Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει Feteer- Αλμυρή μπουγάτσα - Κάτι διαφορετικό για πρωινό
To feteer (φετίρ) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας συνδυασμός πίτσας και pancake. Πολύ πιο λαχταριστό από την πίτσα, ακόμα πιο νόστιμο από τα pancakes, πρόκειται για μια βάση από αφράτο ζυμάρι την οποία οι Αιγύπτιοι «φορτώνουν» με διάφορα υλικά –αλμυρά και γλυκά–, με τα αυγά και τα βερίκοκα να αποτελούν κάποιες από τις δημοφιλέστερες εναλλακτικές.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 350 γρ. νερό, χλιαρό
- 250-500 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
- 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 50 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες
- 1 1/2 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λεπτές φετές
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ανακατεύουμε στο μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι με το αλάτι και το νερό.
- Ζυμώνουμε στη μεσαία ταχύτητα όσο χρειαστεί, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική και υγρή ζύμη. Θα κολλάει λίγο – και έτσι πρέπει, για να μπορέσουμε να την απλώσουμε καλά.
- Μοιράζουμε τη ζύμη στα 4 και την περιχύνουμε με 100 γρ. λιωμένο βούτυρο.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα προτού ξεκινήσουμε να τη δουλεύουμε.
- Απλώνουμε λιωμένο βούτυρο σε μια μαρμάρινη επιφάνεια ή στον πάγκο της κουζίνας και ξεκινάμε να ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης. Την ανοίγουμε σιγά σιγά με τα χέρια μας, ώστε να γίνει πάρα πολύ λεπτή και διάφανη.
- Διπλώνουμε το αριστερό ¼ της ζύμης πάνω στην υπόλοιπη, πασπαλίζουμε με λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε το δεξί ¼ πάνω στο μεσαίο κομμάτι.
- Απλώνουμε πάλι και άλλο λιωμένο βούτυρο.
- Διπλώνουμε το πάνω ¼ της ζύμης προς το κέντρο και αφού αλείψουμε πάλι με λιωμένο βούτυρο διπλώνουμε και το κάτω ¼ προς τα πάνω. Φτιάχνουμε δηλαδή έναν φάκελο.
- Το κομμάτι αυτό της ζύμης το κόβουμε στα 4.
- Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, οπότε, στο τέλος, καταλήγουμε με 16 τετράγωνα κομμάτια ζύμης. Μοιράζουμε τα τετράγωνα κομμάτια ζύμης σε δύο ταψιά με λαδόκολλα αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρίζοντας τα feteers μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ελάχιστη ή καθόλου λιπαρή ουσία για 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά.
- Κατά το ψήσιμο η ζύμη φουσκώνει και γίνεται σαν σφολιάτα.
- Σερβίρουμε τα feteers ανά δύο, σαν σάντουιτς, γεμιστά με τυρί, ελιές και πιπεριά, αφού τα ζεστάνουμε στον φούρνο, στους 190°C, στον αέρα για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr