Very good news: Επιτέλους άνοιξε και γέμισε φοιτητές το Πολιτικό της Νομικής 2 Ιανουαρίου πρωτοφανές στα χρονικά! Έκτακτα μέτρα από τους καθηγητές λόγω 6μηνου κλεισίματος - κέφια από φοιτητές!
Άρχισαν τα μαθήματα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού μία μόλις ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά.
Αρχισαν τα μαθήματα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού μία μόλις ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά.
Του Απόστολου Λακασά, Kathimerini.gr
«Η διεύρυνση των εργασιακών σχέσεων συναντάται στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα παραγωγής, δηλαδή τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες. Ο εμπλουτισμός της εργασίας επηρεάζει την κάθετη διάσταση της εργασιακής δραστηριότητας. Υπάρχει, βέβαια, περίπτωση ο εμπλουτισμός και η διεύρυνση της εργασιακής δραστηριότητας να εμφανίζονται σε συνδυασμό...Συγγνώμη, κάποιος χτυπά την πόρτα».
Το μάθημα στην Αίθουσα 15 στον 7ο όροφο της Νομικής Σχολής Αθηνών είχε αρχίσει και φοιτητές (και μη!) κρατούν σημειώσεις. Η πανεπιστημιακός κ. Καλλιόπη Γκολομάζου-Παππά διακόπτει το μάθημα -διδάσκει Εργασία και Νέες Τεχνολογίες-, καθώς ανοίγει η πόρτα της αίθουσας και εμφανίζονται δύο φοιτήτριες. «Καλημέρα, καλή χρονιά» εύχονται, εισπράττοντας τις ευχές της πανεπιστημιακού και των περίπου 40 συμφοιτητών τους...
Χθες 2 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά στα σύγχρονα χρονικά του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Ο λόγος είναι γνωστός: το τρίμηνο «λουκέτο» στο Παν. Αθηνών λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων ανάγκασε τους πανεπιστημιακούς να καταφύγουν σε λύσεις εκτάκτου ανάγκης.
Ετσι, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ξεκίνησε τα μαθήματα χθες και το ακαδημαϊκό έτος, όπως έχει αποφασίσει η Σύγκλητος για όλο το ίδρυμα, θα ολοκληρωθεί στις 9 Αυγούστου! Και ενώ χθες οι φοιτητές κρατούσαν με συνέπεια σημειώσεις και έκαναν ερωτήσεις σαν να ήταν μία κανονική ημέρα μαθημάτων, πανεπιστημιακοί και παρατηρητές ομονοούσαν ότι η χθεσινή επανέναρξη, με τη μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών, ήταν αληθινά εντυπωσιακή και ενθαρρυντική.
«Εχει λείψει το μάθημα στους φοιτητές μας. Ολοι κατανοούν ότι θα επιβαρυνθούν λόγω της απώλειας των εβδομάδων διδασκαλίας. Από την άλλη όμως, οι φοιτητές καταλαβαίνουν ότι -μαζί με εμάς, τους δασκάλους τους- πρέπει πάντα να βρισκόμαστε στο πανεπιστήμιο, και να μιλάμε για τα θέματα που μας αφορούν», ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Μαρία Παντελίδου-Μαλούτα, καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα, η οποία επίσης χθες ξεκίνησε το μάθημά της (Πολιτική Κουλτούρα και Κοινωνικοποίηση) με σημαντική προσέλευση φοιτητών με δεδομένο ότι η ώρα έναρξης ήταν 9 το πρωί μία ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά! «Στα μαθήματα που έγιναν λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων η αίθουσα ήταν γεμάτη. Σήμερα βέβαια, οι φοιτητές με την προσέλευσή τους δίνουν ένα εντυπωσιακό παρόν και ένα θετικό μήνυμα προς όλους», προσθέτει στην «Κ» η κ. Γκολομάζου-Παππά.
«Είναι τυπικότατοι οι καθηγητές στην αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων και αυτό τους τιμά. Εκτιμώ ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι το 60% με 80% της επιτυχίας στο μάθημα», λέει στην «Κ» ο 21χρονος Πολύτιμος, που παρακολουθεί το μάθημα της κ. Γκολομάζου - Παππά. Ο ίδιος θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του εγκαίρως και με πολύ καλό βαθμό ώστε να διεκδικήσει υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων σε ΑΕΙ των ΗΠΑ.
«Ηθελα να νιώσω φοιτήτρια. Θέλω να δω εάν άξιζε η προσπάθειά μου για την επιλογή του συγκεκριμένου τμήματος» συμπληρώνει, μιλώντας στην «Κ» η πρωτοετής 18χρονη Αντωνία Μποζονέλου. Η ίδια περίμενε να αρχίσει το μάθημα στη διπλανή Αίθουσα 16, όμως το μάθημα είχε αναβληθεί. Μαζί της και άλλοι πρωτοετείς. «Είναι αρκετά κουραστικό να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτε επί δύο μήνες. Εμάς δεν μας ρώτησε κανείς για τη μη λειτουργία του ιδρύματος», τόνισε απογοητευμένη η επίσης πρωτοετής Μαριάννα.
Στις υπόλοιπες σχολές
Τα μαθήματα στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αρχίσουν την προσεχή Τρίτη 7 Ιανουαρίου και κατόπιν τους περιμένει όλους, φοιτητές και καθηγητές, όλων των τμημάτων ένας αγώνας αντοχής. «Θα πραγματοποιηθούν και οι 13 εβδομάδες μαθημάτων όπως ορίζει ο νόμος, και χωρίς εκπτώσεις», διαβεβαιώνει η κ. Παντελίδου - Μαλούτα. Βέβαια, την ίδια στιγμή θα πρέπει να επουλώσει τις πληγές που άφησε η διαθεσιμότητα των περίπου 500 υπαλλήλων.
Χθες, στο εμβληματικό κτίριο της Νομικής Σχολής επί της οδού Σόλωνος υπήρχε μόνο ένας υπάλληλος στο θυρωρείο για τις ανάγκες της λειτουργίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Στο υπόλοιπο επταώροφο κτίριο επικρατούσε σιωπή και ηρεμία. Βέβαια, παρότι απούσες οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν φροντίσει να αφήσουν το στίγμα τους γεμίζοντας τους τοίχους με ποικιλόχρωμες αφίσες και συνθήματα. Μάλιστα, στην αυλή του κτιρίου βρέθηκε ένα ζευγάρι γύρω στα 30, που έμοιαζαν επισκέπτες! «Αποφοίτησα από το Νομικό.
"Τώρα ζω στη Γαλλία», ανέφερε στην «Κ» ο Μιχάλης. Και πρόσθεσε: «Ηλθα να δω τη σχολή όπως την ανακαίνισαν. Δυστυχώς και τώρα την έχουν γεμίσει συνθήματα».
Τις προσεχείς ημέρες οι πίνακες διαθεσιμότητας
Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των τελικών πινάκων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έχει αρχίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το υπουργείο Παιδείας, οι φάκελοι των υπαλλήλων βρίσκονται στο ΑΣΕΠ για να γίνει η μοριοδότηση των προσόντων τους και περί τις 10 Ιανουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η τελική κατάταξη. Κατόπιν, έως και τον Φεβρουάριο, οι διοικητικοί υπάλληλοι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων θα πρέπει να μετακινηθούν σε θέσεις Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ και πρώην ΕΕΔΙΠ) εντός του ιδρύματος. Μέχρι το τέλος Μαρτίου τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν προθεσμία να συγκροτήσουν τους οργανισμούς λειτουργίας, στους οποίους θα παρουσιάζεται το οργανόγραμμα του κάθε ιδρύματος.
Ειδικότερα, η εκ του μηδενός μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων του Παν. Αθηνών κρίθηκε απαραίτητη, καθώς κατά την πρώτη διαδικασία απογραφής-μοριοδότησής τους (για να επιλεγούν οι 498 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από τους 1.337 υπαλλήλους) πολλοί δήλωσαν πλαστά στοιχεία (π.χ. ότι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ).
Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Παιδείας, περίπου το 15% των αρχικών δηλώσεων των υπαλλήλων περιείχε λάθη και στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, διοικητικοί υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν ως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) μέσω προεδρικών διαταγμάτων φέρεται να έχουν δηλώσει ότι έχουν προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, εξασφαλίζοντας 20 μόρια. Με τους τρέχοντες ελέγχους, η πρώτη μοριοδότηση θα ανακληθεί και θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει η σειρά κατάταξης των υπαλλήλων.
Βεβαίως, κάποιοι θα παραμείνουν στο ίδρυμα καθώς, εκ του νόμου 4009, οι διοικητικοί υπάλληλοι που κατέχουν διδακτορικό μπορούν να στελεχώσουν θέσεις ΕΔΙΠ και πρώην ΕΕΔΙΠ. Η μετακίνησή τους στις θέσεις αυτές θα αφήσει κενές θέσεις διοικητικών, που θα καλυφθούν από όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα. Φτάνει βέβαια να συγκροτηθούν οι οργανισμοί στα ΑΕΙ, μέσω των οποίων θα αναδειχθούν οι ανάγκες στις διοικητικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά, για το ΕΚΠΑ, από τους 400 διοικητικούς που έχει ορισθεί ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μόνο οι 100 εκτιμάται ότι τελικά θα μείνουν σε διαθεσιμότητα, αφού οι υπόλοιποι 300 θα επιστρέψουν σε θέσεις στο πανεπιστήμιο. Και αυτοί οι 100 ενδέχεται να απορροφηθούν σε άλλα ΑΕΙ. Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, στα υπόλοιπα 14 πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπάρχουν συνολικά 646 κενές θέσεις διοικητικών (182 σε πανεπιστήμια, 464 σε ΤΕΙ) που μπορούν να καλυφθούν από τμήμα των 1.160 διοικητικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από οκτώ πανεπιστήμια. Πάντως, όλα θα κριθούν στις 14 Ιανουαρίου, όταν θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας η κύρια προσφυγή που έχουν καταθέσει οι πρυτανικές αρχές των οκτώ ΑΕΙ κατά της διαθεσιμότητας.
«Διάθεση πόρων»
«Χρειάζεται θεσμική σταθερότητα, ώστε τα πανεπιστήμια να αφεθούν να επιτελέσουν το έργο τους και να αξιολογηθούν γι’ αυτό. Είναι απαραίτητη επίσης η διάθεση των οικονομικών πόρων που ανταποκρίνεται σε μια αναπτυξιακή προοπτική. Η παιδεία είναι επένδυση, όχι δαπάνη. Η Πολιτεία έχει καθήκον να δείξει την εμπιστοσύνη της, να αναγνωρίσει το έργο που επιτελούν τα πανεπιστήμια και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας και στην υπέρβαση της κρίσης», δήλωσε στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Χαροκόπειου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr