Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης το 2021 - ''Όταν δοκιμαζόμαστε αναδεικνύεται πραγματικά το πνεύμα, η ψυχή μας''
Η πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης», υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο έγινε διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλάει για τις κινήσεις στον εμβολιασμό, τα πεπραγμένα της διετίας, αλλά και τα σφάλματα εν μέσω επικρίσεων
Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει παγώσει, ενώ ο κόσμος προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς.
Η ταχύτητα των γεγονότων και το τεράστιο μέγεθος των προκλήσεων είναι μερικές φορές δύσκολο να κατανοηθούν.
Η περίοδος αυτή ήταν επίσης περίοδος ενδοσκόπησης. Με τους ανθρώπους να επαναξιολογούν τη ζωή τους και με ευρείες δημόσιες συζητήσεις για την κατανομή των εμβολίων και τις κοινές αξίες.
Ωστόσο, αναλογιζόμενη τη χρονιά αυτή που πέρασε, αν δω την κατάσταση της Ένωσης σήμερα, βλέπω ένα ισχυρό πνεύμα σε όλα όσα κάνουμε.
Ο Ρομπέρ Σουμάν είχε πει: Η Ευρώπη χρειάζεται μια ψυχή, ένα ιδεώδες, και την πολιτική βούληση να υπηρετήσει αυτό το ιδεώδες.
Η Ευρώπη μετουσίωσε αυτά τα λόγια σε πράξη, τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Στη μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση εδώ και έναν αιώνα, επιλέξαμε να απαντήσουμε από κοινού, ώστε κάθε μέρος της Ευρώπης να έχει την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια που σώζουν ζωές.
Στη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, επιλέξαμε να απαντήσουμε από κοινού, με το NextGenerationEU.
Και στη σοβαρότερη πλανητική κρίση όλων των εποχών, επιλέξαμε πάλι να απαντήσουμε από κοινού, με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Ενεργήσαμε μαζί ως Επιτροπή, ως Κοινοβούλιο, ως 27 κράτη μέλη. Ως μία Ευρώπη. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτό.
Αλλά η εποχή του κορονοϊού δεν έχει περάσει.
Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη οδύνη στην κοινωνία μας, καθώς η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Υπάρχουν καρδιές που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να παρηγορήσουμε, ιστορίες ζωής που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ολοκληρώσουμε και χρόνος που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιστρέψουμε στους νέους μας. Αντιμετωπίζουμε νέες και διαρκείς προκλήσεις σε έναν κόσμο που ανακάμπτει —και κερματίζεται— άνισα.
Επομένως, δεν τίθεται ζήτημα: το επόμενο έτος θα αποτελέσει ακόμη μια δοκιμασία χαρακτήρα.
Πιστεύω , όμως, ότι όταν δοκιμαζόμαστε αναδεικνύεται πραγματικά το πνεύμα — η ψυχή μας.
Βλέποντας την Ένωσή μας, γνωρίζω ότι η Ευρώπη θα βγει νικήτρια απ' αυτή τη δοκιμασία.
Και αυτό που με κάνει τόσο σίγουρη είναι η έμπνευση που μπορούμε να αντλήσουμε από τους νέους της Ευρώπης.
Γιατί η νεολαία μας έδωσε νόημα στην ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη.
Οι νέοι μας πιστεύουν ότι έχουμε ευθύνη έναντι του πλανήτη.
Και, αν και ανησυχούν για το μέλλον, είναι αποφασισμένοι να το κάνουν καλύτερο.
Η Ένωσή μας θα είναι ισχυρότερη εάν μοιάζει περισσότερο με την επόμενη γενιά μας: στοχαστική, αποφασιστική και αλληλέγγυα. Βασισμένη σε αξίες και τολμηρή στην πράξη.
Το πνεύμα αυτό θα είναι καθοριστικό όσο ποτέ κατά τους προσεχείς δώδεκα μήνες. Αυτό είναι το μήνυμα της δήλωσης προθέσεων που έστειλα σήμερα το πρωί στον πρόεδρο κ. Σασόλι και τον πρωθυπουργό κ. Γιάνσα για να περιγράψω τις προτεραιότητές μας για το επόμενο έτος.
ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Ένα έτος είναι πολύς χρόνος σε μια πανδημία.
Όταν ήμουν ενώπιόν σας πριν από 12 μήνες, δεν γνώριζα πότε —ή ακόμη και αν— θα είχαμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.
Σήμερα όμως, και παρ' όλες τις επικρίσεις, η Ευρώπη συγκαταλέγεται στην παγκόσμια πρωτοπορία.
Πάνω από το 70 % των ενηλίκων στην ΕΕ έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ήμασταν οι μόνοι που μοιραστήκαμε το ήμισυ της παραγωγής εμβολίων μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Διαθέσαμε περισσότερες από 700 εκατομμύρια δόσεις στους Ευρωπαίους πολίτες και περισσότερες από 700 εκατομμύρια δόσεις στον υπόλοιπο κόσμο, σε περισσότερες από 130 χώρες.
Είμαστε η μόνη περιφέρεια στον κόσμο που το πέτυχε αυτό.
Μια πανδημία είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι.
Ακολουθήσαμε την επιστήμη.
Είχαμε αποτελέσματα για την Ευρώπη. Είχαμε αποτελέσματα για τον κόσμο.
Το κάναμε με τον σωστό τρόπο, επειδή το κάναμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο. Και λειτούργησε!
Ωστόσο, ενώ έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε σίγουροι, δεν έχουμε κανένα λόγο να εφησυχάζουμε.
Πρώτη –και πλέον επείγουσα προτεραιότητά– μας είναι να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεδομένου ότι λιγότερο από το 1 % των συνολικών δόσεων έχουν χορηγηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, το μέγεθος της αδικίας και ο βαθμός επείγουσας ανάγκης είναι προφανή. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα της εποχής μας.
Η «Ομάδα Ευρώπη» επενδύει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής εμβολίων mRNA στην Αφρική. Έχουμε ήδη δεσμευτεί να διαθέσουμε 250 εκατομμύρια δόσεις.
Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι η Επιτροπή θα προσθέσει μια νέα δωρεά 200 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Πρόκειται για επένδυση στην αλληλεγγύη — αλλά και στην παγκόσμια υγεία.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας εδώ στην Ευρώπη.
Διαπιστώνουμε ανησυχητικές αποκλίσεις στα ποσοστά εμβολιασμού στην Ένωσή μας.
Επομένως, πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική μας.
Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Έχουμε εξασφαλίσει 1,8 δισεκατομμύρια επιπλέον δόσεις. Αυτό είναι αρκετό για εμάς και για τους γείτονές μας, όταν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις. Ας κάνουμε ό, τι είναι δυνατό ώστε να μην μετατραπεί η κατάσταση σε πανδημία των μη εμβολιασμένων.
Η τελευταία προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ετοιμότητάς μας για την αντιμετώπιση πανδημιών.
Πέρυσι, είχα πει ότι ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Σήμερα το υλοποιούμε. Με την πρότασή μας δημιουργούμε και θέτουμε σε λειτουργία την αρχή HERA.
Αυτό θα αποτελέσει τεράστιο πλεονέκτημα για να αντιμετωπίζουμε μελλοντικές απειλές κατά της υγείας νωρίτερα και καλύτερα.
Διαθέτουμε την ικανότητα καινοτομίας και την επιστημονική ικανότητα, τη γνώση του ιδιωτικού τομέα και αρμόδιες εθνικές αρχές. Και τώρα πρέπει να συγκεράσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής χρηματοδότησης.
Επομένως, προτείνω μια νέα αποστολή ετοιμότητας και ανθεκτικότητας στον τομέα της υγείας για ολόκληρη την ΕΕ. Η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί από την επένδυση του μηχανισμού «Ομάδα Ευρώπη» ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2027.
Για να εξασφαλίσουμε ότι κανένας ιός δεν θα μεταβάλει μια τοπική επιδημία σε παγκόσμια πανδημία. Είναι η καλύτερη απόδοση των επενδύσεων.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Οι εργασίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας αποτελούν σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Και θέλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο για την υποστήριξή του.
Έχουμε δείξει ότι, όταν δρούμε από κοινού, μπορούμε να δράσουμε γρήγορα.
Πάρτε για παράδειγμα το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ:
Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400 εκατομμύρια πιστοποιητικά σε όλη την Ευρώπη. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν ήδη 42 χώρες σε 4 ηπείρους.
Εμείς το προτείναμε τον Μάρτιο.
Εσείς το προωθήσατε!
Τρεις μήνες αργότερα τέθηκε σε πλήρη λειτουργία.
Χάρη σ' αυτήν την κοινή προσπάθεια, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος απλώς συζητούσε γι' αυτό, η Ευρώπη το έκανε πράξη.
Κάναμε πολλές σωστές ενέργειες. Κινηθήκαμε γρήγορα για τη δημιουργία του SURE. Το μέσο αυτό στήριξε πάνω από 31 εκατομμύρια εργαζομένους και 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αντλήσαμε διδάγματα από το παρελθόν κατά το οποίο ήμασταν πολύ διχασμένοι και πολύ αργοί στις αντιδράσεις μας.
Και η διαφορά είναι εμφανέστατη: την προηγούμενη φορά χρειάστηκαν 8 χρόνια για να επανέλθει το ΑΕΠ της ευρωζώνης στα προ κρίσης επίπεδα.
Αυτή τη φορά αναμένεται ότι 19 χώρες θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, ενώ οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν αμέσως μετά. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ξεπέρασε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα το τελευταίο τρίμηνο.
Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα διδάγματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση θα πρέπει να μας γίνουν μάθημα. Τότε η Ευρώπη διακήρυξε τη νίκη της πολύ νωρίς και πληρώσαμε το τίμημα γι' αυτό. Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος.
Το θετικό είναι ότι τώρα, με το NextGenerationEU, θα επενδύσουμε τόσο στη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη όσο και στη μακροπρόθεσμη ευημερία.
Θα ασχοληθούμε με διαρθρωτικά ζητήματα στην οικονομία μας: από τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας στην Ισπανία έως τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Σλοβενία ή τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Αυστρία.
Θα πραγματοποιήσουμε πρωτοφανείς επενδύσεις στο 5G και τις οπτικές ίνες. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί την προσοχή των ηγετών και διαρθρωμένο διάλογο σε ανώτατο επίπεδο.
Η αντίδρασή μας δείχνει σαφώς την κατεύθυνση τόσο στις αγορές όσο και στους επενδυτές.
Αλλά, όσο ατενίζουμε το μέλλον, πρέπει επίσης να αναλογιστούμε πώς έχει επηρεάσει η κρίση τη διαμόρφωση της οικονομίας μας —από το αυξημένο χρέος έως τον άνισο αντίκτυπο στους διαφορετικούς τομείς, ή τους νέους τρόπους εργασίας.
Μ' αυτόν τον σκοπό, η Επιτροπή θα δρομολογήσει εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Στόχος είναι η επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τη μελλοντική πορεία αρκετά πριν από το 2023.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Σύντομα θα γιορτάσουμε την 30ή επέτειο της ενιαίας αγοράς. Εδώ και 30 χρόνια αποτελεί καταλύτη προόδου και ευημερίας στην Ευρώπη.
Στην αρχή της πανδημίας την προασπίσαμε έναντι των πιέσεων της διάβρωσης και του κατακερματισμού. Για την ανάκαμψή μας, η ενιαία αγορά αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και για την ανταγωνιστικότητα.
Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στην ψηφιακή ενιαία αγορά.
Το περασμένο έτος υποβάλαμε φιλόδοξες προτάσεις.
Για τον περιορισμό του ρόλου των μεγάλων πλατφορμών ως ρυθμιστών της πρόσβασης·
Για την ενίσχυση της δημοκρατικής ευθύνης αυτών των πλατφορμών·
Για την προώθηση της καινοτομίας·
Για την ορθή αξιοποίηση της ισχύος της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι καθοριστικής σημασίας. Και τα κράτη μέλη συμμερίζονται την άποψη αυτή. Οι ψηφιακές δαπάνες στο NextGenerationEU θα υπερβούν ακόμη και τον στόχο του 20 %.
Αυτό αντικατοπτρίζει τη σημασία της επένδυσης στην ευρωπαϊκή τεχνολογική κυριαρχία μας. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να διαμορφώσουμε τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες και αξίες.
Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στους ημιαγωγούς, σ' αυτά τα μικροσκοπικά τσιπ χάρη στα οποία λειτουργούν τα πάντα: από έξυπνα τηλέφωνα και ηλεκτρικά σκούτερ έως τρένα ή ολόκληρα έξυπνα εργοστάσια.
Δεν νοούνται ψηφιακές τεχνολογίες χωρίς μικροτσίπ. Και, τώρα που μιλάμε, ολόκληρες γραμμές παραγωγής λειτουργούν ήδη με μειωμένο ρυθμό —παρά την αυξανόμενη ζήτηση— εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών.
Ωστόσο, ενώ η παγκόσμια ζήτηση έχει εκτιναχθεί, το μερίδιο της Ευρώπης σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από τον σχεδιασμό έως την παραγωγική ικανότητα, έχει συρρικνωθεί. Εξαρτόμαστε από τα υπερσύγχρονα μικροτσίπ που κατασκευάζονται στην Ασία.
Επομένως, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την ανταγωνιστικότητά μας. Αφορά επίσης την τεχνολογική κυριαρχία. Ας δώσουμε λοιπόν όλη μας την προσοχή εκεί.
Θα παρουσιάσουμε μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροτσίπ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε συνδυαστικά τις παγκόσμιας κλάσης ικανότητες έρευνας, σχεδιασμού και δοκιμών τις οποίες διαθέτουμε. Πρέπει να συντονίσουμε τις ενωσιακές και εθνικές επενδύσεις σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα.
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε από κοινού ένα οικοσύστημα υπερσύγχρονων ευρωπαϊκών μικροτσίπ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η παραγωγή. Έτσι, θα κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού μας και θα αναπτυχθούν νέες αγορές για τη ρηξικέλευθη ευρωπαϊκή τεχνολογία.
Ναι, πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα. Και γνωρίζω ότι ορισμένοι ισχυρίζονται πως δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Αλλά το ίδιο είπαν και για το Galileo πριν από 20 χρόνια.
Και δείτε τι συνέβη. Τα καταφέραμε. Σήμερα οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι παρέχουν το σύστημα πλοήγησης για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια έξυπνα τηλέφωνα σ' όλο τον κόσμο. Κατέχουμε ηγετική θέση παγκοσμίως. Ας τολμήσουμε και πάλι, αυτή τη φορά με τους ημιαγωγούς.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η πανδημία άφησε βαθιές πληγές, με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνική μας οικονομία της αγοράς.
Κάθε βράδυ ήμασταν όλοι εκεί —στα παράθυρά μας, μπροστά στις πόρτες μας— για να χειροκροτήσουμε τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.
Συνειδητοποιήσαμε όλοι μας πόσο πολύ εξαρτιόμαστε απ' αυτούς τους εργαζόμενους. Τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι επιδεικνύουν αυτοθυσία με ανταμοιβή χαμηλότερους μισθούς, λιγότερη προστασία και λιγότερη ασφάλεια.
Τα χειροκροτήματα μπορεί ίσως να μειώθηκαν, αλλά τα συναισθήματά μας παραμένουν το ίδιο έντονα.
Γι᾽ αυτόν τον λόγο είναι και τόσο σημαντικό να τεθεί σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ο πυλώνας αυτός συνίσταται σε αξιοπρεπείς θέσεις απασχόλησης, δίκαιες συνθήκες εργασίας, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και σωστή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Αν κάτι μάθαμε από την πανδημία, αυτό είναι πόση αξία έχει ο χρόνος. Και δεν υπάρχει πιο πολύτιμος χρόνος απ' αυτόν που αφιερώνουμε στα κοντινά μας πρόσωπα.
Γι᾽ αυτό και θα προτείνουμε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την περίθαλψη.
Σκοπός είναι κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα να μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και να βρίσκει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι μόνο ζήτημα χρόνου, αλλά και ζήτημα δίκαιης φορολόγησης.
Στην κοινωνική μας οικονομία της αγοράς, η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ένα θετικό στοιχείο. Η κερδοφορία τους αυτή, ωστόσο, στηρίζεται στην ποιότητα των υποδομών μας, της κοινωνικής μας ασφάλισης και των εκπαιδευτικών συστημάτων μας.
Αποτελεί, επομένως, ελάχιστο καθήκον τους να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Γι᾽ αυτό και θα συνεχίσουμε τη μάχη μας ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη.
Θα προτείνουμε ένα νομοσχέδιο που θα βάζει στο στόχαστρο τα κέρδη που κρύβονται πίσω από εικονικές εταιρείες. Και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επισφραγίσουμε την ιστορική παγκόσμια συμφωνία σχετικά με τον ελάχιστο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων.
Η καταβολή ενός δίκαιου ποσού για φόρους δεν αποτελεί μόνο ζήτημα δημόσιων οικονομικών, αλλά κυρίως ζήτημα δικαιοσύνης.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Όλοι μας έχουμε επωφεληθεί από τα στοιχεία στα οποία θεμελιώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνική μας οικονομία της αγοράς. Και πρέπει να φροντίσουμε ώστε η επόμενη γενιά να μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον της.
Έχουμε μπροστά μας μια νέα γενιά με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εξαιρετικές ικανότητες και έντονο ενθουσιασμό. Μια γενιά που έχει θυσιάσει τόσα πολλά για να διαφυλάξει την ασφάλεια των άλλων.
Η περίοδος της νεότητας είναι —υπό κανονικές συνθήκες— η εποχή των ανακαλύψεων. Είναι η περίοδος για να αποκτήσει κάποιος νέες εμπειρίες. Να κάνει φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή. Να ανακαλύψει τον δικό του δρόμο. Τι ζητήσαμε όμως εμείς από τους σημερινούς νέους; Να τηρήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις, να μείνουν κλεισμένοι και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου τους από το σπίτι. Και αυτό για πάνω από έναν χρόνο.
Αυτός είναι και ο λόγος που όλα όσα κάνουμε —από την Πράσινη Συμφωνία έως το NextGenerationEU— έχουν σκοπό να προστατεύσουν το μέλλον τους.
Είναι επίσης ο λόγος που το NextGenerationEU πρέπει να χρηματοδοτηθεί από νέους ίδιους πόρους, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε.
Παράλληλα, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν δημιουργούμε νέα κενά. Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται όλους τους νέους της.
Πρέπει να εμψυχώσουμε αυτούς που ξεχνιούνται πίσω. Αυτούς που δεν έχουν δουλειά. Αυτούς που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Γι' αυτούς, θα προσφέρουμε ένα νέο πρόγραμμα —το ALMA.
Το ALMA θα προσφέρει στους νέους αυτούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν προσωρινή εργασιακή εμπειρία σ᾽ ένα άλλο κράτος μέλος.
Γιατί κι αυτοί αξίζουν να ζήσουν μια εμπειρία σαν το Erasmus. Για να αναπτύξουν ικανότητες, να δημιουργήσουν δεσμούς και να διαμορφώσουν τη δική τους ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Εάν όμως θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ένωσή μας κατ᾽ εικόνα τους, οι νέοι πρέπει να μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ένωσή μας πρέπει να διαθέτει ψυχή και όραμα που θα τους συγκινούν.
Όπως αναρωτιόταν ο Ζακ Ντελόρ: Πώς θα οικοδομηθεί η Ευρώπη εάν οι νέοι δεν την βλέπουν ως συλλογικό έργο και ως κάτι που αντιπροσωπεύει το δικό τους μέλλον;
Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε το 2022 να ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Ένα έτος αφιερωμένο στη στήριξη και ανάδειξη των νέων, που αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους. Επίσης, οι νέοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.
Είναι το δικό τους μέλλον και θα πρέπει να είναι και η δική τους Διάσκεψη.
Και, όπως δηλώσαμε στην αρχή της θητείας μας, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να δώσει συνέχεια στα σημεία που θα αποφασιστούν από τη Διάσκεψη.
ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η γενιά αυτή είναι μια γενιά με συνείδηση. Μας σπρώχνουν να προχωρήσουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.
Και τα γεγονότα του καλοκαιριού κατέστησαν σαφές το γιατί. Είδαμε πλημμύρες στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Και πυρκαγιές να μαίνονται από τα ελληνικά νησιά έως τους λόφους της Γαλλίας.
Και, αν δεν πιστεύουμε τα μάτια μας, αρκεί να ακούσουμε τι λέει η επιστήμη.
Ο ΟΗΕ δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Πρόκειται για την πλέον έγκυρη πηγή όσον αφορά την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής.
Η έκθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφιβολίες. Η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο. Αφού όμως προκαλείται από τον άνθρωπο, μπορούμε να κάνουμε κάτι γι᾽ αυτό.
Όπως άκουσα να λέγεται πρόσφατα: Είναι η υπερθέρμανση. Φταίμε εμείς. Είμαστε σίγουροι. Είναι άσχημο. Αλλά μπορούμε να το διορθώσουμε.
Και η αλλαγή αυτή συμβαίνει ήδη.
Στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που τέθηκαν σε κυκλοφορία στη Γερμανία ξεπέρασαν σε αριθμό τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα. Η Πολωνία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας για μπαταρίες αυτοκινήτων και ηλεκτρικά λεωφορεία στην ΕΕ. Ή πάρτε για παράδειγμα το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus, το οποίο οδήγησε σε έκρηξη δημιουργικότητας για τους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς σε ολόκληρη την Ένωση.
Είναι σαφές λοιπόν ότι κάτι κινείται.
Και αυτό ακριβώς είναι το νόημα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Στην περσινή μου ομιλία εξήγησα τον στόχο μας για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.
Από τότε έχουμε μετατρέψει μαζί τους στόχους μας για το κλίμα σε νομικές υποχρεώσεις.
Και είμαστε η πρώτη μεγάλη οικονομία που παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για να επιτύχει αυτούς τους στόχους.
Έχετε δει πόσο σύνθετες είναι οι λεπτομέρειες. Όμως ο στόχος είναι απλός. Θα ορίσουμε αντίτιμο για τη ρύπανση. Θα καθαρίσουμε την ενέργεια που χρησιμοποιούμε. Θα έχουμε πιο έξυπνα αυτοκίνητα και πιο καθαρά αεροπλάνα.
Και θα εξασφαλίσουμε ότι η υψηλότερη φιλοδοξία όσον αφορά το κλίμα συνοδεύεται και από μεγαλύτερη κοινωνική φιλοδοξία. Πρέπει να είναι μια δίκαιη πράσινη μετάβαση. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείναμε ένα νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, από την οποία υποφέρουν ήδη 34 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.
Βασίζομαι τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στα κράτη μέλη ώστε τόσο η δέσμη μέτρων όσο και η φιλοδοξία να διατηρηθούν ακέραιες.
Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση, η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολλά. Και θα στηρίξει και άλλους. Είμαι στην περήφανη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι η ΕΕ θα διπλασιάσει την εξωτερική της χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα, ιδίως για τις πλέον ευάλωτες χώρες.
Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να δράσει μόνη της.
Η COP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη θα είναι η ώρα της αλήθειας για την παγκόσμια κοινότητα.
Μεγάλες οικονομίες —από τις ΗΠΑ έως την Ιαπωνία— έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για κλιματική ουδετερότητα το 2050 ή λίγο αργότερα. Οι στόχοι αυτοί πρέπει τώρα να υποστηριχθούν εγκαίρως από σαφή σχέδια ενόψει της Γλασκόβης. Επειδή οι τρέχουσες δεσμεύσεις για το 2030 δεν θα συμβάλουν επαρκώς ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να περιοριστεί στους 1,5 °C.
Κάθε χώρα έχει τη δική της ευθύνη!
Οι στόχοι που έχει θέσει ο Πρόεδρος κ. Σι για την Κίνα είναι ενθαρρυντικοί. Κάνουμε όμως έκκληση για επίδειξη του ίδιου ηγετικού πνεύματος ως προς τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο θα καταφέρει η Κίνα να εκπληρώσει αυτούς τους στόχους. Ο κόσμος θα αισθανόταν ανακούφιση εάν η Κίνα αποδείκνυε ότι μπορεί να σταματήσει να αυξάνει τις εκπομπές της έως τα μέσα της δεκαετίας —και να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό.
Ωστόσο, παρότι κάθε χώρα φέρει το δικό της μερίδιο ευθύνης, οι μεγάλες οικονομίες έχουν ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στις λιγότερο ανεπτυγμένες και πλέον ευάλωτες χώρες. Η χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητη για αυτές —τόσο για τον μετριασμό των συνεπειών όσο και για την προσαρμογή τους.
Στο Μεξικό και στο Παρίσι, ο κόσμος δεσμεύτηκε να παρέχει 100 δισ. δολάρια κάθε χρόνο έως το 2025.
Εμείς υλοποιούμε τη δέσμευσή μας. Η «Ομάδα Ευρώπη» συνεισφέρει 25 δισ. δολάρια ετησίως. Ωστόσο, άλλοι εξακολουθούν να αφήνουν μεγάλα κενά όσον αφορά την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου.
Η κάλυψη του χάσματος αυτού θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας στη Γλασκόβη.
Το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Θα προτείνουμε τώρα ένα επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027. Αναμένουμε όμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας να ενισχύσουν και αυτοί τις προσπάθειές τους.
Εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ γεφυρώσουν από κοινού το χάσμα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι αναλαμβάνουν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στον τομέα του κλίματος. Είναι ώρα να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Αυτός ο ηγετικός ρόλος στους τομείς του κλίματος και της οικονομίας έχει καίρια σημασία για τους παγκόσμιους στόχους και τους στόχους ασφάλειας της Ευρώπης.
Αντικατοπτρίζει επίσης μια ευρύτερη αλλαγή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε μια εποχή μετάβασης προς μια νέα διεθνή τάξη.
Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή υπερανταγωνιστικότητας.
Μια εποχή κατά την οποία ορισμένοι δεν σταματούν σε τίποτα προκειμένου να αποκτήσουν επιρροή: από υποσχέσεις εμβολιασμού και δάνεια υψηλών επιτοκίων, μέχρι πυραύλους και παραπληροφόρηση.
Μια εποχή περιφερειακών αντιπαλοτήτων και μεγάλων δυνάμεων που επανεστιάζουν την προσοχή τους η μία στην άλλη.
Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν δεν είναι η αιτία αυτής της αλλαγής —είναι ένα από τα συμπτώματα.
Και κατά πρώτο και κύριο λόγο, θέλω να είμαι σαφής: Είμαστε στο πλευρό του αφγανικού λαού. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών και των παιδιών, των εισαγγελέων, των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η σκέψη μου είναι ιδίως στις γυναίκες δικαστές που σήμερα κρύβονται από τους άνδρες που έχουν στείλει στη φυλακή. Βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της συμβολής τους στη δικαιοσύνη και στο κράτος δικαίου. Οφείλουμε να τις στηρίξουμε και, μαζί με τα κράτη μέλη, θα καταβάλουμε συντονισμένες προσπάθειες για τη διάσωσή τους.
Και οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους και όλες τους Αφγανούς και τις Αφγανές τόσο στη χώρα τους όσο και στις γειτονικές χώρες. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε τον πραγματικό κίνδυνο ενός μεγάλου λιμού και μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Και θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας αυτό. Θα αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια για το Αφγανιστάν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό θα αποτελέσει μέρος μιας νέας, ευρύτερης δέσμης μέτρων στήριξης για το Αφγανιστάν, την οποία θα παρουσιάσουμε τις προσεχείς εβδομάδες και στο πλαίσιο της οποίας θα συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Αφγανιστάν ήταν ιδιαίτερα οδυνηρά για όλες τις οικογένειες των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών που έπεσαν στο καθήκον.
Υποκλινόμαστε στη θυσία αυτών των στρατιωτικών, των διπλωματών και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα που έδωσαν τις ζωές τους.
Για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπηρέτησαν μάταια, πρέπει να αναλογιστούμε πώς ήταν δυνατόν να λάβει τόσο απότομα τέλος αυτή η αποστολή.
Τα ερωτήματα αυτά είναι αμείλικτα και οι σύμμαχοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να τα απαντήσουν στο πλαίσιο του NATO.
Όμως, πολύ απλά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας και άμυνας για το οποίο η απάντηση είναι λιγότερη συνεργασία. Πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή εταιρική σχέση μας και να αξιοποιήσουμε τη μοναδική δύναμη της κάθε πλευράς.
Αυτός είναι και ο λόγος που συνεργαζόμαστε με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ για μια νέα κοινή δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ που θα δημοσιευτεί πριν από το τέλος του έτους.
Αυτό όμως είναι μόνο η μία πλευρά της εξίσωσης.
Η Ευρώπη μπορεί —και, οπωσδήποτε, θα πρέπει— να είναι σε θέση και να επιθυμεί να κάνει περισσότερα από μόνη της. Όμως, εάν πρόκειται να κάνουμε περισσότερα, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε γιατί. Διακρίνω τρεις ευρύτερες κατηγορίες.
Πρώτον, πρέπει να εξασφαλίσουμε σταθερότητα στη γειτονιά μας και σε διάφορες περιφέρειες.
Συνδεόμαστε με τον κόσμο με απλατή στενά, φουρτουνιασμένες θάλασσες και αχανή χερσαία σύνορα. Λόγω αυτής της γεωγραφίας, η Ευρώπη γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι αν δεν αντιμετωπίσεις έγκαιρα την κρίση στο εξωτερικό, η κρίση έρχεται σε σένα.
Δεύτερον, η φύση των απειλών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξελίσσεται γοργά: από υβριδικές επιθέσεις ή κυβερνοεπιθέσεις έως την αυξανόμενη κούρσα εξοπλισμών για το διάστημα.
Η ανατρεπτική τεχνολογία υπήρξε σημαντικός εξισωτικός παράγοντας, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ασκηθεί σήμερα η ισχύς από κράτη-ταραξίες ή μη κρατικές ομάδες.
Δεν χρειάζονται πλέον στρατοί και πύραυλοι για να προκληθούν μαζικές ζημίες. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δήμοι και νοσοκομεία μπορούν να παραλύσουν —και το μόνο που χρειάζεται για να γίνει αυτό είναι ένας φορητός υπολογιστής. Μπορεί κανείς να διαταράξει ολόκληρες εκλογές με ένα έξυπνο τηλέφωνο και μια σύνδεση με το διαδίκτυο.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας μοναδικός πάροχος ασφάλειας. Θα υπάρχουν αποστολές στις οποίες δεν θα είναι παρόντες το ΝΑΤΟ ή ο ΟΗΕ, αλλά θα πρέπει να είναι παρούσα η ΕΕ.
Σε τοπικό επίπεδο, το στρατιωτικό μας προσωπικό εργάζεται πλάι πλάι με την αστυνομία, με δικηγόρους και με γιατρούς, με εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα και με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εκπαιδευτικούς και με μηχανικούς.
Μπορούμε να συνδυάσουμε τη στρατιωτική με την πολιτική δράση, καθώς και με τη διπλωματία και την αναπτυξιακή δραστηριότητα —και έχουμε μακρά ιστορία στην οικοδόμηση και την προστασία της ειρήνης.
Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό οικοσύστημα.
Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση.
Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα των εκστρατευτικών δυνάμεων. Για το ποιες και πόσες χρειαζόμαστε: ομάδες μάχης ή ενωσιακές «δυνάμεις εισόδου».
Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μέρος της συζήτησης —και πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μέρος της λύσης.
Ωστόσο, το πιο θεμελιώδες ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν λειτούργησε αυτό στο παρελθόν.
Μπορεί κανείς να έχει τις πιο προηγμένες δυνάμεις στον κόσμο αλλά, αν δεν προτίθεται να τις χρησιμοποιήσει, τότε σε τι ωφελούν;
Αυτό που δεν μας έχει επιτρέψει ως τώρα να προχωρήσουμε δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια ικανοτήτων —είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Και εάν αναπτύξουμε αυτήν την πολιτική βούληση, μπορούμε να κάνουμε πολλά σε επίπεδο ΕΕ.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω τρία απτά παραδείγματα:
Πρώτον, πρέπει να οικοδομήσουμε τα θεμέλια για συλλογική λήψη αποφάσεων —είναι κάτι που ονομάζω επίγνωση της κατάστασης.
Δεν πετυχαίνουμε τον στόχο μας εάν τα κράτη μέλη που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιφέρεια δεν ανταλλάσσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις πληροφορίες που διαθέτουν. Είναι ζωτικής σημασίας η βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οι πληροφορίες με τη στενή έννοια.
Είναι η συγκέντρωση γνώσεων από όλες τις υπηρεσίες και όλες τις πηγές. Από τον τομέα του διαστήματος έως τους εκπαιδευτές της αστυνομίας, από υλικό ανοικτής πηγής έως αναπτυξιακούς οργανισμούς. Το έργο τους μάς δίνει ένα μοναδικό εύρος και βάθος γνώσεων.
Είναι εκεί, διαθέσιμο!
Ωστόσο, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις μόνο εάν έχουμε τη συνολική εικόνα. Και αυτό δεν συμβαίνει. Έχουμε τις γνώσεις, αλλά είναι διάσπαρτες. Οι πληροφορίες είναι κατακερματισμένες.
Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το δικό της Κοινό Κέντρο Επίγνωσης της Κατάστασης για να συγκεντρώνει όλες τις μεμονωμένες πληροφορίες.
Και για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη, πλήρως ενημερωμένη και σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις.
Δεύτερον, πρέπει να βελτιώσουμε τη διαλειτουργικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη επενδύουμε σε κοινές ευρωπαϊκές πλατφόρμες, με αντικείμενο από μαχητικά αεροσκάφη έως δρόνους και τον κυβερνοχώρο.
Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουμε να επινοούμε νέους τρόπους για να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές συνέργειες. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι να εξετάσουμε τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ για αγορές αμυντικού εξοπλισμού που έχει αναπτυχθεί και παραχθεί στην Ευρώπη.
Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητά μας, αλλά και θα μειώσει τις σημερινές μας εξαρτήσεις.
Τρίτον, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την άμυνα χωρίς να μιλήσουμε για τον κυβερνοχώρο. Αν όλα είναι συνδεδεμένα, όλα μπορούν να παραβιαστούν. Δεδομένου ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Και δεν θα πρέπει απλώς να περιοριστούμε στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να αποκτήσουμε ηγετικό ρόλο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Τα εργαλεία κυβερνοάμυνας πρέπει να αναπτύσσονται εδώ, στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης νομοθεσίας για τα κοινά πρότυπα στο πλαίσιο μιας νέας ευρωπαϊκής πράξης για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο.
Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε πολλά σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν και αυτά περισσότερα.
Η αρχή μπορεί να γίνει με την κοινή αξιολόγηση των απειλών που έχουμε απέναντί μας και την κοινή προσέγγιση ως προς την αντιμετώπισή τους. Ο επικείμενος στρατηγικός προσανατολισμός αποτελεί βασική διαδικασία αυτής της συζήτησης.
Και πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που ήδη υπάρχουν στη Συνθήκη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, υπό τη γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε σύνοδο κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Είναι καιρός να περάσει η Ευρώπη στο επόμενο επίπεδο.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Σε έναν πιο διχασμένο κόσμο, η προστασία των συμφερόντων μας δεν περιορίζεται μόνο στην άμυνα.
Εστιάζεται στη χάραξη ισχυρών και αξιόπιστων εταιρικών σχέσεων. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια —είναι κάτι απαραίτητο για τη μελλοντική μας σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.
Το έργο αυτό ξεκινά με την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μας με τους στενότερους συμμάχους μας.
Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ θα αναπτύξουμε το νέο μας θεματολόγιο για την παγκόσμια αλλαγή —από το νέο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας έως την υγειονομική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ισχυρότερες —μαζί.
Το ίδιο ισχύει και για τους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Πριν από το τέλος του μήνα, θα ταξιδέψω στην περιφέρεια αυτή για να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσής μας στη διαδικασία προσχώρησης. Το χρωστάμε σε όλους τους νέους που πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εντείνουμε τη στήριξή μας μέσω του νέου επενδυτικού και οικονομικού σχεδίου μας, η αξία του οποίου ισοδυναμεί περίπου με το ένα τρίτο του ΑΕΠ της περιοχής. Επειδή η επένδυση στο μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι επένδυση στο μέλλον της ΕΕ.
Θα συνεχίσουμε επίσης να επενδύουμε στις εταιρικές σχέσεις μας σε ολόκληρη τη γειτονία μας —από την ενίσχυση της δέσμευσής μας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση έως την υλοποίηση του νέου θεματολογίου για τη Μεσόγειο και τη συνέχιση των εργασιών μας σχετικά με τις διάφορες πτυχές της σχέσης μας με την Τουρκία.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Για να καταστεί η Ευρώπη πιο δραστήριος παγκόσμιος παράγοντας, πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην επόμενη γενιά εταιρικών σχέσεων.
Σ' αυτό το πνεύμα, αποτελεί ορόσημο η σημερινή νέα στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδοειρηνικό. Αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία της περιφέρειας για την ευημερία και την ασφάλειά μας. Αλλά και το γεγονός ότι τα αυταρχικά καθεστώτα τη χρησιμοποιούν για να προσπαθήσουν να επεκτείνουν την επιρροή τους.
Η Ευρώπη πρέπει να έχει μεγαλύτερη παρουσία και να είναι πιο δραστήρια στην περιοχή αυτή.
Επομένως, θα συνεργαστούμε για την εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών, την ενίσχυση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και την ανάπτυξη νέων επενδυτικών έργων σε πράσινες και τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Πρόκειται για ένα υπόδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να ανασχεδιάσει το μοντέλο της για να συνδέσει τον κόσμο.
Είμαστε καλοί στο να χρηματοδοτούμε δρόμους. Ωστόσο, δεν έχει νόημα να κατασκευάζει η Ευρώπη έναν τέλειο δρόμο μεταξύ ενός ορυχείου χαλκού κινεζικής ιδιοκτησίας και ενός λιμένα κινεζικής ιδιοκτησίας.
Πρέπει να κινούμαστε πιο έξυπνα όταν πρόκειται για τέτοιου είδους επενδύσεις.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα παρουσιάσουμε σύντομα τη νέα στρατηγική μας για τη συνδεσιμότητα με την ονομασία «παγκόσμια πύλη».
Θα οικοδομήσουμε εταιρικές σχέσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας πύλης με χώρες απ' όλο τον κόσμο. Επιθυμούμε επενδύσεις σε ποιοτικές υποδομές — που να συνδέουν εμπορεύματα, ανθρώπους και υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Θα υιοθετήσουμε προσέγγιση βασισμένη σε αξίες, η οποία θα προσφέρει διαφάνεια και χρηστή διακυβέρνηση στους εταίρους μας.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε δεσμούς και όχι εξαρτήσεις!
Και γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό πραγματικότητα. Από το καλοκαίρι, ένα νέο υποβρύχιο καλώδιο οπτικής ίνας συνδέει τη Βραζιλία με την Πορτογαλία.
Θα επενδύσουμε μαζί με την Αφρική για να δημιουργήσουμε μια αγορά πράσινου υδρογόνου που θα συνδέει τις δύο ακτές της Μεσογείου.
Χρειαζόμαστε μια προσέγγιση «ομάδας Ευρώπη» για να γίνει η «παγκόσμια πύλη» πραγματικότητα. Θα συνδέσουμε θεσμικά όργανα και επενδύσεις, τις τράπεζες και την επιχειρηματική κοινότητα. Θα είναι κάτι το οποίο θα θέσουμε ως προτεραιότητα για τις περιφερειακές συνόδους κορυφής —αρχής γενομένης από την επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικής τον Φεβρουάριο.
Θέλουμε να καταστήσουμε την «παγκόσμια πύλη» σήμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω το εξής: η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο, το παγκόσμιο εμπόριο είναι καλά και απαραίτητα. Όμως δεν μπορεί ποτέ να αποβαίνουν εις βάρος της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των ανθρώπων.
Υπάρχουν 25 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που ωθούνται προς την καταναγκαστική εργασία υπό καθεστώς απειλής ή εξαναγκασμού. Δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχτούμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί καταναγκάζονται να παράγουν προϊόντα — και ότι τα προϊόντα αυτά καταλήγουν να πωλούνται σε καταστήματα εδώ, στην Ευρώπη.
Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά μας προϊόντων που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι προς πώληση —σε καμία τιμή.
ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ
Και, κυρίες και κύριοι βουλευτές, οι άνθρωποι δεν αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί.
Δείτε τι συνέβη στα σύνορά μας με τη Λευκορωσία. Το καθεστώς στο Μινσκ εργαλειοποίησε ανθρώπους. Έβαλαν ανθρώπους στα αεροπλάνα και τους μετέφεραν στα σύνορα της Ευρώπης.
Αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτό.
Και αυτό καθίσταται σαφές από την άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: αυτή είναι μια υβριδική επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλα σύνορα. Και θα ξαναδούμε στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο των εργασιών μας για το Σένγκεν, θα καθορίσουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων επιθέσεων και θα διασφαλίσουμε την ενότητα όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων.
Ωστόσο, όσο εμείς δεν καταφέρνουμε να καταλήξουμε σε κοινό έδαφος σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να το εκμεταλλεύονται.
Εν τω μεταξύ, οι διακινητές ανθρώπων εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται ανθρώπους σε επικίνδυνες διαδρομές σε όλη τη Μεσόγειο.
Τα περιστατικά αυτά μάς δείχνουν ότι κάθε χώρα έχει συμφέρον να οικοδομηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης.
Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο μάς δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τα διάφορα είδη καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε.
Εμπεριέχει όλα τα συστατικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο και ανθρώπινο σύστημα, το οποίο θα είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό για όλα τα κράτη μέλη —σε όλες τις περιστάσεις. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος.
Ωστόσο, στον έναν χρόνο που ακολούθησε την παρουσίαση του συμφώνου από την Επιτροπή, η επίτευξη προόδου ήταν βασανιστικά αργή.
Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα για μια ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της μετανάστευσης. Ως εκ τούτου, σας καλώ όλους, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη μέλη, να επιταχύνετε τη διαδικασία.
Καθότι στη βάση του είναι ουσιαστικά θέμα εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών. Εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η μετανάστευση είναι διαχειρίσιμη. Εμπιστοσύνης ότι η Ευρώπη θα ανταποκρίνεται πάντα στο σταθερό καθήκον της απέναντι στα πιο ευάλωτα άτομα και στα άτομα που χρήζουν μεγαλύτερης βοήθειας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr