Κορονοϊός: Αυστηρό lockdown στις περιοχές Αχαΐας & Εύβοιας - Όλα τα μέτρα στις "κόκκινες περιοχές" - Τι ισχύει για τις μετακινήσεις δημοσιογράφων - ελ. επαγγελματιών
Σε ποιες περιοχές παρατείνονται τα μέτρα - Οι νέες ρυθμίσεις
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθενται από αύριο 13 Φεβρουαρίου οι περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας -πλην της Σκύρου-, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.
Παράλληλα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας κι ο δήμος Μυκόνου.
Στις περιοχές αυτές, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου η ΠΕ Ρεθύμνου και οι δήμοι Καλυμνίων και Καρπάθου - Παράταση έως 22/2 των μέτρων για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
Eurokinissi
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από αύριο 13 έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο δήμος Καρπάθου, όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου - «κόκκινο», βρίσκονται από αύριο 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:
- ο δήμος Εορδαίας,
- ο δήμος Θηβαίων,
- ο δήμος Τανάγρας,
- ο δήμος Σπάρτης,
- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
- ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
- ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
- ο δήμος Τεμπών
- η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
- ο δήμος Καλυμνίων και
- ο δήμος Καρπάθου.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί.
Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.
Παράταση μέτρων έως 22 Φεβρουαρίου για ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων, κατά μία εβδομάδα για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.
Eurokinissi
Διευκρινίσεις για μετακίνηση επιστημόνων-αυτοαπασχολούμενων και δημοσιογράφων
Διευκρινίσεις για τη μετακίνηση των επιστημόνων- αυτοαπασχολούμενων και των δημοσιογράφων έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως ανέφερε, σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.
Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.
Β. Παπαευαγγέλου: Σταθερή επιβάρυνση και συνεχιζόμενη αύξηση- Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός - Τήρηση των μέτρων
Ανησυχεί η κατάσταση στη χώρα τους επιστήμονες, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του νέου κορονοϊού στην κοινότητα. Στο "κόκκινο", βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Εύβοια.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σταθερή επιβάρυνση και συνεχιζόμενη αύξηση.
Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα.
Eurokinissi
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.
Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική σήμερα είναι κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ-COVID.
Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας είπε η κ. Παπαευαγγέλου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός», τόνισε αλλά τήρηση των μέτρων.
Αναφέρθηκε επίσης στην ορθή χρήση μάσκας και σε μελέτη για την διπλή μάσκα για την περαιτέρω μείωση τη διασποράς του ιού. Είπε ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Β. Κοντοζαμάνης: Κατά 84% αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο τα PCR test
Καθημερινά αυξάνονται τα τεστ για την ανίχνευση της covid-19 που διεξάγονται στη χώρα, τόσο τα rapid test, όσο και τα μοριακά, PCR test, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Eurokinissi
Μάλιστα όπως είπε, από αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 84% τα PCR test σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σχετικά με την αξιοπιστία των rapid test και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι "δεν έχουν κάποιο μειονέκτημα, αντιθέτως το γεγονός ότι κάποιος θα πάρει το αποτέλεσμα σε 15 λεπτά, με συνέπεια να τροποποιηθεί η συμπεριφορά του άμεσα, το κέρδος είναι τεράστιο".
Μάλιστα τα χαρακτήρισε "υπερ-όπλο" στη φαρέτρα των επιστημόνων που βοηθάει στην βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr