Πλιγούρι με μύδια και άνηθο από τη Ντίνα Νικολάου: Οι γεύσεις της θάλασσας και του καλοκαιριού σε ένα λαχταριστό πιάτο
Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μύδια Ολυμπιάδας, με το κέλυφος, πλυμένα
500 γρ. μύδια Ολυμπιάδας, ψίχα
300 γρ. πλιγούρι
100 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, ψιλοκομμένη
1 πεπεροτσίνο (καυτερή πιπερίτσα), ολόκληρο
200 ml κρασί λευκό ή ρετσίνα
1.250 ml καυτό ζωμός λαχανικών
1 ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτω το σκόρδο και την πιπερίτσα και σοτάρω για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνω το πλιγούρι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Σβήνω με το κρασί ή τη ρετσίνα και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω για 2 λεπτά και χαμηλώνω τη φωτιά.
ΒΗΜΑ 2 Αφήνω το πλιγούρι να βράσει μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το ζωμό. Προσθέτω τα μύδια, ανακατεύω καλά και μαγειρεύω για 4 λεπτά ακόμα. Τα μύδια δεν πρέπει να μαγειρευτούν περισσότερο γιατί θα σκληρύνουν.
ΒΗΜΑ 3 Αποσύρω από την φωτιά, προσθέτω τον άνηθο και σερβίρω αμέσως.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr