Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τηγανόψωμο με φέτα - Αφράτο ή τραγανό χωρίς λάδι, είναι το κάτι άλλο (βίντεο)

Μπορεί να γίνει γεμιστό με φέτα ή με μέλι/ζάχαρη, για αλμυρό ή γλυκό σνακ. Αφράτα τηγανόψωμα στο φούρνο χωρίς λάδι ή τηγανόψωμα τραγανά στο τηγάνι. Γίνεται με τα ίδια υλικά και με τους δυο τρόπους. Με 3 απλά υλικά έτοιμο το πιο παραδοσιακό τηγανόψωμο στο λεπτό

Υλικά Συνταγής

300 γραµ. αλεύρι σκληρό (ή για όλες χρήσεις)

1/2 κ.γλ. μαγιά

2 πρέζες αλάτι

200 γραµ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

φέτα

Για το τηγάνισμα

ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

θυμαρίσιο μέλι

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Τηγανόψωμο με φέτα, εύκολα & γρήγορα! 

Για το παραδοσιακό εύκολο τηγανόψωμο, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και με κουτάλι τα ανακατεύουμε.

Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και το ρίχνουμε στο αλεύρι.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να μαζευτούν σε ακανόνιστη ζύμη.

Βγάζουμε την υγρή ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να γίνει λεία και πάλι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

Κόβουμε τη ζύμη μας σε έξι ή οκτώ κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε να κάνουμε τα τηγανόψωμα.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια και όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζοντας αλεύρι, ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο.

Βάζουμε μέσα τρίμματα φέτας, κλείνουμε τις άκρες της ζύμης στο κέντρο και με τον πλάστη πατάμε να ανοίξει σε λεπτό φύλλο.

Όμοια ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα τηγανόψωμα.

Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίζουμε το τηγανόψωμο και απ’ τις 2 λεπτές πλευρές για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε το τηγανόψωμο πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.

Για τηγανόψωμα στο φούρνο χωρίς λάδι

Για αφράτα τηγανόψωμα χωρίς λάδι, τα ψήνουμε στο φούρνο.

Πιάνουμε κομμάτι ζύμης, το κάνουμε πλακέ στα χέρια, γεμίζουμε με γέμιση και κλείνουμε τις ενώσεις πάνω στη ζύμη.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια πατάμε το τηγανόψωμο να γίνει πλακέ ή το ανοίγουμε με πλάστη.

Ακουμπάμε τα τηγανόψωμα σε αλευρωμένο ταψί και  τα ψήνουμε για 20΄ περίπου στους 180 °C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να φουσκώσουν  και να ροδίσουν.

Μυστικά για τέλειο τηγανόψωμο

-Το τηγανόψωμο μόλις κρυώσει λίγο, γίνεται πολύ τραγανό.

-Αν θέλεις το τηγανόψωμο να είναι μαλακό, τότε να ανοίξεις πιο χοντρό φύλλο ζύμης.

-Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις τη ζύμη για τα τηγανόψωμα και να την αφήσεις σκεπασμένη στο ψυγείο σου, μέχρι και δύο ημέρες. Θα γίνουν ακόμη πιο ωραία αφού θα ωριμάσει ζύμη σου.

-Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το τηγανόψωμο σερβίρεται γεμιστό με τυρί φέτα ή σκέτο χωρίς γέμιση τυριού, πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη ή με μπόλικο μέλι.

-Το τηγανόψωμο ζεστό είναι φανταστικό. Αλλά και όταν κρυώσει είναι εξίσου λαχταριστό.

-Το τηγανόψωμο δεν χρειάζεται πολύ μαγιά. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να ξεκουράσεις τη ζύμη όσο πιο πολύ μπορείς!

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr