Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βασάνισαν άγρια δύο δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών - Τους μαστίγωσαν βάναυσα (φώτο-βίντεο)
Η ελευθερία του τύπου τελείωσε
Δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα στην αστυνομία όπου κρατήθηκαν από τους Ταλιμπάν, μετά την κάλυψη διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των γυναικών στην Καμπούλ είπε ο εκδότης τους.
Ο Zaki Daryabi, εκδότης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Etilaat Roz, δημοσίευσε εικόνες των δύο άνδρων δημοσιογράφων. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ο ένας απεικονίζεται με μεγάλα κόκκινα σημάδια στο κάτω μέρος της πλάτης και στα πόδια και ο άλλος με παρόμοια σημάδια στον ώμο και το χέρι.
Οι δύο άντρες είχαν επίσης μελανιές και χτυπήματα στο πρόσωπο τους όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Reuters.
Eρωτηθείς για το περιστατικό, ένας υπουργός των Ταλιμπάν, του οποίου η νέα θέση δόθηκε στη δημοσιότητα όταν ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση την Τρίτη, είπε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον δημοσιογράφων θα διερευνηθεί. Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις για το γεγονός.
Ο Daryabi δήλωσε ότι οι ξυλοδαρμοί έστειλαν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στα ΜΜΕ στο Αφγανιστάν, όπου ένας ανεξάρτητος τύπος, μεγάλο μέρος του οποίου χρηματοδοτήθηκε από Δυτικούς δωρητές, άνθισε τα τελευταία 20 χρόνια.
«Πέντε συνάδελφοι κρατήθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης για περισσότερο από 4 ώρες και κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ωρών δύο συνάδελφοί μας ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν βάναυσα», είπε ο εκδότης στο Reuters την Πέμπτη, την επομένη του συμβάντος.
Συμπλήρωσε ότι οι τραυματίες δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και οι γιατροί τους συνέστησαν να μείνουν εκτός δουλειάς για δύο εβδομάδες.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ στις 15 Αυγούστου και τώρα κυβερνούν ξανά το Αφγανιστάν μετά από 20ετή εξέγερση εναντίον ξένων και αφγανικών δυνάμεων, έχουν δεσμευτεί ότι θα επιτρέψουν στα ΜΜΕ να λειτουργούν ελεύθερα και ότι θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών.
Αλλά παρόμοια περιστατικά βίας και κακοποίησης από τότε που ήρθαν στην εξουσία έχουν προκαλέσει αμφιβολίες σε ορισμένους Αφγανούς.
Ο Taqi Daryabi, ένας από τους δύο δημοσιογράφους της Etilaat Roz, είπε ότι επτά ή οκτώ άνθρωποι τους χτυπούσαν αλύπητα για περίπου 10 λεπτά.
"Μας χτυπούσαν με όλη τους τη δύναμη με γκλομπ. Όταν είδαν ότι είχαμε λιποθυμήσει , μας πήραν και μας πήγαν σε ένα κελί μαζί με άλλους, δήλωσε στο Reuters.
Την τελευταία φορά που οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν τη χώρα από το 1996-2001 δεν υπήρχαν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο ήταν στα σπάργανα.
Αρκετοί δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για επίθεση από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία και ορισμένες γυναίκες είπαν ότι δεν τους επιτρεπόταν να συνεχίσουν να εργάζονται σε θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον πρώτο κανόνα των Ταλιμπάν, οι γυναίκες αποκλείονται από την εργασία και την εκπαίδευση. Η ομάδα των Ταλιμπάν, δήλωσε τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται και να παρακολουθούν πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις παραμέτρους του ισλαμικού νόμου.
"Με την ξαφνική κατάρρευση της κυβέρνησης, η εφημερίδα Etilaat Roz αποφάσισε αρχικά να παραμείνει ανοιχτή και να λειτουργήσει με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους", δήλωσε ο Daryabi.
"Αλλά με το χθεσινό περιστατικό, αυτή η μικρή ελπίδα που είχα για το μέλλον των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων στη χώρα χάνεται".
Η ελευθερία του τύπου τελείωσε
Ένα πλήθος βίαιων επιθέσεων από τους Ταλιμπάν κατά Αφγανών δημοσιογράφων προκαλείσυναγερμό για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης της χώρας, με έναν από τους πιο σημαντικούς δημοσιογράφους να δηλώνει ότι «η ελευθερία του Τύπου έχει τελειώσει».
Καθώς κυκλοφόρησαν διεθνώς οι εικόνες και οι μαρτυρίες για τη σύλληψη και το βάναυσο μαστίγωμα των δύο δημοσιογράφων που συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν μια διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών στην Καμπούλ την Τετάρτη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πρόσφατη σειρά επιθέσεων.
Σε μόλις δύο ημέρες αυτήν την εβδομάδα, οι Ταλιμπάν συνέλαβαν και αργότερα απελευθέρωσαν τουλάχιστον 14 δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδηλώσεις στην Καμπούλ, με τουλάχιστον έξι από αυτούς τους δημοσιογράφους να έχουν υποστεί βία κατά τη διάρκεια της σύλληψης ή της κράτησής τους, ανέφερε η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.
Επίσης, σε άλλους δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων κάποιοι που συνεργάζονται με το BBC, απαγορεύτηκε να βιντεοσκοπήσουν τη διαμαρτυρία της Τετάρτης.
Οι αρχές των Ταλιμπάν συνέλαβαν επίσης για λίγο έναν φωτορεπόρτερ του Tolonews, τον Wahid Ahmadi, την Τρίτη, κατάσχοντας την κάμερα του και εμπόδισαν άλλους δημοσιογράφους να καλύψουν τη διαμαρτυρία.
Οι νέες απειλές εναντίον των ΜΜΕ συνέπεσαν με την ανακοίνωση του νέου υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν, που απαγορεύει μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις.
«Οι Ταλιμπάν αποδεικνύουν γρήγορα ότι οι προηγούμενες υποσχέσεις πως θα επιτρέψουν στα ανεξάρτητα ΜΜΕ του Αφγανιστάν να συνεχίσουν να λειτουργούν ελεύθερα και με ασφάλεια είναι χωρίς αξία», δήλωσε ο Στίβεν Μπάτλερ, συντονιστής του προγράμματος της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων για την Ασία.
«Καλούμε τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις προηγούμενες υποσχέσεις τους, να σταματήσουν να χτυπούν και να κρατούν δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους και να επιτρέπουν στα ΜΜΕ να εργάζονται ελεύθερα χωρίς φόβο αντιποίνων».
Τα σχόλια επαναλήφθηκαν επίσης από την Patricia Gossman, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία.
«Οι αρχές των Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι θα επέτρεπαν στα μέσα ενημέρωσης να λειτουργούν όσο « σέβονται τις ισλαμικές αξίες», αλλά εμποδίζουν όλο και περισσότερο τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις. Οι Ταλιμπάν πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να εκτελούν το έργο τους χωρίς καταχρηστικούς περιορισμούς ή φόβο τιμωρίας», είπε.
Ένας ανώτερος Αφγανός δημοσιογράφος - ο οποίος μίλησε στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας - είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν ότι τα μέσα ενημέρωσης θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ελεύθερα, η πραγματικότητα είναι ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές από τοπικά μέλη των Ταλιμπάν.
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των Ταλιμπάν στα ΜΜΕ και των Ταλιμπάν στο δρόμο. Οι Ταλιμπάν στο δρόμο είναι ντόπιοι δεν έχουν εκπαίδευση και είναι άγριοι. Αυτά που λένε οι ανώτεροι Ταλιμπάν γι' αυτούς δεν είναι αποδεκτά», ε'ιπε.
«Οι Ταλιμπάν που βρίσκονται στο δρόμο χτύπησαν δημοσιογράφους στην Καμπούλ και σε άλλα μέρη. Έχω πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και πιστεύω ότι οι ελευθερίες της δημοσιογραφίας έχουν τελειώσει στο Αφγανιστάν... Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επικρίνουν τους Ταλιμπάν στα μέσα ενημέρωσης» τόνισε.
Τα σχόλια αυτά έρχονται καθώς 200 Αμερικανοί και άλλοι αλλοδαποί έφυγαν από την Καμπούλ την Πέμπτη, αφού η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν συμφώνησε στην πτήση εκκένωσής, την πρώτη αφότου αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα. Οι σημερινές ήταν οι πρώτες διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά τη χαοτική απομάκρυνση πάνω από 120.000 ανθρώπων, αλλοδαπών και Αφγανών.
Οι φωτογραφίες των δύο δημοσιογράφων που βασανίστηκαν άγρια , κάνουν το γύρο του κόσμου και θέτουν τέρμα στις ελπίδες για την ελευθερία του τύπου.
Ο φωτορεπόρτερ της ίδιας εφημερίδας, Nematullah Naqdi, δήλωσε στον Guardian ότι τους μετέφεραν σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας, όπου τους χτύπησαν με γροθιές και γκλομπ, ηλεκτρικά καλώδια και μαστίγια, αφού τους κατηγόρησαν ότι διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία που κάλυπταν.
«Ένας από τους Ταλιμπάν έβαλε το πόδι του στο κεφάλι μου και έσπρωξε το πρόσωπό μου στο τσιμέντο. Με κλώτσησαν στο κεφάλι… πίστευα ότι θα με σκοτώσουν», δήλωσε ο Naqdi.
Περιέγραψε ότι ένας μαχητής των Ταλιμπάν πλησίασε τον ίδιο και τον συνάδελφό του μόλις άρχισε να βγάζει φωτογραφίες της διαδήλωσης. «Μου είπαν “Δεν μπορείς να βιντεοσκοπήσεις”», δήλωσε. «Συνέλαβαν όλους εκείνους που βιντεοσκοπούσαν και πήραν τα κινητά τους», πρόσθεσε.
«Οι Ταλιμπάν άρχισαν να με προσβάλουν, να με κλωτσάνε», συνέχισε και πρόσθεσε ότι τον κατηγόρησαν πως ήταν ο διοργανωτής της κινητοποίησης. Όταν ρώτησε γιατί τον χτυπούσαν, του απάντησαν απλά: «Είσαι τυχερός που δεν αποκεφαλίστηκες».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr