Οι Κινέζοι έστειλαν ρομπότ στον Άρη: Ο «θεός της φωτιάς» έβγαλε selfie και... την «γλώσσα» στους Αμερικάνους (φωτό & βίντεο)
Το ρομπότ που μοιάζει με τεράστιο πτηνό
Η Κίνα «βγάζει» την γλώσσα στους Αμερικάνους και στέλνει την πρώτη selfie που τράβηξε το ρομπότ της από τον πλανήτη Άρη όπου και έχει προσεδαφιστεί.
Η Κίνα κατάφερε στις 15 Μαϊου να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του Άρη το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει βαφτίσει Zhurong, επιτυχία άνευ προηγουμένου για οποιαδήποτε χώρα της Ασίας, ενώ τώρα το ρομπότ έστειλε και την πρώτη του selfie από τον κόκκινο πλανήτη!
Με τα ηλιακά πάνελ του σαν φτερά και τις δύο κάμερές του στο τέλος ενός μακριού λαιμού, το ρομπότ που μοιάζει με τεράστιο πτηνό φωτογράφισε τον εαυτό του δίπλα στην πλατφόρμα προσγείωσής του με τη βοήθεια μιας χωριστής κάμερας.
Αυτή η «selfie» αποτελεί αντικείμενο περηφάνιας της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας που ύψωσε την εθνική σημαία πάνω από το έδαφος του Άρη σε μια κοκκινωπή ατμόσφαιρα. Μάλιστα η υπηρεσία διοργάνωσε μια τελετή για τη δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων, εμτ ην χώρα να «βγάζει την γλώσσα» στους Αμερικάνους όσον αφορά την εξερεύνηση του «κόκκινου πλανήτη» που πολλοί ορισμένοι ότι μπορεί κάποια μέρα να κατοικηθεί.
Αφού έφθασε στα μέσα Μαΐου έπειτα από ένα ταξίδι σχεδόν ενός έτους από τη Γη, το ρομπότ τράβηξε επίσης σε φωτογραφία τα ίχνη των έξι τροχών του πάνω στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη. Είναι το «αποτύπωμα της Κίνας» στον Άρη, ανέφερε με προφανή ικανοποίηση η διαστημική υπηρεσία.
©China National Space Administration
Με βάρος που ξεπερνά τα 200 κιλά, το Zhurong είναι εφοδιασμένο με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ για να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία του με ηλεκτρισμό, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Διαθέτει επίσης κάμερες, ραντάρ και λέιζερ, που θα επιτρέψουν να μελετηθεί το περιβάλλον του και να αναλυθεί η σύνθεση πετρωμάτων του Άρη.
©China National Space Administration
Το όνομα Zhurong παραπέμπει στον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία. Ο συμβολισμός δικαιολογείται από την ονομασία του Άρη στα κινεζικά, Huoxing, «ο πλανήτης της φωτιάς».
Άρης ο «γήινος» πλανήτης
Ο Άρης είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε διαστάσεις και μάζα του Ηλιακού Συστήματος (ο δεύτερος μικρότερος μετά τον Ερμή).
Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει οφειλόμενο στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του.O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή και αραιή ατμόσφαιρα, και με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες σύγκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές του έτους».
Ο Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το υψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης. Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο).
Τον Σεπτέμβριο του 2015 η NASA ανακοίνωσε πως είχε στη διάθεση της στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη και υγρού νερού στον πλανήτη
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr