Διευθυντής πνευμονολογικής ΓΝ Λάρισας: Στους 50 που νοσηλεύσαμε με κορωνοϊό οι 49 ήταν ανεμβολίαστοι - τι είπε για το 4ο κύμα
Πρέπει να προσθέσουμε στο εμβολιασμένο 50 – 55% του πληθυσμού
«Το τέταρτο κύμα δεν θα έχει ένταση, όμως θα έχει διάρκεια» λέει μεταξύ άλλων ο ο καθηγητής πνευμονολογίας του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Έχοντας παρακολουθήσει τα πανδημικά κύματα σε όλον τον κόσμο, σίγουρα καλύτερα αυτά στην Ευρώπη, μέχρι τώρα μάθαμε ότι οι περιοχές περνούν κατά κανόνα ένα μεγάλο πανδημικό κύμα – μπορεί να έχουν περάσει ένα μικρότερο κύμα που ακολούθησε ή που προηγήθηκε – και μετά έρχονται άλλα κύματα που έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: μικρότερη ένταση και μεγαλύτερη διάρκεια.
Θυμίζω ότι το Νοέμβριο του 2020 είχαμε το μεγάλο κύμα στην περιοχή μας. Το πρώτο κύμα (Μάρτιος 2020) ουσιαστικά δεν πέρασε από την Ελλάδα. Συνοδεύτηκε από ευχαριστίες, χειροκροτήματα, υπήρξε πολύ μεγάλη προβολή για ένα κύμα που δεν ήρθε ποτέ στηχώρα, ενώ πιθανόν τότε έπαιξε ρόλο και η καραντίνα που ήταν αποτελεσματική.
Στη συνέχεια ήρθε το κύμα του Νοεμβρίου το οποίο είχε ένταση αλλά όχι διάρκεια, καθώς κράτησε περίπου ενάμισι μήνα. Μετά ακολούθησε το κύμα του Μαρτίου 2021, το οποίο ήταν περίπου το μισό σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 όμως σύρθηκε για περίπου 2 μήνες και τώρα μπήκαμε σε ένα άλλο κύμα για το οποίο πρέπει να πω ότι από αυτά που βλέπω είναι μικρότερο από ότι εγώ θα περίμενα…» είπε ακόμα μιλώντας στην έντυπη Larissanet.
«Το τέταρτο κύμα δεν θα έχει ένταση, όμως θα έχει διάρκεια» και δηλώνει πως «θα απευθύνεται στους ανεμβολίαστους, δηλαδή στο 30% των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και θα συρθεί μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο».
Σχηματικά αναφέρει πως «ηπορεία που έχουμε είναι σαν αυτήν που ακολουθεί την πτώση μιας μεγάλης πέτρας στη θάλασσα. Στην αρχή δημιουργείται ένα μεγάλο κύμα, μετά ένα μικρότερο και στη συνέχεια άλλο ακόμη μικρότερο έως ότου εξαντληθεί. Με αυτόν τον τρόπο εξαντλούνται οι πανδημίες και τι σημαίνει εξάντληση… Ο ιός θα μείνει μαζί μας και θα γίνει ενδημικός, δηλαδή κάθε χρόνο θα έχουμε χαμηλό αριθμό περιστατικών.
«Πολύς κόσμος απέκτησε ανοσία, καθώς νόσησε από τον κορωνοϊό. Πρέπει να προσθέσουμε στο εμβολιασμένο 50 – 55% του πληθυσμού στην Ελλάδα και την φυσική νόσο που μπορεί να φτάνει έως το 25%.
Εμείς έχουμε μελετήσει τη Μαλεσίνα και τη Δεσκάτη όπου σε ποσοστό 40% η ανοσία αποκτήθηκε από τη νόσο. Άρα αν προσθέσεις και τον εμβολιασμό, τότε μπορώ να πω με μεγάλη ασφάλεια ότι αυτές οι δυο περιοχές είναι Covid – Free και δεν θα έχουν περιστατικά». Παράλληλα, δίνει την εικόνα της νόσησης όπως καταγράφεται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, επισημαίνοντας πως «βλέπουμε οικογένειες που είναι θετικοί όλοι. Τα παιδιά ήρθαν από τις διακοπές στα νησιά και οι γονείς,που είναι εμβολιασμένοι, νόσησαν παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα».
Θέτοντας στον Καθηγητή Πνευμονολογίας το ενδεχόμενο να ληφθούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εξαιτίας της όξυνσης που καταγράφεται στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Γουργουλιάνης υπογραμμίζει τα εξής: «Η αίσθηση μου είναι ότι δεν βλέπω πιο αυστηρά μέτρα… Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση – με εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού στο τέλος Σεπτεμβρίου συνυπολογίζοντας και αυτούς που νόσησαν – θα ήταν μια πράξη απελπισίας με τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Η απόφαση να κλείσει όλη η ζωή για τους λίγους που δεν εμβολιάστηκαν είναι παράλογη και στέλνει το λάθος μήνυμα».
«Σε κάθε εφημερία έχουμε 4 – 5 εισαγωγές. Στην Πνευμονολογική Κλινική νοσηλεύονται 7 ασθενείς και υποθέτω ένας αντίστοιχος αριθμός και στην Παθολογική Κλινική» και αναφέρει τα εξής:«Από τους τελευταίους 50 που νοσηλεύτηκαν οι 49 είναι ανεμβολίαστοι – κυρίως άνω των 50 ετών με κάποια προβλήματα υγείας – ενώ νοσηλεία χρειάστηκε και ένας ηλικιωμένος άνδρας άνω των 80 ετών πλήρως εμβολιασμένος, ο οποίος στη συνέχεια βγήκε από το νοσοκομείο.Άρα αυτό είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και αυτοί λέω ότι θα ταλαιπωρηθούν».
Πάντως, πέρα από τους νοσούντες εξαιτίας του κορωνοϊού, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης διαπιστώνει και ένα κύμα πανικού: «Έχουμε αρκετούς ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο και στη συνέχεια ανησυχούν για ενδεχόμενες παρενέργειες, γι’ αυτό έρχονται στο Νοσοκομείο. Μπαίνουν στην Κλινική και αφού αποκλείσουμε ότι έχει συμβεί κάτι στη συνέχεια όλοι βγαίνουν. Άρα, υπάρχει και το άλλο κύμα, αυτό που αφορά τις πιθανές συνέπειες του εμβολιασμού, το οποίο οφείλεται κυρίως στην ψυχολογική πίεση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι ως επί το πλείστον νέοι, οι οποίοι πήγαν με κάποια επιφύλαξη ή προκατάληψη για το εμβόλιο και μετά αρχίζουν να ψάχνονται».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr