Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα τις σκοτώσουν ή θα τις κάνουν σκλάβες του σεξ - ετοιμάζουν γάμους με 12χρονες που φοράνε μπούργκες (φώτο-βίντεο)

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν φοβούνται ότι οι ελευθερίες που κατακτήθηκαν από το 2001 κι έπειτα τώρα θα συντριβούν και οι διεθνείς οργανώσεις φωνάζουν δυνατά για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί. Αλλά τα κορίτσια, ήδη θέλουν να τρέξουν και να ουρλιάξουν από φόβο.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν φοβούνται ότι οι ελευθερίες που κατακτήθηκαν από το 2001 κι έπειτα τώρα θα συντριβούν και οι διεθνείς οργανώσεις φωνάζουν δυνατά για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί.

Αλλά τα κορίτσια, ήδη θέλουν να τρέξουν και να ουρλιάξουν από φόβο.

Αυτή η εικόνα της Wazir Nazari είναι χαρακτηριστική του τι μπορούν να κάνουν χωρίς έλεος οι Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον πατέρα της γυναίκας αυτής, οι Μαχητές την πυροβόλησαν στο κεφάλι σε μία από πόρτα σε πόρτα εξόρμησή τους στην περιφέρεια Μαλιστάν στα κεντρικά της χώρας.

 

 

Η νύφη της Nazari πυροβολήθηκε στο στομάχι και άφησε την τελευταία της πνοή ενώ κείτονταν στο πάτωμα. Η Wazir πλησίασε να την βοηθήσει και τότε δέχτηκε τη σφαίρα στο μάτι της. Όπως αναφέρει το post της Wall Street Journal, η κοπέλα υποφέρει από σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, δεν βλέπει και δυσκολεύεται σοβαρά στην κίνηση.

 

 

H Malala Yousafzai, η σπουδαία Πακιστανή ακτιβίστρια που το 2012 δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι από επίθεση Ταλιμπάν επειδή ήθελε να συνεχίσει να πηγαίνει σχολείο εκπέμπει το δικό της SOS:

«Παρακολουθούμε σε κατάσταση απόλυτου σοκ καθώς οι Ταλιμπάν παίρνουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Ανησυχώ βαθιά για τις γυναίκες, τις μειονότητες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές ηγεσίες πρέπει να απαιτήσουν την κατάπαυση του πυρός άμεσα εξασφαλίζοντας επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία των πρσφύγων και των πολιτών». Παράλληλα, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών όπως η Women for Women απευθύνουν εκκλήσεις στήριξης προς τις Αφγανές αδερφές τους, οι οποίες μάχονται καθημερινά έτσι κι αλλιώς για να επιβιώσουν μέσα σε ένα αφιλόξενο καθεστώς που όπως όλα δείχνουν θα γίνει ακόμα πιο άγριο εναντίον τους.

 

 

Η κατάσταση ανετράπη πλήρως το 1992 με την επιβολή του Ισλάμ, οπότε και αποδείχθηκε πως τίποτα δεν είχε διασφαλιστεί στ’ αλήθεια για το «αδύναμο φύλο». Το 1996 μπήκε η ταφόπλακα.

 

 

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Ταλιμπάν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν μπήκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και δεν είχαν καμία πρόσβαση σε μόρφωση, ούτε καν στη μουσική. Ο νόμος όριζε να βαφτούν τα παράθυρα ώστε κανείς να μην βλέπει έξω ή μέσα από αυτά.

Διαβάστε επίσης:Βίντεο: Η Αφγανή Mahbooba Seraj με σπασμένη φωνή : " Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο Ντροπή σας"

Η συνέχεια, γνωστή. Λιθοβολισμοί μέχρι θανάτου, αποκεφαλισμοί, βιασμοί, κατάφορες διακρίσεις και εγκληματική οπισθοδρόμηση που δεν σταμάτησαν ποτέ, ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια δόθηκαν μάχες. Από ‘δω και μπρος η όποια κατάκτηση μπαίνει και πάλι σε μεγάλη δοκιμασία.

 

 

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που Ισλαμιστές μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στα γραφεία της τράπεζας Azizi Bank, διατάζοντας 9 γυναίκες που εργάζονταν εκεί να φύγουν αμέσως ώστε να αναλάβουν τις θέσεις τους άντρες συγγενείς τους.

Μεταξύ των εικόνων που έρχονται τις τελευταίες ώρες από την Καμπούλ, ξεχωρίζει αυτή όπου ένας άντρας βάφει την αφίσα γυναικείου μοντέλου νυφικών χωρίς χιτζάμπ. Η θέση της γυναίκας είναι και πρέπει να μείνει στην αφάνεια.

 

 

Είμαι γυναίκα στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, φοράω μπούργκα και τρώω ξύλο»

Τι σημαίνει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν; Απόλυτη στέρηση κάθε ελευθερίας και όχι μόνον.

 

 

Νέο άρθρο του «Guardian» μιλάει για την απώλεια των ελευθεριών, που κατέκτησαν οι γυναίκες το 2001.

 

 

Οι αρθρογράφοι, Zainab Pirzad και Atefa Alizada, σχολιάζουν ότι το κόστος μιας μπούργκα έχει φτάσει στα ύψη, καθώς με την αλλαγή καθεστώτος πολλές γυναίκες σπεύδουν να προμηθευτούν το ένδυμα που καλύπτει το σώμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, αφήνοντας να φαίνεται μόνο η περιοχή των ματιών μέσα από ένα δίχτυ.

 

 

«Θυμάμαι να δέρνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια»

Η μπούργκα, που έγινε διεθνώς σύμβολο της γυναικείας καταπίεσης από τους Ταλιμπάν στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, επιστρέφει στην αφγανική πρωτεύουσα με τη νέα επέλασή τους, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να το ανασύρουν από την ντουλάπα τους και οι νεότερες να αναγκάζονται να το αγοράσουν.

 

 

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η 60χρονη Fawzia, που λέει:

 

 

«Όλες εμείς οι μεγαλύτερες γυναίκες μιλάμε για το πόσο δύσκολα ήταν για μια γυναίκα στο παρελθόν. Τότε ζούσα στην Καμπούλ και θυμάμαι να δέρνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια που έβγαιναν από το σπίτι χωρίς μπούργκα».

 

 

Η νεότερή της, Miriam, επισημαίνει, ανήσυχη από τις νέες εξελίξεις, ότι ο σύζυγός της την πίεσε να αγοράσει μπούργκα, «να αλλάξω τα ρούχα μου και να αρχίσω να τη φοράω για να μην τραβάω την προσοχή των Ταλιμπάν όταν κυκλοφορώ έξω».

 

 

Διαβάστε επίσης:Malala Yousafzai για τη νίκη των Ταλιμπάν: Ανησυχώ βαθιά για τις γυναίκες & τις μειονότητες - Κάνω έκκληση για επείγουσα βοήθεια (φώτο)

Η Miriam ανήκει στην πλειοψηφία των γυναικών της Καμπούλ, όπου τα δύο τρίτα είναι κάτω των 30 ετών και δεν έχουν γνωρίσει τη ζωή κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν.
«Είναι σαν να διαγράφεται η ταυτότητά μου»

 

 

Σε κάποια σπίτια, τα νέα δεδομένα έχουν φέρει οικογενειακές διενέξεις. Οι γονείς της 26χρονης φοιτήτριας Habiba την εκλιπαρούν να φορέσει μπούργκα, τόσο η ίδια όσο και οι αδερφές της, αλλά εκείνη αντιστέκεται.

Διαβάστε επίσης: Όλη η φρίκη για τη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν στη συγκλονιστική μαρτυρία μιας 24χρονης - "Πρέπει να κάψω όλα όσα με έκαναν υπερήφανη" (βίντεο)

«Η μαμά μου πιστεύει ότι θα μας προστατεύσει αναγκάζοντάς μας να φορέσουμε μπούργκα» εξηγεί η ίδια.

 

 

«Αλλά δεν έχουμε μπούργκα στο σπίτι μας και δεν σκοπεύω να αγοράσω. Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από ένα ύφασμα σαν κουρτίνα.

 

 

Αν φορέσω μπούργκα, αυτό θα σημαίνει ότι έχω αποδεχτεί την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ότι τους έδωσα το δικαίωμα να με ελέγχουν. Είναι η αρχή της καταδίκης μου σε φυλάκιση μέσα στο σπίτι. Φοβάμαι ότι θα χάσω όλα όσα κέρδισα αγωνιζόμενη τόσο σκληρά».

Διαβάστε επίσης: H πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν: "Κλείνομαι στο σπίτι - Περιμένω να έρθουν οι Ταλιμπάν να με σκοτώσουν" (φώτο)

Τις ίδιες ανησυχίες φαίνεται να μοιράζεται και η Amul, μοντέλο και σχεδιάστρια, που αφού αφιέρωσε χρόνια στο χτίσιμο της δικής της επιχείρησης τώρα βλέπει τον κόσμο της να διακυβεύεται. «Σε όλη μου τη ζωή προσπαθώ να δείξω την ομορφιά, την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα των γυναικών του Αφγανιστάν. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φορούσα μπούργκα, αλλά τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω. Είναι σαν να διαγράφεται η ταυτότητά μου».

 

 

Η πρώτη γυναίκα πρέσβης του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ, Ρόγια Ραχμάνι, η οποία κατείχε τη θέση από το 2018 έως και τον Ιούλιο του 2021, σε συνέντευξή της στο CNN, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την πρόσφατη κατοχή της Καμπούλ, από τους Ταλιμπάν.

 

 

Σύμφωνα με το CNN, η Ρόγια Ραχμάνι, δεν πιστεύει πως μια κυβέρνηση που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, θα μπορούσε να επιτρέψει να υπάρξουν μελλοντικές γυναίκες πρέσβεις. "Με βάση τα όσα γνωρίζω, φοβάμαι ότι τα πολύ βασικά δικαιώματα των γυναικών πρόκειται να θυσιαστούν", είπε.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε για τα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία ακόμα και στην παρουσία γυναικών στη δημόσια σφαίρα. Μάλιστα, όπως είπε, "οι γυναίκες πολύ πιθανό να αντιμετωπιστούν ως "κατώτερα όντα" και να θεωρούνται κατάλληλες μόνο για συγκεκριμένους ρόλους".

 

 

Η Ρόγια Ραχμάνι γεννήθηκε στην Καμπούλ το 1978, ένα χρόνο πριν την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή, η οικογένειά της κατέφυγε στο γειτονικό Πακιστάν όπου μεγάλωσε ως πρόσφυγας. Η ίδια πριν αναλάβει τα καθήκοντα της ως πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ουάσινγκτον, ήταν πρέσβης της χώρας της, στην Ινδονησία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr