συγχρόνως ανθεκτικά. Συλλέγονται από παλαιούς βιολογικούς αμπελώνες, που στη διαδρομή μπολιάστηκαν με ποικιλία σουλτανίνα για τα ανθεκτικά της φύλλα. Λίγες μόνο ώρες μεσολαβούν από τη συλλογή τους μέχρι τη συσκευασία σε άλμη και αυτό συμβάλλει στη ζωντανή γεύση τους. Είναι το πρώτο προϊόν της Μαριάννας Καζάκη για τον Αμπελουργικό Οίκο Καζάκη και ταξιδεύει πλέον και στο εξωτερικό. Δεν ξεχνάμε όμως και τις ανοιξιάτικες αμπελοκορφές, μια σπάνια λιχουδιά, καθώς και τα Ντολμαδάκια της Μαριάννας, τα περίφημα γιαλαντζί ντολμαδάκια με τη σπιτική γεύση που παράγονται καθημερινά στην οικοτεχνία του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη, στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής.
Βουβαλίσιος καβουρμάς Μπόρα
Εχει βαθειά κρεατένια νοστιμιά, αρώματα μυρωδικών και κρέας μόνο ψαχνό. Παρασκευάζεται από το κρέας των νεροβούβαλων της Κερκίνης, που σιγοβράζει επί ώρες ακολουθώντας τη συνταγή που έφερε η οικογένεια του Ζέλιου Μπόρα πριν πολλές δεκαετίες από την Ανατολική Θράκη. Τρώγεται σε λεπτές φέτες κρύος, ελαφρά ζεσταμένος ή στο τηγάνι με αβγά και είναι ένας από τους εκλεκτότερους ελληνικούς κρεατομεζέδες. Ο Ζέλιος Μπόρας παρασκευάζει στη Λιβαδειά Σερρών προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας, που θα γνωρίσουμε στο περίπτερο του Μιράν, στο φεστιβάλ της Τεχνόπολης.
Κίτρον Νάξου special Προμπονά
Ενα ευγενικό απόσταγμα 40ο, με το μοναδικό άρωμα των αιθέριων ελαίων του κίτρου της Νάξου. Είναι ένα από τα γνωστότερα τοπικά προϊόντα του νησιού και από τα πιο διάσημα ελληνικά λικέρ και παρασκευάζεται στα Αγκίδια Νάξου από το 1915. Την αποσταγματοποιία Προμπονά εκσυγχρόνισε και κρατάει σήμερα ο Σταμάτης Προμπονάς με τις κόρες του, παράγοντας το περίφημο λικέρ κίτρο σε τρεις εκδοχές και άλλα αποστάγματα. Θα τα δοκιμάσουμε στο περίπτερό τους, στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις.
Φλομάρια Λήμνου “Κασπακ'νές Λιχουδιές”
Παραδοσιακό λημνιό ζυμαρικό που μοιάζει με κοντό, χοντρό φιδέ. Τα παρασκευάζει με ντόπια αβγά, αιγοπρόβειο γάλα και το φημισμένο αλεύρι της Λήμνου η Μυρσίνη Χρυσοκεφάλου στην οικοτεχνία της, στον Κάσπακα της Λήμνου. Τρώγονται σκέτα με βούτυρο και τυρί, συνοδεύουν κρεατικά με κόκκινη σάλτσα, μπαίνουν σε κρεατόσουπες. Είναι ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα του εργαστηρίου "Κασπακ'νές λιχουδιές" που χρησιμοποιεί μόνο τοπικά υλικά της Λήμνου και διατηρεί τις παραδοσιακές συνταγές σε ζυμαρικά, βουτήματα, γλυκά με ιστορία, πίτες και τυροπιτάκια, όλα χειροποίητα και χωρίς συντηρητικά. Θα τα βρούμε στο εκθετήριο της "Λημνίας Γης" στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις.
Λουκάνικα με πορτοκάλι Μουτεβελή
Γίνονται από χοιρινό κρέας με προσθήκη φρέσκιας φλούδας πορτοκαλιού και μυρωδικών, σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της Καλαμάτας, είναι πολύ νόστιμα ψητά ή στο τηγάνι χωρίς άλλο λίπος, αλλά και μαζί με γίγαντες στο φούρνο. Παρασκευάζονται από τη βιοτεχνία αλλαντικών Μουτεβελή, με καταγωγή από την Καλαμάτα και ιστορία από το 1970. Τα λουκάνικα είναι η ειδικότητά τους και ανάμεσα στα πολλά είδη ξεχωρίζουν τα μοσχαρίσια με κρασί και θυμάρι, τα λουκάνικα με θρούμπι και κύμινο, τα πελοποννησιακά με σκόρδο, εκείνα με το πράσο. Θα υπάρχουν στο εκθετήριο της βιοτεχνίας στο φεστιβάλ.
Αβγοτάραχο Στέφος
Λυώνει στο στόμα ελευθερώνοντας συμπυκνωμένη γεύση θάλασσας, ξηροκαρπάτες νότες, ευχάριστη αλμύρα και υπέροχη, μακρυά επίγευση. Το αβγοτάραχο, που παρασκευάζεται στην περιοχή του Μεσολογγίου εδώ και αιώνες, προέρχεται από τα αβγά της μπάφας (του θηλυκού κέφαλου) και ήταν το εκλεκτό και πολύτιμο κέρασμα των ψαράδων της λιμνοθάλασσας. Τη συνταγή της οικογένειας έμαθε και ο Θεόδωρος Στέφος, μεγαλώνοντας στις όχθες της λιμνοθάλασσας και με βάση αυτήν έστησε τη βιοτεχνία του στο Αιτωλικό το 2008. Η επεξεργασία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και το αβγοτάραχο εμβαπτίζεται στο τέλος σε φυσικό κερί μέλισσας για να διατηρηθεί. Απολαύστε το ιδανικά με ένα malt με θαλασσινά αρώματα, αλλά και με ένα παλαιωμένο τσίπουρο ή μια βότκα. Η "Στέφος" θα βρίσκεται στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη και θα μας δείξει όλα τα προϊόντα της με βάση το αβγοτάραχο.
Eλαιόλαδο Poliana
Δεν αναφερόμαστε σε ένα αλλά σε τρία εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας και γεύσης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα. Από ποικιλία μανάκι Αργολίδος, με λεπτή γεύση, μαλακό και ήπιο. Από κορωνέϊκη της Αργολίδας, με έντονη γεύση ελιάς, πιπεράτο και δυνατό. Από κορωνέϊκη της Μεσσηνίας, κλασικό, φρουτώδες και πλούσιο. Στην Poliana, ο στόχος τους είναι να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας σε συνδυασμό με το terroir και αυτός είναι ο λόγος που δεν τις αναμειγνύουν. Τηρείται ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής και η ψυχρή έκθλιψη γίνεται σε πέτρινο λιοτρίβι. Οι ελαιώνες της οικογένειας βρίσκονται στα Φίχτια Μυκηνών και στο Νιοχώρι Μελιγαλά Μεσσηνίας. Θα μιλήσουμε με τους παραγωγούς στο φεστιβάλ του αθηνοράματος στην Τεχνόπολη -σίγουρα έχουν να μας πουν πολλά ενδιαφέροντα για το ελαιόλαδο.
Κτήμα Δερέσκου, οίνος Chardonnay
Ίσως το καλύτερο chardonnay της Μεσσηνιακής γης. Ζυμώνεται και ωριμάζει σε μικρά γαλλικά και αμερικανικά δρύϊνα βαρέλια. Στη μύτη κυριαρχούν τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας (κυρίως κίτρινα φρούτα) και διανθίζονται από ευγενικές νότες βανίλιας και καμένου ξύλου. Θα το δοκιμάσετε στο περίπτερο του Κτήματος Δερέσκου στο φεστιβάλ Eλλάδα, Γιορτή – Γεύσεις.
Μπίρα Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας
Η ξανθειά pils είναι φρέσκια και ελαφρειά, με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο αφρό. Η καστανή pale ale είναι φρουτώδης, με αρώματα βύνης και λυκίσκου, ελαφρώς γλυκίζουσα, με καπνιστές νότες και πλούσιο αφρό. Και οι δύο είναι φρέσκιες απαστερίωτες μπίρες με βιολογικές πρώτες ύλες και με ημερομηνία λήξης που δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος). Εχουν φανατικούς οπαδούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Ευρώπης με παράδοση στη μπίρα…Η προσπάθεια του πειραιώτη φαρμακοποιού Αλέξη Κουμάντου, που γύρισε αρκετές μικροζυθοποιίες της Γερμανίας για να μάθει τα μυστικά της καλής μπίρας πριν στήσει τη μικρή του ζυθοποιία στον Πειραιά πριν 8 χρόνια, δικαιώθηκε. Ηδη οι εγκαταστάσεις μεγάλωσαν και μεταφέρονται εκτός Αττικής. Θα δοκιμάσουμε τις μπίρες στο εκθετήριο της Πειραϊκής, στο φεστιβάλ της Τεχνόπολης.
Αλειμμα σολομού Εργον
Αλειμμα σολομού με προσθήκη ταραμά, μια λεπτή θαλασσινή γεύση με νότες καπνίσματος και βελούδινη υφή, ιδανικό για φρυγανισμένα ψωμάκια ή σαν ντιπ για μπαστουνάκια λαχανικών. Επιλέξαμε αυτό το προϊόν από την τεράστια γκάμα ελληνικών γεύσεων της Εργον, που περιλαμβάνουν από ελαιόλαδα και άγρια μανιτάρια Πίνδου μέχρι φασόλια Πρεσπών, ρύζια, παραδοσιακά ζυμαρικά, μέλι, τουρσιά, θαλασσσινά deli. Ο Θωμάς και ο Γιώργος Δούζης ανέλαβαν την οικογενειακή εταιρεία τροφίμων και δημιούργησαν ένα καταξιωμένο brand, μια ετικέτα-εγγύηση επιλεγμένων προϊόντων μικρών παραγωγών, που η ταυτότητά τους αναγράφεται στις συσκευασίες. Τα προϊόντα τους ταξιδεύουν, άξιοι πρεσβευτές της ελληνικής παραγωγής και των παραδοσιακών μας γεύσεων. Θα τα συναντήσουμε στο περίπτερό τους στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις, στην Τεχνόπολη.
Σκαλτσουνάκια Αρκαδίας
Κάτω από την άχνη κρύβεται ένα λεπτό φύλλο με μυρωδάτη γέμιση από καρύδια, κανελογαρύφαλλα και μέλι. Τυπικό παραδοσιακό γλυκό της περιοχής της Στεμνίτσας, με τα εμβληματικά υλικά της περιοχής, το μέλι και το καρύδι, ήταν ένα κέρασμα όχι μόνο της Σαρακοστής, αλλά όλου του χρόνου. Παρασκευάζονται με σπιτική συνταγή και εκλεκτά υλικά στο εργαστήριο της "Αρκαδιανής", στο Ψάρι Τρικολώνων Αρκαδίας. Πάνε δέκα χρόνια τώρα που ο Μάκης Παπούλιας πραγματοποίησε το σχέδιό του, να στήσει ένα κέντρο ανάδειξης των αρκαδικών γεύσεων και της τοπικής γαστρονομίας. Το εργαστήριο της "Αρκαδιανής" παρασκευάζει ακόμα χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, καρυδοκουραμπιέδες και πολλά άλλα, ενώ στο εστιατόριο μαγειρεύουν παραδοσιακά εδέσματα με τοπικά υλικά.
Παξιμαδάκια αμυγδάλου Σητειακός Μύλος
Αφράτα, χειροποίητα και διπλοφουρνιστά, είναι ζυμωμένα με μεγάλα κομμάτια καβουρδισμένου αμύγδαλου, τσικουδιά και εξ.παρθένο ελαιόλαδο Σητείας με τη συνταγή του κλασικού κρητικού καθημερινού κέρασματος. Παρασκευάζονται στο "Σητειακό Μύλο", τη σύγχρονη μονάδα αρτοποιίας τρίτης γενιάς της οικογένειας Καλαμπόκη. Μαζί και δεκάδες ακόμα παξιμαδάκια και κουλουράκια, όλα με αγνές κρητικές πρώτες ύλες και ελληνικά αρώματα. Η αρτοποιία Καλαμπόκη έχει ιστορία από το 1930, όταν ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ζαχαροπλάστης από την Κωνσταντινούπολη, ήρθε στην Κρήτη και πάντρεψε τις πολίτικες με τις κρητικές συνταγές. Σήμερα εξάγει πολλά από τα πετυχημένα προϊόντα του. Μια επιλογή από αυτά θα δοκιμάσουμε στο περίπτερο του Σητειακού Μύλου, στο φεστιβάλ.
Ρέγγα καπνιστή Τραγάκη
Με ωραίο κάπνισμα και ήπιο αλάτισμα, η καπνιστή ρέγγα της σειράς "Ο μεζές του μερακλή" είναι μια πραγματική πρόκληση για ούζο. Είναι ένας από τους πολλούς ψαρομεζέδες που παρασκευάζει η βιοτεχνία Τραγάκη, στην παραλία Γερακινής στη Χαλκιδική. Καπνιστά ή μαρινάτα, σκέτα ή σε συνδυασμούς ορεκτικών, τα προϊόντα με γαύρο, σκουμπρί, χταπόδι, γαρίδες, λακέρδα έχουν ήπιο αλάτισμα ώστε να τρώγονται ευχάριστα και δεν περιέχουν συντηρητικά.
Σάλτσα πάπρικα Αλμωπία
Ενα πικάντικο ορεκτικό με την πυκνή γλυκειά γεύση της ψητής πιπεριάς. Γίνεται με πιπεριές Φλωρίνης, ντομάτα, καρότο, ελαιόλαδο και μπαχαρικά από παλιά παραδοσιακή συνταγή της Πέλλας. Ταιριάζει με κρέατα στη σχάρα, με λευκά τυριά, σε μπρουσκέτες, σε ζυμαρικά, σαν ντιπ λαχανικών, αλλά και σε μια πρωτότυπη τυροσαλάτα. Είναι ένα από τα προϊόντα της βιοτεχνίας τροφίμων που ξεκίνησε ο Γιώργος Τσιρόπουλος στην Αριδαία το 1964, με σκοπό τη διαφύλαξη των τοπικών γεύσεων. Σπιτικές σάλτσες, ορεκτικά, τουρσί, αμπελόφυλλα, γλυκά κουταλιού, όλα με λαχανικά της περιοχής, χωρίς συντηρητικά. Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση θα μας παρουσιάσει τα προϊόντα της στο εκθετήριό της στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις.
Κρητικός Τοπικός Οίνος (Ερυθρός)- Creta Olympias
Ένα κρασί με τη σφραγίδα της προσωπικότητας των τοπικών ποικιλιών Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά, από σταφύλια ημιορεινών αμπελώνων του νομού Ηρακλείου. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων με ευγενικές υποψίες δέρματος. Το στόμα είναι στρογγυλό με καλή ισορροπημένη οξύτητα και οδηγεί σε πολύ καλή επίγευση που διαρκεί . Θα το δοκιμάσετε στο περίπτερο της Creta Olympias στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή – Γεύσεις.
Μέλι ελάτης "βανίλια" Αρκάς
Το μέλι ελάτης "βανίλια" Μαινάλου είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και βγαίνει αποκλειστικά στην περιοχή του ελατοδάσους του Μαινάλου. Με αυτό το μελισσοκομικό προϊόν της πατρίδας τους ξεκίνησαν την "Αρκάς Μελισσοκομική" ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο μελισσοκόμος Κώστας Σταματόπουλος. Είναι ένα μέλι με φανατικούς φίλους, που εκτιμούν το πολύπλοκο άρωμα, τη μετρημένη γλυκύτητα και τη μεταξένια υφή του. Συσκευάζεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Αρκάς στον κάμπο της Μαντινείας και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα της αρκαδικής γης που θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή-Γεύσεις στην Τεχνόπολη.
Ούζο Ξενία, Καλλικούνη
Δυνατό, με πολύπλοκο άρωμα βοτάνων, ισορροπημένο και ευκολόπιοτο, είναι η εξέλιξη του πρώτου ούζου της ποτοποιίας, που κυκλοφόρησε το 1902. Εξάγεται σε 23 χώρες και εκφράζει την ποιότητα και την εμπειρία στη χρήση βοτάνων και αρωματικών της ιστορικής αποσταγματοποιίας της Καλαμάτας, που ίδρυσε ο Νικόλαος Καλλικούνης το 1850. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ελληνικές βιοτεχνίες που όχι μόνο εξακολουθεί να παράγει, αλλά συνεχώς παρουσιάζει νέα προϊόντα. Από ρακή και μαστίχα μέχρι ιδιαίτερα herbal liqueurs και brandy, ο κατάλογος είναι μεγάλος. Το περίπτερό της στο φεστιβάλ Ελλάδα Γιορτή -Γεύσεις θα είναι μια πρόκληση…
Βουβαλίσια λουκάνικα Κερκίνης του Μπίλη
Με τη μεστή γεύση του βουβαλίσιου κρέατος και ελάχιστο λίπος, αυτά τα λουκάνικα είναι ένα διαφορετικό παραδοσιακό έδεσμα. Ακόμα πιο χαρακτηριστική η γεύση των καπνιστών, που είναι πιο στεγνά, με ελαφρύ άρωμα καπνίσματος. Και τα δύο χρειάζονται λίγο ψήσιμο στο γκριλ ή στη σχάρα για να αναδείξουν τη γεύση τους. Η οικογενειακή επιχείρηση "Φάρμα Κερκίνης" του Μπίλη είναι μια κάθετη μονάδα εκτροφής βουβαλιών και επεξεργασίας του κρέατός τους, στο χωριό Κερκίνη Σερρών. Η λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν σπάνιο υγροβιότοπο όπου ζουν οι νεροβούβαλοι που λατρεύουν το νερό και εκτρέφονται σε φυσικές συνθήκες.Τα προϊόντα του Μπίλη περιλαμβάνουν τον παραδοσιακό καβουρμά, φιλέτο και μπριζόλα καπνιστή, σαλάμι, όλα από βουβαλίσιο κρέας. Θα τα γνωρίσουμε στο φεστιβάλ.
Μαρμελάδα βατόμουρο, Αμανίτα
Η υπόξινη, αρωματική γεύση των φρέσκων βατόμουρων, μαζεμένων στην εποχή τους στο Πήλιο, ισορροπεί τη ζάχαρη και κάνει αυτή τη σπιτική μαρμελάδα ιδανικό σύντροφο πρωϊνού. Το καλύτερο, βέβαια, είναι να τη γευτείτε στο υπέροχο πρωϊνό που σερβίρεται στο "σπίτι" της, στον ξενώνα Αμανίτα στην Τσαγκαράδα. Ο Φιλάρετος Ψημμένος, παράλληλα με τον όμορφο ξενώνα που διατηρεί, παρασκευάζει ιδιαίτερα εδέσματα με φρούτα και μανιτάρια που συλλέγει στο βουνό και στα περιβόλια. Σάλτσες, μαρμελάδες από άγρια και ήμερα φρούτα, μουστάρδες και άλλα υπέροχα με τη γεύση και το άρωμα της πηλιορείτικης φύσης. Ενα δείγμα θα μας φέρει στο περίπτερο Αμανίτα, στο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη.
Αναλυτικά τα υπόλοιπα προϊόντα εδώ - Athinorama.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr