I am not a doll! Η Άντζελα Γκερέκου & η κόρη της Μαρία πρωταγωνίστριες σε μία πρωτοποριακή καμπάνια κατά της βίας των γυναικών (φωτό & βίντεο)
Kάθε χρόνο 180.000 κορίτσια & γυναίκες κινδυνεύουν να ακρωτηριαστούν
Η Άντζελα Γκερέκου και η κόρη της Μαρία Βοσκοπούλου πρωταγωνιστούν σε μια πρωτοποριακή καμπάνια για την βία κατά των γυναικών.
Η 6η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Εκείνη και η Μαρία λοιπόν φωτογραφήθηκαν σε μαύρο φόντο για το project I am not a doll (δεν είμαι κούκλα).
Στις εικόνες αποτυπώνεται και μια κούκλα που κρατά στα χέρια της μια μπλε καρδιά, αλλά και μια άλλη που έχει ένα ροζ λουλούδι στο επίμαχο σημείο.
«Το @iamnotadol_project λειτούργησε καταλυτικά σαν ένα δυναμικό σύνθημα με θεραπευτικές ιδιότητες για τον σεβασμό στα δικαιώματα της γυναικείας υπόστασης .
Η θεραπεία του τραυματισμένου παιδιού μέσα μας, που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Πιστεύω ακράδαντα η καλλιέργεια και η παιδεία μέσα από την τέχνη είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή για ένα καλύτερο παρόν αλλά και μέλλον για όλους μας» έγραψε η Άντζελα Γκερέκου στο ποστ που έκανε στο Instagram για την συγκεκριμένη δράση.
Σύμφωνα και με την ανάρτηση που έχει κάνει το I am not a doll:
«Υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια γυναίκες σήμερα στον κόσμο αποχωρίζονται ένα σημαντικό κομμάτι από τη ζωή τους.Είναι ακρωτηριασμένες, ενώ 2 εκατομμύρια γυναίκες τον χρόνο κινδυνεύουν να το υποστούν.
Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 600.000 γυναίκες ζουν με τις συνέπειες της κλειτοριδεκτομής, ενώ κάθε χρόνο 180.000 κορίτσια και γυναίκες κινδυνεύουν να ακρωτηριαστούν, μόνο σε 13 ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμούς από τις παραπάνω περιοχές προέλευσης.
Στην Ελλάδα, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί να διωχθεί ποινικά, μέσω των άρθρων 308, 309 και 310 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρονται αντίστοιχα στα ποινικά αδικήματα της σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και των σωματικών βλαβών σε βάρος ανήλικου.
Η αρχή της ετεροδικίας δεν ισχύει και, ως εκ τούτου, η κλειτοριδεκτομή δεν τιμωρείται όταν διαπράττεται εκτός της χώρας. Κάτι που έχει συμπεριληφθεί στη νομοθεσία των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συνήθως ο ακρωτηριασμός των κοριτσιών που ζουν στην Ευρώπη γίνεται κατά τη διάρκεια διακοπών στη χώρα προέλευσης.... Διεκδικούμε #ολοιμαζι ισότητα και τη δικαιοσύνη για ένα καλύτερο μέλλον!».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη σελίδα του I am not a doll στο Instagram πρόκειται για: «μια διαδραστική καλλιτεχνική δράση η οποία χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων της οποίας προυπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.
Η θεματική βασίζεται στα πλαίσια των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά στο Sdg 5 που αφορά στον τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών και την Εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας και βλαβερών πρακτικών
Ειδικά σήμερα που διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο λόγο της πανδημίας covid 19, ο αριθμός των περιπτώσεων που σχετίζονται με την έμφυλη βία αυξάνεται δραματικά. Το @iamnotadol_project είναι μια διαδραστική εναλλακτική κίνηση η οποία θα βρίσκει τρόπους να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της εποχής».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr