Άκης Πετρετζίκης: Soft cookies σοκολάτας - Για το σερβίρισμα προτιμήστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα
Ότι πρέπει για το πρωινό.
Συστατικά
-
450 γρ. κουβερτούρα
- 110 γρ. βούτυρο
- 4 αβγά, μέτρια
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 40 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 30 γρ. κακάο
- 120 γρ. καρυδόψιχα
Για το σερβίρισμα
- γάλα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
-
Βάζουμε σε ένα μπολ 350 γρ. κουβερτούρα, το βούτυρο, και τοποθετούμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, φροντίζοντας η βάση του μπολ να μην ακουμπάει στο νερό (μπεν μαρί).
- Αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί με το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφαιρούμε το μπολ από το μπεν μαρί.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ στη δυνατή ταχύτητα με το σύρμα τα αβγά με τα δύο είδη ζάχαρης και το εκχύλισμα βανίλιας για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς χαμηλή και αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα της λιωμένης κουβερτούρας.
- Χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το αλεύρι και το κακάο.
- Ψιλοκόβουμε τα 100 γρ. της κουβερτούρας που έχουν περισσέψει και την καρυδόψιχα, τα ρίχνουμε στο μπολ, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
- Αδειάζουμε το μείγμα των στερεών στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και καλύπτουμε δύο ίσια ταψιά με λαδόκολλα.
- Βγάζουμε το μπολ με τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50 γρ.
- Μεταφέρουμε τα μπαλάκια στα ταψιά αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας.
- Βάζουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε τα μπισκότα για 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο. Προσοχή, μόλις βγάλουμε τα ταψιά από τον φούρνο τα μπισκότα θα είναι πολύ μαλακά, αλλά όσο κρυώνουν θα σφίγγουν.
- Αφήνουμε τα μπισκότα στην άκρη να κρυώσουν.
- Σερβίρουμε προαιρετικά με γάλα.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr