Ο Κάρολος της Αγγλίας ζήτησε τις συνταγές από τον Λευτέρη Λαζάρου - Αχ αυτός ο κιμάς γαρίδας στο δείπνο του Προεδρικού "έγραψε" Λευτέρη μου!!!! (φώτο)
Πολύ σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, λέει ο Λευτέρης Λαζάρου
Οι ελληνικές γεύσεις που ετοίμασε ο Λευτέρης Λαζάρου, για το δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Πρίγκιπα Κάρολο και την σύζυγο του, Καμίλα , στο Προεδρικό Μέγαρο, ενθουσίασαν το βασιλικό ζευγάρι.
Credits: Eurokinissi
Ο γιος του Πρίγκιπα Φίλιππου και η Δούκισσα της Κορνουάλης φαίνεται ότι απόλαυσαν τα εδέσματα του διάσημου Έλληνα σεφ.
Credits: Eurokinissi
Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ , ο Λευτέρης Λαζάρου αποκάλυψε ότι το βρετανικό παλάτι, διά της διπλωματικής οδού, ζήτησε τις συνταγές για τα πιάτα που γεύτηκαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι της Ελλάδας, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, στο δείπνο στο Προεδρικό την παραμονή της 25ης Μαρτίου.
Credits: Eurokinissi
«Ζήτησαν όλο το μενού και αυτό μας κάνει περήφανους και αρεστούς γιατί χωρέσαμε όση περισσότερη Ελλάδα μπορούσε σε ένα πιάτο.
Ηταν τέσσερα πιάτα μαζί με το γλυκό. Αντιλαμβάνεστε ότι εμένα προσωπικά αυτό με έχει κάνει υπερήφανο.
Credits: Eurokinissi
Βοηθώντας τον πρωτογενή τομέα πάντα γιατί ο στόχος ενός μάγειρα ξέρετε όταν συνταγογραφεί είναι η ανάπτυξη το πρωτογενή τομέα.
Αυτά πάνε χέρι με χέρι. Πάντα ο στόχος μου, η εμπνευσή μου ήταν τα τοπικά προϊόντα, η Ελλάδα με εμπνέει εμένα», είπε χαρακτηριστικά, ο διάσημος σεφ
Σε ότι αφορά στα πιάτα που σερβιρίστηκαν στο γεύμα του προεδρικού ο Λευτέρης Λαζάρου, είπε ότι «πρώτο πιάτο ήταν το χριστόψαρο με χειμωνιάτικες ρίζες.
Credits: Eurokinissi
Η χώρα δεν είναι μόνο μπουτίκ χώρα αλλά έχει και μπουτίκ προϊόντα.
Επομένως είναι πολύ εύκολο για έναν μάγειρα με παρθενογένεση να σκαρφιστεί πολύ ωραία πιάτα και να τα βάλει πάνω στο τραπέζι με μεγάλες αξιώσεις στέκοντας για μια ακόμη φορά στον παγκόσμιο χάρτη της γευσιγνωσίας και της ρεστοκριτικής
Το κυρίως πιάτο χριστόψαρο μετά φύλο λάχανο τυλιγμένο με κιμά γαρίδας, γαρίδα ελληνική. Γιατί έχουμε άλλες γεύσεις, άλλες μυρωδιές, το τραγανό της κρέας μπορεί να σε απογειώσει».
Σχετικά με την προετοιμασία του γεύματος είπε ότι ήταν μια σύνθετη διαδικασία.
«Επρεπε να πατήσω πάνω σε διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ήταν καλεσμένοι στη χώρα μας.
Αρα έγιναν πολλές συζητήσεις με τις πρεσβείες για διατροφικές αλλεργίες, για ιδιαιτερότητες των ανθρώπων.
Ετσι έπρεπε όλα αυτά να συνδυαστούν γιατί σε ένα επίσημο δείπνο που σου δίνει πολύ λίγο χρόνο η εθιμοτυπία, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεναγηθεί, έχουν πάει και σε άλλα μέρη ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, μέσα σε μια ώρα και ένα τέταρτο αυτοί οι άνθρωποι να έχουν απολαύσει αυτό το δείπνο».
Σημειώνοντας ότι το μενού ετοιμάστηκε στην προεδρία, σημείωσε ως μοναδική δυσκολία το γεγονός ότι υπήρχε απόσταση από την κουζίνα ως τη σάλα και ότι φυσικά υπήρχε και το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθηθεί.
Αλλά και ο covid έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα:
. «Και λόγω Covid έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και μεγάλη δυσκολία για την εθιμοτυπία. Το μόνο μου στρες ήταν μην αρρωστήσω από Covid, και δεν μπορώ να ηγηθώ της ομάδας.
Credits: Eurokinissi
Κάθε μέρα κάναμε μοριακό τεστ. Δεν με απασχόλησε κάτι άλλο. Αλλωστε η εμπειρία μου στην εστίαση ήταν μεγάλη δεν είχα κανένα πρόβλημα για το πώς θα βγάλουμε την Ελλάδα μπροστά»
Ερωτηθείς για το αν άκουσε κάποιο καλό σχόλιο εκείνη τη βραδιά, ο Λευτέρης Λαζάρου εξήγησε ότι όταν βγήκε στη σάλα με την ομάδα του εισέπραξε βλέμματα ευχαρίστησης.
«Ολους τους συντελεστές της βραδιάς μάς κάλεσε η κυρία Πρόεδρος να χαιρετήσουμε και να μας χαιρετήσει ο κόσμος.
Τα μάτια δεν λένε ψέματα. Ξέρω να καταλαβαίνω από το βλέμμα αν έχει ευχαριστηθεί ο άλλος που του προσέφερα. Οπότε τα λόγια περιττεύουν. Το βλέπεις από το βλέμμα και την ικανοποίηση στο βλέμμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους υψηλούς καλεσμένους ζήτησε το μενού
Σύμφωνα με τον Λευτέρη Λαζάρου το να ζητήσει το Μπάκιγχαμ τις συνταγές, έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα, καθώς αυτό σημαίνει ότι λόγω των συνταγών θα ψάξουν και τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα μας.
Τέλος, ο σεφ αναφέρθηκε και στα σχόλια που υπήρξαν στα social media για τις επιλογές που έκανε για το μενού, τονίζοντας ότι δεν τον αγγίζουν, αλλά τον κάνουν να γελά.
«Με κατηγορούσαν γιατί δεν έβαλα μπακαλιάρο στο μενού.
Δεν έβαλα μπακαλιάρο απλά γιατί ο μπακαλιάρος δεν είναι ελληνικός. Την 25η Μαρτίου τρώμε ψάρι, όχι μπακαλιάρο.
Επίσης δεν μπορείς σε ένα επίσημο δείπνο να βάλεις σκορδαλιά.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα πράγματα μου φαντάζουν πολύ αστεία. Δεν ασχολούμαι. Το χοιρινό γιατί μπορεί να γίνει κιμάς και όχι η γαρίδα;
Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο νησί, τα ψάρια τα ελληνικά είναι μοναδικά στον κόσμο. Και επιστημονικά, αν θέλετε, μπορώ να τα εξηγήσω», είπε, ο Λευτέρης Λαζάρου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr