Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Αυγά με ντομάτα και φέτα, στραπατσάδα, καγιανάς ή κοσκοσέλα - Το πιο εύκολο & αγαπητό φαγητό

Το φτιάχνουμε πολύ στα νησιά σε καθημερινή βάση, αλλά το συναντούμε και σε όλη την Ελλάδα με παραλλαγές

Υλικά Συνταγής

  • 4 ώριμες και σφικτές ντομάτες
  • 6 αυγά
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπας τρίμματα φέτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τα αυγά στραπατσάδα (καγιανάς),

Για την στραπατσάδα ή καγιανάς όπως είναι γνωστά, πρώτα αποφλοιώνουμε τις ντομάτες περνώντας τη λάμα του μαχαιριού πάνω στην ντομάτα, σαν να την ξυρίζουμε χωρίς να την κόβουμε, έτσι βοηθάμε τη φλούδα να φύγει εύκολα. Έπειτα χαράζουμε λίγο την ντομάτα και τραβάμε τη φλούδα. Για να φτιάξουμε τη στραπατσάδα, 

  • Κόβουμε τις ντομάτες σε καρεδάκια.
  • Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, αφήνουμε τις ντομάτες για περίπου 10΄ ώστε να πιουν όλα τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε τις ντομάτες με το μείγμα των αυγών.
  • Ανακατεύουμε, διαλύοντας το μείγμα, και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά.
  • Δεν παραψήνουμε τη στραπατσάδα γιατί στεγνώνει.

Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο.

Μυστικά της Αργυρώς για να πετύχει ο καγιανάς

  • Οι ντομάτες να είναι ώριμες και σφιχτές, ψιλοκομμένες σε μικρά κομματάκια και όχι πολτοποιημένες.

  • Κρατήστε έξω τα σπόρια και τα πολλά ζουμιά της ντομάτας.

  • Είναι βασικό να ψήσετε τη ντομάτα στο τηγάνι πριν βάλετε το λάδι και τα αυγά, ώστε να στεγνώσει και να καραμελώσει σαν παχιά σάλτσα με μικρά κομματάκια ντομάτας.
  • Χαμηλώστε τη φωτιά όταν ρίξετε το λάδι και τα αυγά και ανακατεύετε συχνά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι  να κάνουν σώμα (να σταθεροποιηθούν) για λίγα λεπτά τα αυγά.
  • Μην παραψήνετε τα αυγά γιατί στεγνώνουν πολύ και χάνει η στραπατσάδα την αφράτη υφή της.
  • Σερβίρετε ο καγιανάς πάνω σε φέτα ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο ή φρυγανισμένο). Με το ψωμί είναι το κάτι άλλο, γιατί τραβάει τυχόν υγρασία.
  • Το τυρί είναι προαιρετικό όπως και τα διάφορα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριά, κολοκυθάκι). Αν βάλετε λαχανικά θα τα προσθέσετε αφού στεγνώσετε καλά τη ντομάτα μόνη της στο τηγάνι. Τότε θα ρίξετε το λάδι και θα σοτάρετε τα λαχανικά.
  • Καγιανάς, στραπατσάδα ή κοσκοσέλα, φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα με πολλές παραλλαγές.
  • Στην Πελοπόννησο π.χ. ο καγιανάς είναι τελείως διαφορετικός από την υπόλοιπη Ελλάδα. Περιλαμβάνει παστό χοιρινό, τυρί σφέλα και ρίγανη. Είναι πραγματικά πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή Πελοποννήσου.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr