Αργυρώ Μπαρμπαρίγου:Φακές beluga με γαρίδες σωτέ - Εύκολη και φανταστική gourmet συνταγή για να εντυπωσιάσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Γαρίδες σωτέ στο τηγάνι με μαύρες φακές beluga.

Υλικά Συνταγής

  • 6 γαρίδες
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 1 /2 σκ. σκόρδο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
  • λίγο αλάτι
  • Για τις φακές

  • 1 φλ. φακές beluga

  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλωνάρι φρ Θυμάρι 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 φρέσκα τρυφερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
  • 1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο (τριμμένο)
  • 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια)
  • 100 γραμ. πράσινα ψιλά φασολάκια βρασμένα (κατεψυγμένα ή φρέσκα ανάλογα την εποχή)
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • Για το ντρέσινγκ μουστάρδας

  • 2 κ.σ. μουστάρδα

  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 1/2 πορτοκάλι (χυμός)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  •  

Εκτέλεση

Για τις μαύρες φακές beluga με γαρίδες σωτέ,

την φανταστική αυτή συνταγή, θα ετοιμάσουμε πρώτα τις φακές. Τις βράζουμε πρώτα για 5΄ και αλλάζουμε το νερό για τις φακές beluga με γαρίδες.

  • Βράζουμε τις φακές με καθαρό νερό μαζί με την φλούδα πορτοκαλιού, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι, μέχρι να είναι αλ ντέντε. Προσοχή να μην παραβράσουν. Τις θέλουμε σπυρωτές για την σαλάτα.
  • Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για 3΄ λεπτά το κρεμμύδι, το σέλερι, την πιπερίτσα και το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Στραγγίζουμε τις ζεστές φακές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε και όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το καρότο, την πιπεριά, τα φασολάκια και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε.

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Για τις γαρίδες σωτέ στο τηγάνι

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες απότο κέλυφος. Κρατάμε το κεφάλι ενωμένο με το σώμα της γαρίδας.

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες, το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη κι ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι να κάψει σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3΄-4΄ γυρίζοντας τες να κοκκινίσουν ολόγυρα. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λάιμ.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Σερβίρουμε τις φακές με τα λαχανικά και γαρνίρουμε με τις γαρίδες σωτέ. Πασπαλίζουμε τα πιάτα με λίγο ξύσμα λάιμ.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr