Κορωνοϊός: Διεθνής ανησυχία για τη μετάλλαξη- Τα 3 στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό- Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (βίντεο)

Συνεδριάζει σήμερα ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός κρίσεων για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για αντιμετώπιση της κατάστασης, σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε όλο τον πλανήτη η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία, λόγω της ταχείας εξάπλωσης που παρατηρείται.

Πολλές περιοχές της Μ.Βρετανίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4, ενώ το νέο στέλεχος του ιού έχει εντοπιστεί, επίσης, στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

 

Παράλληλα, πολλές είναι οι χώρες, όπως  η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που διακόπτουν την αεροπορική σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλεια, ενώ όσον αφορά την χώρα μας, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνουν πλέον σε 7ημερη καραντίνα.

 

 

 

Επίσης, έχει προγραμματιστεί για τις 12 σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γερμανική προεδρία για να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για αντιμετώπιση της κατάστασης, σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

 

 

Τα στοιχεία που προβληματίζουν τους επιστήμονες

Η μετάλλαξη του ιού, που ονομάζεται VUI-202012/01, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς τέτοιες μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου σπάνιες και ήδη υπάρχουν πάνω από 12.000 διαφορετικά στελέχη, υπάρχουν 3 στοιχεία που προκαλούν ανησυχία, όπως αναφέρει σε άρθρο του το BBC.

  • Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού
  • Διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κορωνοϊού
  • Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις, έχει ήδη φανεί στο εργαστήριο, πως αυξάνουν την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μετάλλαξη αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ τον Νοέμβριο περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο αφορούσαν τη νέα μετάλλαξη.

Οι περιπτώσεις αυτές αυξήθηκαν στα δύο τρίτα του συνόλου, στα μέσα Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να ληφθούν τα νέα αυστηρά μέτρα στη βρετανική πρωτεύουσα. 

Πέρα των τριών, προαναφερθέντων, χωρών που εντόπισαν το στέλεχος που προέρχεται από τη Μ. Βρετανία, υπήρξαν και άλλες χώρες, οι οποίες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές - κυρίως την μετάλλαξη “N501Y”.

 

 

Η Ν.Αφρική, που ενημέρωσε τον ΠΟΥ για μία μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως η αυτή μετάλλαξη “N501Y” ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται την ίδια ώρα σε στενή επαφή με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με το ζήτημα της μετάλλαξης του κορωνοϊού. 

Προς το παρόν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη αντιδρά διαφορετικά στο εμβόλιο.

Αν και υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα», ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία, ότι η νέα παραλλαγή του ιού μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάντως, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική» και πως «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να δείχνουν «αλλαγή της βαρύτητας της νόσου».

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega" ανέφερε σχετικά με το ζήτημα πως οι μεταλλάξεις είναι κίνδυνος για το εμβόλιο, όμως, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. 

«Επειδή το θέμα είναι σε εξέλιξη περιμένουμε περισσότερα στοιχεία, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί» τόνισε ο ίδιος. 

 

 

Με την σειρά του, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης, έγραψε σχετικά με την συγκεκριμένη μετάλλαξη στον λογαριασμό του στο facebook: «Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα).

 

Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την...

Δημοσιεύτηκε από Gkikas Magiorkinis στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.

Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.

Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα "καμπανάκια" λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει...».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr