Story of the day: "Νομίζατε ότι με σκοτώσατε τώρα θα πονέσετε" - H Julie συγκλονίζει τη Γαλλία - 20 πυροσβέστες βίαζαν για 2 χρόνια ένα 13χρονο κορίτσι (φώτο)
Η Corinne Leriche δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα εδώ κι εβδομάδες. Έχει εφιάλτες, τη νύχτα ξυπνά και έχει εξανθήματα σε όλο της το σώμα. Την ερχόμενη Τετάρτη μετά από δικαστική περιπέτεια 10 ετών, ένα γαλλικό δικαστήριο πρόκειται να αποφασίσει αν η κόρη της, «Ζιλί», έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού για περισσότερες από μία φορά, ή αν θεωρηθεί ότι συμμετείχε με τη θέληση της σε ομαδική ερωτική πράξη
Η ιστορία της συγκλόνισε τη Γαλλία και προκάλεσε κινήματα & διαμαρτυρίες συμπαράστασης . Η "Julie" από τα 13 έως τα 15 της χρόνια βιάστηκε επανειλημμένως από τους ανθρώπους , οι οποίοι είχαν έρθει αρχικά κοντά της για να τη σώσουν.
Η μητέρα της καταγγέλει 20 πυροσβέστες για τα μαρτύρια που πέρασε η κόρη της και η γαλλική δικαιοσύνη "συζητά" αν οι βιασμοί έγιναν με τη συναίνεση της ή όχι.
Στην πρώτη της δημόσια δήλωση, το Φεβρουάριο του 2021, η Julie λέει για τα όσα συνέβησαν : "Έχω ένα μήνυμα για τους βιαστές μου: Νομίζατε ότι με "σκοτώσατε" αλλά τώρα είναι η σειρά σας να πονέσετε.
Περίπου 20 πυροσβέστες που υπηρετούν σε διάφορους πυροσβεστικούς σταθμούς στο Παρίσι, κατηγορούνται για τους επαναλαμβανόμενους βιασμούς της Julie, σε μια υπόθεση που έχει ξεσηκώσει κύμματα οργής στη Γαλλία.
"Julie" είναι το ψεύτικο όνομα που έδωσε ο γαλλικός τύπος στη νεαρή κοπέλα, για να κρατήσει κρυφή την ταυτότητα της. Η έφηβη και η μητέρα της, κατήγγειλαν όλους τους πυροσβέστες που τη βίασαν ανάμεσα στο 2008 και στο 2010, αναφέρει ο independent
Η Corinne Leriche δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα εδώ κι εβδομάδες. Έχει εφιάλτες, τη νύχτα ξυπνά και έχει εξανθήματα σε όλο της το σώμα. Την ερχόμενη Τετάρτη ένα γαλλικό δικαστήριο πρόκειται να αποφασίσει αν η κόρη της, «Ζιλί», έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού για περισσότερες από μία φορά, ή αν θεωρηθεί ότι συμμετείχε με τη θέληση της σε ομαδική ερωτική πράξη.
Η απόφαση ίσως δώσει στην Leriche και την οικογένεια της την ψυχική ανακούφιση και τη δικαίωση που περιμένουν εδώ και δέκα χρόνια ή θα μπορούσε να δημιουργήσει δεδικασμένο για τις υποθέσεις βιασμού ανηλίκων και το πώς αυτοί ορίζονται από το νόμο, αναφέρει η Deutsche Welle
"Είναι αφόρητο. Αυτά τα τραγικά γεγονότα σκιάζουν τη ζωή μας τα τελευταία 10 χρόνια. Νιώθω ότι θέλω να ουρλιάξω: Μπορείτε επιτέλους να σταματήσετε τα ψέμματα; ", λέει Corinne Leriche , στην DW.
Η αρχή της τραγωδίας
O εφιάλτης της κοπέλας ξεκίνησε το 2008. Τότε η 13 ετών Julie έπαθε κρίση επιληψίας στο σχολείο. Ένα ασθενοφόρο στελεχωμένο από πυροσβέστες τη μετέφερε στο κοντινό νοσοκομείο. Αλλά οι σωτήρες της πολύ γρήγορα έγιναν οι βασανιστές της, όπως είπε αργότερα το κορίτσι στη μητέρα του.
Ένας από τους πυροσβέστες που ονομάζεται Pierre C., πήρε το τηλέφωνό της και επικοινώνησε μαζί της μετά το περιστατικό. Στη συνέχεια άρχισε να την κατακλύζει με μηνύματα που γρήγορα απέκτησαν σεξουαλικό περιεχόμενο και άρχισε να της στέλνει γυμνές φωτογραφίες του. Επιπλέον έδωσε το τηλέφωνο της σε συναδέλφους του, λέει η 25χρονη σήμερα κοπέλα.
Μετά το πρώτο περιστατικό η Julie έπεσε σε κοινωνική φοβία, δεν ήθελε να βγει από το δωμάτιό της. Έπασχε από βαριά κατάθλιψη. Οι γιατροί της έδωσαν βαριά αντικαταθλιπτικά. Τα επόμενα δύο χρόνια 16 φορές προσπάθησε να αυτοκτονήσει.
Οι σοβαρές κρίσεις άγχους που πάθαινε η Julie, απαιτούσαν συχνά την παρέμβαση της υπηρεσίας ασθενοφόρων. Έτσι η Julie ανέπτυξε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πυροσβέστες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν στα τέλης της εφηβείας τους. Αργότερα θα διηγούνταν στη μητέρα της , το πώς αυτοί οι άντρες άρχισαν να εκμεταλλεύονται αυτήν τη σχέση, να την απειλούν επανειλημμένα , να την αναγκάζουν να συναντηθεί μαζί τους και στη συνέχεια, να την βιάζουν ξανά και ξανά.
Μια φορά ένας από τους πυροσβέστες είπε στην οικογένεια ότι θα πήγαινε την Julie μια βόλτα μόνο και μόνο για να την πάει στο σπίτι του, όπου την περίμεναν άλλοι δύο συνάδελφοι του . Ένας άλλος πυροσβέστης βίαζε την Julie κάθε φορά που την επισκέπτονταν σε παιδιατρική ψυχιατρική κλινική, αφηγείται η μητέρα της.
"Έβλεπαν ότι την κατέστρεφαν κι όμως συνέχιζαν", λέει η ίδια.
Κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση όχι για βιασμό
Δύο χρόνια αργότερα, οι γιατροί σταμάτησαν τα ισχυρά ψυχοφάρμακα που χορηγούσαν στην Julie ,έτσι το κορίτσι συνήλθε και μπόρεσε να εμπιστευτεί στη μητέρα του τα όσα πέρασε.
Η οικογένεια τον Ιούλιο του 2010 κατέθεσε μήνυση σε βάρος 20 πυροσβεστών, όλοι τους σε ηλικία περίπου 20 ετών, με την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Σε δίκη παραπέμφηκαν μόνο τρεις από αυτούς. Ο δικαστής δέχθηκε τον ισχυρισμό των υπόλοιπων , ότι δεν γνώριζαν ότι η Julie ήταν κάτω από 15 ετών όταν συνέβησαν οι πρώτες συνευρέσεις και αποφάσισε να μην τους απαγγείλει κατηγορίες και να μην ασκήσει δίωξη.
Οι πυροσβέστες ισχυρίζονται ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση της Julie. Οι συνήγοροί τους αρνήθηκαν να μιλήσουν στη DW
Την επόμενη δεκαετία η υπόθεση εξεταζόταν με αργούς ρυθμούς στα δικαστήρια. Τον Ιούλιο του 2019 ένα δικαστήριο αφαίρεσε την υπόθεση από την δικαιοδοσία του ορκωτού δικαστηρίου και την παρέπεμψε σε κακουργιοδικείο. Ο δικαστής είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδειχθεί ότι η Ζιλί δεν είχε συμφωνήσει στη σεξουαλική συνεύρεση.
Η ανώτατη ποινή των 20 χρόνων έπεσε στα 7 χρόνια φυλάκισης. Η "Julie" και η μητέρα της άσκησαν έφεση και η απόφαση θα βγει την ερχόμενη Τετάρτη από το Εφετείο.
Στη Γαλλία δεν ορίζεται ηλικία στην οποία στοιχειοθετείται βιασμός στα παιδιά
Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εντελώς αδιανόητο σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία. Αυτές οι χώρες έχουν επίσημη ηλικία συγκατάθεσης σε σεξουαλική πράξη - αλλά η Γαλλία δεν έχει.
"Θεωρείται παράνομο για ενήλικες να έχουν οποιασδήποτε μορφής σεξουαλική επαφή με παιδιά κάτω των 15 ετών. Θεωρείται βιασμός", εξηγεί στην DW, ο Pascal Cussigh, δικηγόρος και πρόεδρος του σωματείου για τα δικαιώματα των παιδιών CDP-Enfance.
"Ωστόσο στη Γαλλία σε όσους κατηγορούνται για τέτοια αδικήματα επιβάλλονται ελαφρύτερες ποινές καθώς η πράξη δεν θεωρείται αυτομάτως βιασμός", συνεχίζει.
"Για να καταδικάσει κανείς κάποιον για βιασμό πρέπει να αποδείξει ότι έγινε χρήση βίας, αιφνιδιάστηκε ή απειλήθηκε, ειδάλλως εμπίπτει στις διατάξεις για σεξουαλική κακοποίηση. Τέτοια απόδειξη στην περίπτωση της Julie είναι ακόμη πιο δύσκολο να προσκομιστεί, γιατί η μικρή αποκάλυψε τι υπέστη μετά από δύο χρόνια", λέει.
Επιπλέον ο Pascal Cussigh, εξηγεί ότι οι Γάλλοι δικαστές δεν εμπιστεύονται γενικά τα παιδιά, κι αυτό είναι απότοκο της παλαιότερης υπόθεσης παιδοφιλίας στην πόλη Ουτρό, όπου κάποιοι ενήλικες κατηγορήθηκαν μετά από ψευδή καταγγελία για σεξουαλικό καταναγκασμό για να αθωωθούν στη συνέχεια.
Ωστόσο ο Cussigh είπε, ότι παρότι μερικές από τις μαρτυρίες των παιδιών σε εκείνη την υπόθεση ήταν ψευδείς, τα παιδιά αναγνωρίστηκαν ως θύματα σεξουαλικών αδικημάτων, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι οι δικαστές πρέπει να πιστεύουν τα παιδιά σε τέτοιες περιπτώσεις.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με το Γάλλο δικηγόρο μόνο το 1% των περιπτώσεων βιασμού παιδιών στη Γαλλία καταλήγουν σε καταδίκες.
Η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να αδιαφορεί μετά το #Metoo
Η κυβέρνηση της Γαλλίας υποσχέθηκε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και έχει εισαγάγει νομοσχέδια που ορίζουν σαφώς ως ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης τα 15 έτη. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ενήλικας κάνει σεξ με παιδί κάτω από αυτήν την ηλικία αυτομάτως θα κατηγορείται για βιασμό.
“Θέλουμε την καλύτερη προστασία των παιδιών με ένα σύστημα που να είναι συμβατό με το δικό μας σύστημα δικαίου” είπε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Δικαιοσύνης στη DW.
Προς το παρόν υπάρχουν πολλές νομοθετικές προτάσεις για αυτό το όριο ηλικίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει τα 15 χρόνια, αλλά με ένα μίνιμουμ ηλικιακής απόστασης. Γιατί η σχέση ανάμεσα σε μια 14χρονη και έναν 18χρονο δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτόματα ως παράνομη, όταν δηλαδή ένας εκ των δύο είναι ενήλικας, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.
Παρόλα αυτά ο Cussigh εκφράζει ανησυχίες ότι ένα τόσο μεγάλο ηλικιακό χάσμα θα μπορούσε να επηρεάσει την αυστηρότητα της νομοθεσίας , μειώνοντας τελικά "de facto" την ηλικία της νόμιμης συγκατάθεσης στα 13 έτη.
Απ' την άλλη κάποιοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών πιστεύουν ότι τα πράγματα τουλάχιστον άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
"Η νοοτροπία στη χώρα μας αλλάζει αργά αλλά σταθερά ", δήλωσε η Sophie Barre, μέλος της φεμινιστικής ομάδας NousToutes, η οποία οργανώνει τακτικά διαδηλώσεις υπέρ της Ζιλί . Για την Barre και άλλους, αυτή η υπόθεση έχει γίνει εμβληματική για το τι συμβαίνει με το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας.
"Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αδιαφορούν μετά το #MeToo και τα πρόσφατα σκάνδαλα, όπως το βιβλίο που δημοσίευσε η Camille Kouchner, κατηγορώντας τον πατριό της, έναν πολύ γνωστό πολιτικό , για αιμομιξία και βιασμό του αδελφού της", είπε η Barre στην D.W.
Η Κούχνερ, κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρντ Κούχνερ, έκανε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις σε ένα υπόμνημα τον Φεβρουάριο.
Η Barre ελπίζει για κάτι περισσότερο από μια σαφή ηλικία συναίνεσης. "Πρέπει να εκπαιδεύσουμε καλύτερα τους αστυνομικούς, τους δικαστές και τους ψυχολόγους μας, ώστε να αναγνωρίζουν τα θύματα βιασμού σε πρώιμο στάδιο", είπε.
Πάντως σε περίπτωση που το δικαστήριο δικαιώσει την πλευρά της Julie, θα δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο.
Η ηλικία της Ζιλί σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη θα επαρκούν για να χαρακτηριστούν οι πράξεις των πυροσβεστών ως βιασμός.
Κάτι που θα διεύρυνε τον ορισμό του τι είναι βιασμός σε παιδιά. «Εάν όμως η έφεσή μας απορριφθεί, η οικογένειά μας θα φύγει από τη Γαλλία» λέει η μητέρα της.
"Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια χώρα, όπου η δικαιοσύνη μας ποδοπατά και μας ταπεινώνει".
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr