Τι απαντά το Μουσείο Μπενάκη για το γούρι με την Μαντώ Μαυρογένους & την λεζάντα «Υγεία, κ@@λα, επανάσταση» (φωτό)
Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες οι εικόνες με το γούρι του Μουσείου Μπεκάκη, που φέρει την λεζάντα «Υγεία, κ@@λα, επανάσταση».
Σε αυτό απεικονίζεται η Μαντώ Μαυρογένους ως μια δυνατή γυναίκα που δείχνει τους μύες της.
Στην ουσία πρόκειται για αντιπαραβολή μιας πολύ γνωστής αφίσας από την δεκαετία του 40 η οποία - όπως και το γούρι - έγραφε πάνω «We can do it».
Στο πωλητήριο του Μουσείου μπορούσε κανείς να βρει το συγκεκριμένο αντικείμενο για 25 ευρώ, ωστόσο πλέον έχει εξαντληθεί.
Η δημιουργός του Κατερίνα Σαββοπούλου μιλώντας στο marieclaire.gr είχε πει χαρακτηριστικά:
«Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μαντώ; Για τις σπουδές, την ουσιαστική μόρφωση, τον αγώνα της για την ελευθερία; Ο Υψηλάντης της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί και μάλιστα γραπτώς, αλλά αθέτησε το λόγο του αφού τα πολιτικά συμφέροντα δεν ενέκριναν αυτό τον αρραβώνα.
Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση.
Αυτή η ατρόμητη γυναίκα ήταν η μοναδική αξιωματούχος του ελληνικού στρατού: ο Καποδίστριας της έδωσε το βαθμό του αντιστράτηγου. Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πιο αυθεντικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης».
Τι απαντά το Μουσείο Μπενάκη για το γούρι με την Μαντώ Μαυρογένους
Σε ανακοίνωση του το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη ανέφερε τα εξής:
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, πρώτο στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία για πάνω από 40 χρόνια, άνοιξε από νωρίς τον δρόμο σε νέους σχεδιαστές και σε σύγχρονους καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί σταθερή συνεργασία. Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού.
Το αντικείμενο αυτό, που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια), περιλαμβάνει μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή την στιγμή εξαντληθεί.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr