Ο Αλέξης Πατέλης ζήτησε συγγνώμη για την δήλωση που έχει ξεσηκώσει το διαδίκτυο: «Δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό, είναι κάτι αρνητικό»
«Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα»
Συγγνώμη για την δήλωση που έκανε αναφορικά με τα διδακτορικά ζήτησε ο Αλέξης Πατέλης με ανάρτησή του στο Facebook.
Ειδικότερα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στο ImpacTalk είχε δηλώσει ότι:
«Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά.
Το διδακτορικό απαιτεί μία αφοσίωση αν θέλεις να το κάνεις καλά 4-5-6 χρόνια στην πιο παραγωγική σου ηλικία οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου».
Το σχόλιό του ξεσήκωσε το διαδίκτυο με τα hashtags #διδακτορικό και #Πατέλης να βρίσκονται στα τοπ του Twitter και πολλούς χρήστες να σχολιάζουν την δήλωσή του.
«1η ετήσια μάζωξη τεμπεληδων» έγραψε κάποιος στην πλατφόρμα.
«Διδακτορικό στο εξωτερικό σε πληρώνουν, σου κολλάνε ένσημα, σου πληρώνουν ασφάλεια, σου δίνουν επίδομα ανεργείας και μετράει σαν εργασιακή εμπειρία. Στην Ελλάδα, πληρώνεις, δεν πληρώνεσαι και βλέπεις να γίνονται καθηγητές χωρίς μία δημοσίευση συγγενείς καθηγητών #Πατέλης» έγραψε άλλος χρήστης.
«Δούλεψα σκληρά 1996-2000, 7 μέρες την εβδομάδα στο εργαστήριο για να πάρω το πολυπόθητο Διδακτορικό. Με ξενύχτια, στρες, αλλά και την χαρά της έρευνας. Όσοι πιστεύουν ότι είμαστε αντιπαραγωγικοι είναι τουλάχιστον αμαθείς. #Πατελης» διαβάζουμε σε άλλο σχόλιο.
«Τα Ολλανδικά πανεπιστήμια που πληρώνουν ως μισθό 1ου έτους 2.2k το μήνα και παρέχουν δωρεάν ταξίδια για συνέδρια στο εξωτερικό στους διδακτορικούς λογικά θα αναθεωρήσουν μετά τη δήλωση του συμβούλου του Μητσοτάκη. Μου θέλετε και αριστεία γιδοτάγαροι.» ήταν ένα ακόμα από τα σχόλια που έγιναν στο Twitter.
Βέβαια υπήρξαν και άλλοι που υποστήριξαν τα λεγόμενα του κύριου Πατέλη με ένα χρήστη να γράφει στο Twitter:
«Σχετικά με το #διδακτορικο ο Πατελης είχε (εν μέρη) δίκιο. Η αξία ενός διδακτορικού δεν μπορεί να μειωθεί ιδιαιτέρως σε hard sciences. Άλλο όμως το διδακτορικό και άλλο οι κανόνες εργασίας και η πραγματικότητα. Δυστυχώς οι έχοντες διδακτορικό δεν έχουν ανταγωνιστικο πλεονέκτημα=>».
Η συγγνώμη του Αλέξη Πατέλη για το διαδακτορικό
Από πλευράς του στην ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού έγραψε τα εξής:
«Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.
Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός.
Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.
Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση.
Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν.
Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr