Ο Γιάννης Λουκάκος μας δείχνει: Μουσακάς πειραγμένος - Χωρίς τηγάνισμα, πεντανόστιμος & γρήγορος

Είναι σίγουρα πιο ελαφρύ πιάτο από τον κλασσικό μουσακά που έχουμε συνηθίσει... 

ΥΛΙΚΑ

Για τον μουσακά

  • 1.000 γρ. λαχανικά μουσακά
  • 1.600 γρ. σάλτσα κιμά
  • 1.500 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τα λαχανικά μουσακά

  • 1.000 γρ. μελιτζάνες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 900 γρ. κολοκύθια, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 1 εκ. περίπου1.200 γρ. πατάτες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. ντομάτες ψητές και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 15 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

  • 80 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 850 γρ. γάλα
  • 300 γρ. ξινομυζήθρα
  • 15 γρ. αλάτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
  • ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ
  • ΠΑΤΑΤΑ
  • ΚΙΜΑΣ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μουσακά

Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση με τα λαχανικά και συνεχίζουμε με τη σάλτσα κιμά. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.      

Για τα λαχανικά μουσακά

Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες χωριστά σε ταψιά με λαδόκολλα, τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα κρυώνουμε, τα κόβουμε μεσαία καρέ και κάνουμε ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.   

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά.

Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός ενσωματώνουμε την ξινομυζήθρα.

Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr