Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μανιταρια πορτομπελο γεμιστα - Γρήγορο, εντυπωσιακό & νόστιμο ορεκτικό

 Μπορεί ακόμα να είναι και ο μεζές της οικογένειας ή της παρέας για την βραδινή ταινία.

Υλικά Συνταγής

  • 8 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
  • Για τη γέμιση
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 250 γραμ. μανιτάρια άσπρα ψιλοκομμένα
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. πλιγούρι
  • 50 γραμ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 150 γραμ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 100 γραμ. τυρί
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Σαλάτα εποχής για σερβίρισμα
  • Λίγες φύτρες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  •  

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

Εκτέλεση

Για τα γεμιστα μανιταρια πορτομπελο,

διαλέγουμε φρέσκα μανιταρια. Για να φτιάξουμε τα μανιταρια πορτομπελο γεμιστα, ακολουθουμε τα παρακατω βήματα:

  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε την φλούδα και το πόδι.
  • Ψιλοκόβουμε τα ποδαράκια των μανιταριών και τα βάζουμε στη γέμιση των μανιταριών.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 2′.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
  • Σοτάρουμε για 2-3′ και αφαιρούμε το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα,  ελάχιστο νερό ζεστό, κι ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε για λίγα λεπτά τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά.
  • Περιμένουμε να απορροφήσει τα υγρά της και να μαλακώσει το πλιγούρι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αποσύρουμε τη γεμιση για τα μανιταρια πορτομπελο από τη φωτιά.

  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια τον μαϊντανό.
  • Βάζουμε τα μανιτάρια στο ταψί και τα γεμίζουμε με ένα κουτάλι.
  • Τα ψήνουμε στους 170º C για 20′.
  • Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος βάζουμε μια διπλωμένο φέτα τυρί σε κάθε μανιτάρι.
  • Αφήνουμε για 3-4′ να λιώσει το τυρί και να αγκαλιάσει τα υλικά.
  • Σερβιρουμε με σαλάτα εποχής.

Πρόκειται για ένα πολύ ελαφρύ νηστίσιμο πιάτο, ιδανικό και για την περίοδο της νηστείας. Γίνεται με λίγα υλικά και μπορείτε να τα απολαύσετε σαν ελαφρύ γευμα ή και ορεκτικό.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr