Μια πολύ δυνατή συνέντευξη του Φάνη Μουρατίδη για το «αλάνι» της νιότης του – «Νιώθω δυνατός μέσα στην οικογένεια μου» - Μίλησε στο Γιάννη Βίτσα στο «ΕΓΩ»




Συνέντευξη στον Γιάννη Βίτσα στο "Εγώ"


Τι σε ενέπνευσε περισσότερο στην παράσταση “Τα μουτρα” που πρωταγωνιστείς και παρουσιάζεται από το Θέατρο Χώρα.

Έχει ενδιαφέρον δραματουργικά. Ο κόσμος της νύχτας είναι γοητευτικός. Έχει τους δικούς του κώδικες. Η παράσταση παίζεται συνεχώς από το 1983 στο εξωτερικό. Έχει δυναμική. Νομίζω ότι άξιζε να τη δοκιμάσουμε και για τον εμπορικό της χαρακτήρα. Υπάρχει λιτότητα μέσων για μία κωμωδία αυτού του χαρακτήρα. Είναι πρόκληση και ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε ένα κόσμο που δεν τον έχουμε από το σκηνικό ή τις αλλαγές κουστουμιών. Όλες οι διαφορετικές σκηνές γίνονται με ένα κουστούμι. Το βρήκα εξαιρετική πρόκληση. Ψάχνοντας πάντα πράγματα που αισθάνομαι ότι μ’ αφορούν μπήκα σ’ αυτή την περιπέτεια.

Ήσουν, αυτό που λέμε, αλάνι στην εφηβεία σου και στα πρώτα ενήλικα χρόνια σου ; Είχες τη λεγόμενη .... αλητεία της εποχής ;

Στο βαθμό που μου αναλογούσε την είχα. Είμαι Θεσσαλονικιός. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε πρωτοπόρος στην νύχτα. Για πολλά χρόνια είχα ανθρώπους στην νύχτα που με βοήθησαν να ζήσω. Το διάστημα, που ήμουν σπουδαστής και δεν είχα χρήματα με στήριξαν φίλοι μου που δούλευαν το βράδυ. Η νύχτα έχει μία δική της ηθική. Είναι ένας δίκαιος κόσμος.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τρέλες που έχεις κάνει την νύχτα;

Εξαρτάται από το τι θεωρεί καθένας τρέλα. Έκανα πολλές σαχλαμάρες. Ανέβαινα στα τραπέζια και υποδυόμουν τον Ιάπωνα και την Γιαπωνέζα που έκαναν σεξ σε μαγαζί, έκανα άπειρες στιγμές καζούρα και πλάκα. Έχω ζήσει και άσχημες καταστάσεις πιτσιρικάς, γιατί για εμένα η νύχτα δεν ήταν μόνο το κλαμπ, αλλά και τα σκυλάδικα και τα ντεκά μαγαζιά έξω από την πόλη.



Τι άσχημες καταστάσεις έζησες;

Έχω σωθεί από ξυλοδαρμό. Έχω δει βιασμό και κακοποίηση κοπέλας μπροστά μου. Στην προσπάθεια μας μάλιστα να την σώσουμε με την παρέα μου παίξαμε τη ζωή και την ακεραιότητά μας. Θυμάμαι μπήκαμε στην μέση. Αν δεν έρχονταν με το μέρος μας μία συγκεκριμένη συγκυρία πραγμάτων, αν τελικά ζούσα σήμερα, μάλλον θα είχα μεγάλο σωματικό κουσούρι. Ακοίκουν και αυτά στις τρέλες εκείνης της ηλικίας και στις εμπειρίες που συλλέγεις.

Έχεις ...πλακωθεί στα εφηβικά χρόνια με συνομήλικους σου;

Ναι. Έχω πλακωθεί σαν πιτσιρικάς στο γυμνάσιο, στο λύκειο με παρέες. Έχω φάει πολύ ξύλο. Ήταν άλλες εποχές τότε. Θυμάμαι γούσταρε κάποιος μία πιτσιρίκα, στην οποία άρεσα ενώ δεν το ήξερα. Το είπε σ΄ εκείνον και ήρθε να μου ζητήσει το λόγο. Λογοφέραμε και πλακωθήκαμε στο προαύλιο του σχολείο χωρίς να ξέρω το λόγο. Την επόμενη ημέρα ήρθαν δεκαπέντε άτομα και με έσερναν στα χαλίκια



Έχει τύχει να σε χτυπήσουν δεκαπέντε άτομα μαζί;

Ναι. Και επίσης έχει συμβεί να με χτυπήσουν και επτά μαζί στο γήπεδο.

Ουσιαστικά σώθηκες από τύχη.

Ναι. ‘Ήταν έξω από το σχολείο και με έσερναν στο χώμα. Θυμάμαι είχα πάει στους καθηγητές και τους είχα πει “Περιμένουν να με ...καθαρίσουν”. Έτρωγα το ξύλο για να βλέπουν και να φοβούνται οι άλλοι. Έπειτα βρήκα τον τρόπο άμυνάς μου.

Ποιος ήταν ο τρόπος ;

Να μπλέξω με κάποιους άλλους και να ξεκινήσουμε την …αλληλογραφία ξύλου. Γίνονται αυτά. Είναι μες το παιχνίδι!

Πότε ερωτεύθηκες πρώτη φορά ;

Στη Δευτέρα λυκείου. Έφαγα μεγάλη καψούρα. Δεν ήξερα το συναίσθημα και το ανακάλυπτα.




Πόσο διάστημα διήρκεσε ;

Ένα χρόνο.

Ήταν η πρώτη κοπέλα που έκανες σεξ;

Όχι. Ήταν η πρώτη φορά όμως που ήμουν ερωτευμένος. Αισθανόμουν ότι δε με χωρά το σώμα μου.

Πόσες φορές βίωσες έπειτα το ίδιο συναίσθημα;

Με την ίδια ένταση τέσσερις φορές. Ανήκω στους πολύ τυχερούς, γιατί δεν ήμουν καχύποπτος στον έρωτα. Δεν είχα το φόβο του μην πληγωθώ. Είχα την τύχη να ξέρω ότι αν γίνω καχύποπτος από την προδοσία, θα χάσω, πολύ ωραία πράγματα της ζωής.

Ποτέ δεν ήσουν καχύποπτος;

Σε σχέση με τα ερωτικά όχι.

Έχεις πληγωθεί; Έχεις πέσει στα πατώματα;

Σαφέστατα. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν του έχει συμβεί. Εκτός και αν δεν έχει ερωτευθεί ποτέ. Στα 16 μου, που ερωτεύθηκα πρώτη φορά, μου φαινόντουσαν όλα τα υπόλοιπα πολύ ανούσια. Περίμενα πώς και πώς να δω την κοπέλα μου. Δεν είχαμε τηλέφωνα. Η φαντασία οργίαζε. Κάθε τι μεγεθυνόταν στο κεφάλι σου. Υπήρχε άλλη ένταση. Ανήκω στις παλιές εποχές που ερωτευόμασταν μάτια. Μετά φτάσαμε να ερωτευόμαστε κ..λο. Έβλεπες δύο μάτια. Αυτό σε γοήτευε. Ύστερα παρατηρούσες το σώμα της. Σήμερα όλοι κοιτάνε πρώτα το σώμα. Είμαι 44 ετών. Από τα 16 μου απέχουν 27 χρόνια. Τότε ονειρευόσουν την στιγμή που θα βγεις έξω. Δεν ήταν εύκολο. Θυμάμαι ότι μάζευα το χαρτζιλίκι της εβδομάδας για να βγω ένα Σάββατο και το περίμενα πώς και πώς.

Πώς ήταν η πρώτη σου φορά σεξουαλικά;

Δεν ήταν από αυτές που ονειρεύεσαι. ‘Έγινε με μία κοπέλα που δε μας συνέδεε τίποτα ουσιαστικά Δεν ήταν καλή εμπειρία.

Σε πήγε πίσω;

Έπασχα από μία τεράστια εντιμότητα. Μετά από την ερωτική μας επαφή δεν αισθανόμουν κάτι γι΄ αυτόν τον άνθρωπο και δεν ήξερα με ποιον τρόπο θα καταφέρω να μην τον ξανασυναντήσω. Δεν με συνέδεε κάτι συναισθηματικά μαζί της. Για εμένα η ερωτική επαφή μας είχε την έννοια της περιέργειας.

Πέρασες περίοδο της ζωής σου που σε ενδιέφερε μόνο το σεξ;

Ναι. Κράτησε 4-5 χρόνια.

Σε ποια ηλικία συνέβη;

Μετά τα 33 και μέχρι και να γνωρίσω τη γυναίκα μου,

Είναι φοβερό ότι το βίωσες σε τέτοια ηλικία. Ήσουν “σχεσάκιας” μέχρι τότε;

Δεν ήμουν “σχεσάκιας” δεν έκανα όμως σεξ για το σεξ. Δεν έχω πολύ μεγάλες ρωγμές με τα πράγματα. Ξέρω πολύ καλά τι θέλω και κάθε φορά παίρνω αυτό που επιθυμώ.

Λάμβανες πάντοτε αυτό που ήθελες;

Ναι. Πολλές φορές μου ερχόντουσαν ακόμη και πράγματα που δεν ήξερα ότι τα θέλω.

Τι δε γνώριζες ότι επιθυμείς;

Το να κάνω οικογένεια. Δεν το είχα στο μυαλό μου. Με το που γνώρισα τη γυναίκα μου δεν σκέφθηκα ότι μ’ αυτή θα κάνω οικογένεια. Πολύ γρήγορα όμως ένιωσα ότι επιθυμώ να γίνει.

Τι χαρακτηριστικά είχε που δεν είχες βρει στις υπόλοιπες;

Δεν μπορώ να σου εξηγήσω λογικά, γιατί είμαι ακόμη μέσα στο παιχνίδι του έρωτα μαζί της.

Είσαι ερωτευμένος με την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους όπως το πρώτο διάστημα που την γνώρισες;

Ναι. Δεν ήξερα καθόλου τη γυναίκα μου πριν τη γνωρίσω και στο δίμηνο κάναμε οικογένεια.

Είναι μια... ωραία τρέλα!

Είναι το “ναι” στη ζωή.

Μου είπες πώς από για μία τετραετία είχε προτεραιότητα το σεξ στη ζωή σου. Ήσουν κάθε μέρα ήσουν και με διαφορετική γυναίκα;

Όποτε τύχαινε. Ήμουν πάντοτε όμως ειλικρινής. Με το καλημέρα έλεγα ξεκάθαρα τι θέλω. Ήξερα πολύ καλά τι μου συμβαίνει/ Δεν είχα μέσα μου το περιθώριο για κάτι άλλο.

Για ποιο λόγο δεν είχες περιθώριο;

Αισθανόμουν μέσα μου “μπετόν”.Όταν νιώθεις έτσι γνωρίζεις ότι δεν είσαι διαθέσιμος να δώσεις τίποτα στον άλλον, παρά μόνο να πάρεις. Από την στιγμή που μου συνέβη το αποδέχτηκα. Είπα “Είναι έτσι” Καλό είναι με το καλήμερα σας να πω ότι “Ξέρεις είμαι αυτός”




Έχει συμβεί να κοροϊδέψεις κοπέλες ;

Στο γυμνάσιο έχω συμπεριφερθεί άσχημα σε μία δύο περιπτώσεις κοριτσιών. Τις έχω ξεφτιλίσει Ο τρόπος μου ήταν άνανδρος και εκδικητικός. Ήταν στην έκρηξη της εφηβείας μου. Ήθελα να πάρω την επιβεβαίωση συνολικά ότι είμαι τέλειος, να γίνω ο “κάτι” στην παρέα. Ακόμα και την στιγμή που το έκανα και αισθανόμουν πολύ άσχημα.

Τους ζήτησες συγνώμη;

Όχι. Δεν είχα τα μούτρα. Ντρεπόμουν για τον εαυτό μου. Το δυσάρεστο είναι ότι είχα συνείδηση γιατί το έκανα. Ήταν τραγικό. Είχα συνείδηση της γαϊδουριάς μου. Δεν είχα κανένα ελαφρυντικό και έχουν δίκιο οι συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις ανθρώπων αν με θυμούνται να λένε για εμένα τα χειρότερα.

Έχεις κάνει σε άλλον άνθρωπο ηθελημένα κακό;

Όχι. Μπορεί εν αγνοία μου. Με πρόθεσή δεν έχω κάνει κακό σε άνθρωπο.

Έχεις τσακωθεί ακραία με συναδέλφους σου;

Συνέβη. Μου αρέσει η σύγκρουση φτάνει να ενδιαφερόμαστε και οι δύο για το αποτέλεσμα και όχι για το ποιος θα επιβληθεί σε ποιον. Συγκρουόμαστε γιατί ζητάμε το καλύτερο




Έχεις δοκιμάσει ναρκωτικά;

Δοκίμασα πάρα πολύ λίγα πράγματα στην εφηβεία μου, στην σχολή και αντιλήφθηκα ότι δεν μου κάνει. Καταρχήν εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχω από μόνος μου κέφι. Δεν έχω ανάγκη υποστήριξης για να κοινωνικοποιηθώ. Δε θέλω υποστηρίγματα. Μ' ενδιαφέρει οι άνθρωποι να με γουστάρουν για τα ωραία και τα άσχημα μου.

Πώς είσαι στα άσχημα σου;

Έχω κατάθλιψη.

Πόσες φορές έχεις περάσει κατάθλιψη;

Σίγουρα 20 εως 30 φορές. Κλείνομαι στον εαυτό μου. Μένω με τον εαυτό σου και το παλεύω μόνος σου.

Έχεις επισκεφθεί ψυχολόγο;

Έχω κάνει ψυχανάλυση επί πέντε χρόνια. Ξεκίνησα με αφορμή ένα πρόβλημα υγείας που είχα. Μου είπε ο γιατρός ότι μάλλον είναι από στρες. Επισκέφθηκα ψυχολόγο για να διαχειριστώ το στρες μου.



Τι σου έμαθε η ψυχανάλυση;

Μου έδωσε πολλά ερεθίσματα που με βοήθησαν να βρω τους μηχανισμούς να αντιληφθώ τον εαυτό μου. Δε μπορούσα για παράδειγμα να διαχειριστώ το θυμό μου. Είναι σημαντικό, γιατί όταν δεν εκφράζεται εκτονώνεται εσωτερικά. Αισθανόμουν επίσης ελλιπής μέχρι να αποδεχθώ, ποιος είναι ο χρόνος μου. Δεν έχουμε την ίδια ταχύτητα με τα πράγματα. Δεν πρέπει να στεναχωριέσαι που κάποιος είναι πιο γρήγορος από εσένα. Πρέπει να σέβεσαι το μηχανισμό σου και να τον εμπιστεύεσαι.

Έκανες οικογένεια και παιδιά; Ήσουν έτοιμος να γίνεις πατέρας;

Δεν το ήξερα, αλλά ήμουν. Τα πράγματα ήρθαν την ώρα που έπρεπε. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τον χρόνο που μας αναλογεί. Η οικογένεια ήρθε την σωστή ώρα, με τον άνθρωπο που επιθυμούσα.



Τι απολαμβάνεις πιο πολύ με τα παιδιά σου;

Την ελευθερία τους, την σκέψη τους, την αγάπη και την αθωότητα τους. Γίνομαι παιδί μαζί τους. Με βγάζουν από το πρόβλημα μου. Με τρόμαζε κάποτε ότι η οικογένεια ότι μπορεί να είναι ένας χώρος αδυναμίας για έναν άνθρωπο. Τελικά είναι δύναμης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr