Top woman η Άγκνες Κελέτι! Η Ολυμπιονίκης με τα 10 μετάλλια στην γυμναστική έσβησε 100 κεριά (φωτό)

Ένας συνδυασμός γενναιότητας, επινοητικότητας και τύχης βοήθησε την Κελέτι να επιβιώσει

100 κεριά έσβησε η Άγκνες Κελέτι, η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης στον κόσμο. Η αθλήτρια, που έχει κερδίσει 10 μετάλλια στην γυμναστική, είχε τα γενέθλιά της στις 9 Ιανουαρίου.

Η Ολυμπιονίκης γιόρτασε τα γενέθλιά της το Σάββατο και η Ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της στην οποία την βλέπουμε να σβήνει τα 100 κεράκια στην τούρτα της.

Η ίδια κατόρθωσε στην ζωή της να πάρει 10 μετάλλια εκ των οποίων τα πέντε χρυσά. Στα 35 της έγινε η παλαιότερη αθλήτρια που κέρδισε έναν Ολυμπιακό τίτλο.

Η Κελέτι είναι η πιο διακεκριμένη γυναίκα Ολυμπιονίκης της Ουγγαρίας - και μόνο τρεις θρυλικοί άνδρες ξιφομάχοι (Aladár Gerevich, Pál Kovács και Rudolf Kárpáti) έχουν κερδίσει περισσότερα Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια για τη χώρα από ότι εκείνη.

Και μπορεί και η ίδια να είχε κατορθώσει να λάβει περισσότερα αν δεν είχε μεσολαβήσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος αφού δεν είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες έως ότου ήταν 31 ετών.

Η Κελέτι ξεκίνησε το άθλημα σε ηλικία τεσσάρων ετών και εντάχθηκε στο VAC Sports Club, το μοναδικό εβραϊκό σωματείο στη Βουδαπέστη. Στα 16, είχε κερδίσει τον πρώτο της εθνικό τίτλο (θα προσθέσει εννέα ακόμη). 

Το 1941, με την Ουγγαρία να πολεμά μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία ως μέρος των δυνάμεων του Άξονα, η Κελέτι εκδιώχθηκε από τη γυμναστική λέσχη της επειδή ήταν Εβραία και αναγκάστηκε να κρυφτεί με την οικογένειά της στην ύπαιθρο.

Επιβίωσε αφού ανέλαβε μια ψεύτικη ταυτότητα και εργαζόταν ως υπηρέτρια. Καθώς οι Ναζί κατέλαβαν την Ουγγαρία, αργότερα παντρεύτηκε τον αθλητή István Sárkány, πιστεύοντας ότι έτσι θα ήταν λιγότερο πιθανό να σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, σύμφωνα και με το olympic.org.

Ένας συνδυασμός γενναιότητας, επινοητικότητας και τύχης βοήθησε την Κελέτι να επιβιώσει. Η οικογένειά της αναζήτησε επίσης καταφύγιο σε ένα «Σουηδικό Σπίτι» που διοικούσε ο Raoul Wallenberg, ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε για το ρόλο που έπαιξε στο να βοηθήσει τους Εβραίους να βγουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πατέρας και οι θείοι της δεν ήταν τόσο τυχεροί: ήταν μεταξύ των 550.000 Εβραίων της Ουγγαρίας που σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε στη Σχολή Γυμναστικής στη Σχολή Φυσικής Πολιτισμού της Βουδαπέστης. Ήταν επίσης ικανή βιολοντσελίστας και έπαιξε ακόμα και επαγγελματικά. Μέχρι το 1947, είχε κερδίσει το πρώτο της Πρωτάθλημα Γυμναστικής της Κεντρικής Ευρώπης και άρχισε να ξεχωρίζει στον χώρο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr