Snack Time: Ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει συμβουλές για να αναβαθμίσουμε το τοστ, το σάντουιτς ή το μπριοσοσαντουιτσάκι μας σε 3 κινήσεις
Ποια από αυτές πιστεύετε ότι θα γίνει η δική σας αγαπημένη κίνηση για ένα καλοφτιαγμένο, ολοκληρωμένο και νόστιμο σπιτικό κολατσιό;
Καθημερινά συζητάμε για πεντανόστιμα ορεκτικά, πλούσια κυρίως πιάτα και απολαυστικά γλυκά… Εκτός από αυτά, όμως, υπάρχει ακόμα ένα γεύμα το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζουμε. Ποιο είναι αυτό; Μα, φυσικά, το κολατσιό, το οποίο βάζει φρένο στην πείνα μας και μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε προκειμένου να συνεχίσουμε για το υπόλοιπο της ημέρας έως την στιγμή που θα φάμε το μεσημεριανό ή το βραδινό μας. Βλέπετε, δίχως αυτό, μπορεί να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού (μια και θα έχουμε πεινάσει περισσότερο έως την στιγμή που θα φάμε). Γενικά, τα σνακ, μας βοηθούν να οργανώσουμε τα γεύματά μας, αλλά και για να ικανοποιήσουμε τυχόν λιγούρες μέσα στην ημέρα επιστρατεύοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές. Σήμερα, λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας 3 έξυπνες κινήσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν να τα αναβαθμίσουμε, δημιουργώντας μοναδικές γευστικές προτάσεις, χρησιμοποιώντας τα σωστά υλικά και αξιοποιώντας κάποια μυστικά ικανά να δώσουν στις δημιουργίες μας ακόμα περισσότερη γεύση ;-)
#1 Ετοιμάζουμε τα πιο πετυχημένα τοστ
Πείτε μου, υπάρχει κάτι πιο δημοφιλές από το τοστ όταν μιλάμε για κολατσιό; Δεν το νομίζω. Οι εναλλακτικές του; Αμέτρητες… Με τυρί και ζαμπόν ή γαλοπούλα, με ντομάτα και μαρούλι, με αβγό, ακόμα και με… τόνο ή σολομό, τα τοστ αποτελούν ένα κολατσιό το οποίο μπορούμε να επιστρατεύσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να μας χορτάσει για αρκετή ώρα. Αλήθεια, όμως, πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει η παρασκευή του απλού, του αγαπημένου, του κλασικού τοστ; Θα σας απαντήσω ευθύς αμέσως: Τρία με τέσσερα. Ναι, καλά διαβάσατε! Το πρώτο -και το πιο βασικό- έχει να κάνει με το ψωμί. Το στοιχείο, δηλαδή, το οποίο αγκαλιάζει τα υλικά μας χωρίς να σκεπάζει τη γεύση τους. Θέλουμε να είναι νόστιμο, μαλακό, αφράτο και φρέσκο. Ένα σταρένιο ψωμί του τοστ, με κύρια συστατικά το ιταλικό προζύμι και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όπως το Κρίς Κρίς Selection The Classic Toast θα μπορούσε να αποτελέσει την τέλεια επιλογή μια και -χάρη στην μοναδική σύσταση και την ξεχωριστή γεύση του- το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Το δεύτερο στοιχείο αποτελείται από πολλά επιμέρους στοιχεία, τα οποία δεν είναι άλλα από τα υλικά τα οποία θα επιλέξουμε να κλείσουμε μέσα στα δύο ψωμάκια μας. Πρέπει να είναι φρέσκα, καλής ποιότητας και να «δένουν» αρμονικά μεταξύ τους. Μάλιστα, αν μας αρέσουν οι πιο ιδιαίτερες γεύσεις, μπορούμε να επιλέξουμε ένα πιο ψαγμένο τυρί ή μια καπνιστή γαλοπούλα, ένα φρεσκοκομμένο προσούτο κ.ο.κ. Τρίτο στοιχείο; Το βουτυράκι, το οποίο θα απογειώσει τη γεύση του τοστ μας. Αρκεί να αλείψουμε λίγο στις δύο φέτες του ψωμιού μας και να το αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του. Τέλος, το τέταρτο στοιχείο έχει να κάνει με το ψήσιμο. Κάποιοι επιλέγουν να τρώνε το τοστ τους ωμό, άλλοι θέλουν να το ψήνουν. Αν λοιπόν, ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία -είτε ψήνουμε το τοστ στην τοστιέρα, είτε το βάζουμε στον φούρνο- φροντίζουμε να δώσουμε στο ψωμάκι μας τον χρόνο που χρειάζεται για να ψηθεί σωστά και να αποκτήσει αυτή την πολυπόθητη χρυσαφένια όψη και την άκρως τραγανή υφή. Κάπως έτσι, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, το απλό, καθημερινό τοστ θα πάει σε άλλο επίπεδο!
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
#2 Δίνουμε άλλη διάσταση στα σάντουιτς
Πρόκειται για ένα εξίσου αγαπημένο -και πιο… ενισχυμένο- κολατσιό το οποίο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει και κυρίως γεύμα! Κι ενώ ο «παραδοσιακός» τρόπος θέλει τα σάντουιτς να γεμίζονται με κάθε λογής αλλαντικά, τυριά, λαχανικά, σάλτσες και leftovers κρεατικών, στις μέρες μας έχουν έρθει στο προσκήνιο νέα υλικά με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε άκρως θρεπτικά σάντουιτς, απόλυτα προσαρμοσμένα στις διατροφικές μας προτιμήσεις. Λοιπόν, είστε έτοιμοι να δούμε ποια υλικά έχουν αλλάξει το τοπίο και… τις γεύσεις μας; Πρώτο και καλύτερο το αβοκάντο, το οποίο αντικαθιστά το βούτυρο ή προστίθεται σαν κρεμώδης σάλτσα μέσα στο σάντουίτς μας και αναβαθμίζει τόσο τη γεύση, όσο και τη διατροφική αξία του (σε συνάρτηση πάντα και με τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει). Ακολουθούν οι πίκλες οι οποίες ενισχύουν τη γεύση των υπόλοιπων λαχανικών (γιατί, φυσικά, το σωστό το σάντουιτς είναι πλούσιο σε λαχανικά). Επόμενο στοιχείο; Τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας τα οποία χρησιμοποιούνται στην πιο γκουρμέ τους διάσταση. Πολλές φορές, μάλιστα, το κρέας ψήνεται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό (δηλαδή για να μπει στο σάντουιτς σε φέτες ή pulled). Τέλος, ακόμα ένα υλικό το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος αποτελεί το «πράσινο κρέας» και γενικά οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Όλα αυτά, κλεισμένα σε ένα αφράτο ψωμί το οποίο εξακολουθεί να παραμένει σταθερή αξία ενός καλού σάντουιτς με μία διαφορά: Πρέπει κι αυτό να έχει τη δική του «ιστορία» η οποία στη συνέχεια θα ξεδιπλωθεί και θα αναδείξει όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ένα τέτοιο ψωμί είναι το Κρίς Κρίς Selection The Classic Sandwich. Εμπνευσμένο από την παραδοσιακή συνταγή των Βενεδικτίνων μοναχών του Burton Abbey, προσθέτει στο καθημερινό ψωμί σε φέτες τη χαρακτηριστική γεύση και τα μοναδικά αρώματα της αγγλικής βύνης και των σταρένιων νιφάδων. Αρωματικό, εξαιρετικά γευστικό και κομμένο σε παχιές, αφράτες φέτες, είναι η καλύτερη επιλογή για την παρασκευή των πιο απολαυστικών και χορταστικών σάντουιτς τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε τόσο σαν σνακ, όσο και ως κυρίως γεύμα!
#3 Ανακαλύπτουμε το brioche
Το συγκεκριμένο, είναι κατά τη γνώμη μου ένα πολυδιάστατο υλικό το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει στη δημιουργία μοναδικών γλυκών, αλλά και αλμυρών σνακ. Πολλοί το έχουν συνδέσει αποκλειστικά με γλυκές γεύσεις. Κι όμως, το συγκεκριμένο ψωμί μπορεί να αποτελέσει έναν ξεχωριστό «καμβά» πάνω στον οποίο μπορούμε να συνθέσουμε ακόμα και πεντανόστιμες αλμυρές δημιουργίες. Η βουτυρένια γεύση και το πλούσιο άρωμά του ξεδιπλώνονται όταν ψηθεί, γι’ αυτό και ο καλύτερος τρόπος για να το καταναλώσει κανείς είναι ζεστό. Μπορεί να αποτελέσει βάση για αμέτρητα σνακ – από αλμυρά σάντουιτς, French toast και burgers, μέχρι γλυκά τοστ με σοκολάτα, μπανάνα, ή μαρμελάδες – ακόμα και για ατομικά σουφλέ. Πρόκειται για ένα ψωμί το οποίο μπορεί να αναβαθμίσει μονομιάς τα σνακ μας δίνοντάς τους αξεπέραστη γεύση και άρωμα. Βασική προϋπόθεση; Να είναι πρώτης ποιότητας, φτιαγμένο με αγνά υλικά. Το Κρίς Κρίς Selection The Brioche Toast, είναι εμπνευσμένο από την κλασική γαλλική συνταγή, φτιαγμένο με γαλλικό προζύμι και αγνό βούτυρο. Εξαιρετικά γευστικό, μαλακό και αφράτο, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική βάση για τα καθημερινά μας σάντουιτς αλλά και για άλλες -πιο ιδιαίτερες- ψωμένιες λιχουδιές!
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr