Jean-Yves Le Drian για τη συνάντηση με Δένδια : Η Ελλάδα "χώρα - κλειδί" για την άμυνα & την οικονομία της Ευρώπης (φώτο)

Δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Jean-Yves Le Drian, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια.

 

Ο κ. Jean-Yves Le Drian, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας , επισκέφθηκε σήμερα την Ελλάδα.
Έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και είχε διαβουλεύσεις με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Δένδια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κρατών την οποία επικυρώνει η υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, της 28 ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Jean-Yves Le Drian αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2022 και ειδικότερα στις τρέχουσες εργασίες σχετικά με τη Στρατηγική Πυξίδα, έγγραφο το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής κουλτούρας και θα καθορίσει το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ.

Τέλος, οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας όπου η Γαλλία και η Ελλάδα μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία για μια Ευρώπη δυνατή, κυρίαρχη και αλληλέγγυα.

Ο Υπουργός συναντήθηκε με την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, πρόεδρο της Επιτροπής ‘’Ελλάδα 2021’’, που συντονίζει τους εορτασμούς στο πλαίσιο της επετείου των διακοσίων χρόνων από την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο κύριος Jean - Yves Le Drian, υπογράμμισε τους βαθείς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δύο αιώνες, που στηρίζονται στις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και του αγώνα για την ανάδυση ενός ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Η επέτειος αναδεικνύεται ειδικότερα χάρη στην έκθεση του Μουσείου του Λούβρου « Παρίσι-Αθήνα – Γέννηση της νεότερης Ελλάδας », που εγκαινιάσθηκε την 28 η Σεπτεμβρίου 2021, με την παρουσία του Προέδρου της Γαλλικής
Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο κ.  Jean-Yves Le Drian συμμετείχε σε συνάντηση με τον Έλληνα, τον Κύπριο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Οι Υπουργοί αναφέρθηκαν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ειδικότερα στην κατάσταση στη Λιβύη και στον Λίβανο καθώς και στις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι τα ενεργειακά θέματα και το κλίμα, το μεταναστευτικό
αλλά και η υγειονομική κρίση του Covid-19., αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Jean -Yves - Le Drian: Ελλάδα και Γαλλία ενώνονται με ισχυρούς δεσμούς και έχουν κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση 

 Σ’ ευχαριστώ αγαπητέ Νίκο, 

Θα σας μιλήσω στα Γαλλικά, παρότι έκανα μαθήματα αρχαίων Ελληνικών επί επτά χρόνια. Έχω ακόμη το λεξικό μου, ένα πολύ ογκώδες λεξικό, αν και δεν το χρησιμοποιώ πλέον.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας ακόμη λόγος που είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα και σε συναντώ, αν και βρισκόμαστε συχνά στις Βρυξέλλες, στην Τρίπολη, στο Παρίσι.

Η συνάντηση εδώ έχει όμως μια συμβολική διάσταση, λόγω των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπογράψαμε μαζί στο Παρίσι.

Έχουμε ισχυρές σχέσεις, ισχυρούς δεσμούς φιλίας, μια σχέση εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα, διμερές, ευρωπαϊκό, και βορειοατλαντικό. Μοιραζόμαστε ακόμη στενή συγγένεια και κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πράγματι εδώ, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν ήρθε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, «στη σκιά της Ακρόπολης γεννήθηκαν οι ρίζες μας, οι δημοκρατικές μας αξίες».

Το σύμβολο αυτό είναι ακόμη πιο ισχυρό σήμερα, καθώς οι σχέσεις μας είναι και αυτές καλύτερες από ποτέ. Η στρατηγική εταιρική σχέση αποτελεί την ενσάρκωσή τους. Είναι όμως και μια νέα αφετηρία, που γίνεται πιο συγκεκριμένη με το πέρασμα του χρόνου. 

Ήθελα επίσης, ενόψει της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακούσω τον Έλληνα εταίρο μας, να ακούσω τις προσδοκίες του, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα για τον ρόλο μας από την 1η Ιανουαρίου. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ένα ουσιώδες θέμα για την Ένωση, για ένα όραμα που θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει η Γαλλία: τη «στρατηγική πυξίδα», τα απαιτούμενα δηλαδή μέσα για να προσαρμοστεί η Ευρώπη και τα Κράτη Μέλη της στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον, σε έναν κόσμο σκληρό, ταχύτατα μεταβαλλόμενο, με έντονο ανταγωνισμό και διαρκείς και συνεχείς απόπειρες αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας. 

Το διακύβευμα της στρατηγικής πυξίδας είναι να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει τα μέσα που θα την καταστήσουν κυρίαρχη, κάτι για το οποίο η Ελλάδα είναι χώρα – κλειδί, για την άμυνα και τα συμφέροντά μας αλλά και για την ίδια την υλοποίηση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Διότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν υποκαθιστά τις εθνικές κυριαρχίες, αλλά τις ενισχύει. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το σχέδιο αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να καθορίσουμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση απέναντι στις απειλές που αντιμετωπίζουμε, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές και βιομηχανικές μας ικανότητες.

Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά μας και την ελευθερία μας στους λεγόμενους αμφισβητούμενους χώρους. Αμφισβητούμενοι είναι οι χώροι που λογικά ανήκουν σε όλους, αρκεί να διέπονται από κανόνες, και εν τέλει γίνονται αντικείμενο αμφισβήτησης ή διεκδίκησης από τη μία ή την άλλη δύναμη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε αυτούς συγκαταλέγονται η θάλασσα, το διάστημα και ο κυβερνοχώρος. Τρεις χώροι τους οποίους πρέπει να μοιραστούμε αλλά και να θέσουμε σε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην έννοια της στρατηγικής πυξίδας. 

Οι σχετικές εργασίες έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και ελπίζουμε πως θα καρποφορήσουν σύντομα. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σήμερα το πρωί ανταλλάξαμε απόψεις για διάφορα περιφερειακά θέματα: 

- πρώτα απ' όλα, για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, για την οποία πρέπει να παραμένουμε συνεχώς εξαιρετικά προσεκτικοί. 
- συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση στα Βαλκάνια που απαιτεί μεγάλη προσοχή και ίσως γρήγορες πρωτοβουλίες. 
- αναφερθήκαμε στο  Κυπριακό και ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη θα μπορέσουν να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, εντός του πλαισίου που ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 
- συζητήσαμε επίσης για την κρίση στη Λιβύη, σε συνέχεια της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και στην οποία ήσουν και εσύ παρών καθώς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τον οποίο είχα την τιμή να συναντήσω σήμερα το πρωί. 
- και φροντίσαμε επίσης να συζητήσουμε για όλα τα θέματα που σχετίζονται με το Σαχέλ, «το νότιο σύνορο της Ευρώπης». 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Όσον αφορά στις δηλώσεις που μόλις έκανες, εκτιμώ πραγματικά το γεγονός ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική εταιρικής σχέσης με την Αφρική. Γιατί και αυτή η ήπειρος πρέπει να αποκτήσει την κυριαρχία της κατά κάποιον τρόπο. Δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια εκείνων που θέλουν μόνο να λειτουργούν ως θηρευτές ή εκείνων που επιθυμούν την αποδυνάμωση ορισμένων κρατών για να φέρουν τη δική τους εξουσία.

Και, σχετικά με αυτήν την προσέγγιση στην οποία αναφέρθηκες, μπορώ να πω ότι την υποστηρίζουμε πλήρως και ότι θα είναι επίσης ένα από τα θέματα της γαλλικής Προεδρίας. 

Υπάρχει μεγάλη εγγύτητα στις αναλύσεις σε όλα τα θέματα που συζητάμε, μια πραγματική σύγκλιση των θέσεων μας και μια κοινή επιθυμία να προχωρήσουμε στη διμερή μας συνεργασία, απέναντι στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, ώστε να μπορέσουμε, μέσω των πεποιθήσεών μας αλλά και της αποφασιστικότητάς μας να προωθήσουμε μια πραγματική στρατηγική κυριαρχία της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια στιγμή όχι μόνο χρήσιμη αλλά και συμβολική για τη δύναμη των σχέσεων μας και επίσης καθοριστική για το πώς πρέπει να δράσουμε, μαζί με την Ευρώπη, η οποία πρέπει να εδραιωθεί ως κυρίαρχη δύναμη. Εδώ και καιρό, η Ευρώπη δεν τόλμησε να πει ότι είναι κυρίαρχη δύναμη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Είμαστε ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι. Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό και να το επιβεβαιώσουμε με σθένος για να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τα μεγάλα ζητήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σας ευχαριστώ.

Ν. Δένδιας: Να ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζουν χώρες που απειλούν με πόλεμο

Ξεκάθαρο μήνυμα «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ»», έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα, εστίασε στις «διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις» της Ελλάδας και της Γαλλίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Αποτελεί επιστέγασμα των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε και στάθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών πολύ σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως οι νέες φρεγάτες Belhara και τα αεροσκάφη Raffale, «τα οποία δημιουργούν μια δύναμη αποτροπής εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής». Σημείωσε ακόμα πως η συμφωνία προβλέπει τον στενό συντονισμό των δύο χωρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και προσέθεσε πως η σημερινή τους συνάντηση αποτελεί υλοποίηση του όρου αυτού.

 

Ειδικότερα, είπε πως συζήτησαν και εξέτασαν τις κοινές προκλήσεις και χαρακτήρισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μεταξύ τους σύμπτωση απόψεων.

Εξίσου, διαμήνυσε πως η συμφωνία με τη Γαλλία δεν απειλεί οιονδήποτε, δεν στρέφεται εναντίον οιονδήποτε.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν για την ΕΕ και την επερχόμενη γαλλική προεδρία και τις προτεραιότητές της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε τον Γάλλο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει η γαλλική προεδρία και πως είναι αρωγός στην προώθηση του τρίπτυχου: επανεκκίνηση, ισχύς, ένταξη. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε πως η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μέσω της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας, που είναι απολύτως συμβατό με τις ΝΑΤΟϊκές μας δεσμεύσεις, υπογράμμισε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στη συνέχεια, οι Νίκος Δένδιας και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συζήτησαν για την ιδιαίτερα ανησυχητικά κατάσταση στο Σαχέλ και τον κίνδυνο εξάπλωσης της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας για το Σαχέλ και παρακολουθεί πλέον στενά τις εξελίξεις αυτές, μέσω της νέας μας πρεσβείας στη Σενεγάλη» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Επιπροσθέτως, συζήτησαν και τα θέματα στις σχέσεις με την υποσαχάρια Αφρική, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπενθυμίζει πως πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε μια χώρα της περιοχής αυτής, τη Ρουάντα. Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε με γαλλικό αεροσκάφος. Επίσης, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής και ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Γκαμπόν και στην Γκάνα, όπου η Ελλάδα θα δωρίσει εμβόλια.

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε πως η Ελλάδα έχει με τη Γαλλία ένα διαρκή συντονισμό για τα θέματα που αφορούν την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «λυπάμαι να πω ότι δεν είμαστε ήσυχοι» και ανέφερε πως «συμφώνησαν να τους δοθεί ένα σαφές μήνυμα για την ευρωπαϊκή τους προοπτική». Επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πριν από το τέλος του χρόνου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών για την πρόσκληση της Ελλάδας «στην πολύ επιτυχημένη Διάσκεψη των Παρισίων». Προσέθεσε πως υιοθετήθηκαν συμπεράσματα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν προς όφελος της Λιβύης και της λιβυκής κοινωνίας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν αναλυτική συζήτηση για τη Μεσόγειο, με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Άλλωστε τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr