Άκης Πετρετζίκης: Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψυγείου - Οι καλεσμένοι σου θα ξετρελαθούν!
Φτιάξτο για να το σερβίρεις στο εορταστικό τραπέζι...
Συστατικά
Για το crumble
250 γρ. ψωμί για τοστ, τριμμένο
125 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα γαρίφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
Για τη γέμιση
320 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
250 γρ. ζαχαρούχο γάλα
125 γρ. τυρί κρέμα
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
20 γρ. βρώσιμα κονφετί
Για τη σύνθεση
80 γρ. βούτυρο
50 γρ. μέλι
20 γρ. βρώσιμα κονφετί
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το crumble
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ψωμί του τοστ, την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, την κανέλα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Ανακατεύουμε το crumble και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη γέμιση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πήξει. Η κρέμα θα αρχίζει να πήζει σιγά-σιγά και στην αρχή θα πάρει την υφή ενός αραιού γιαουρτιού. Προσοχή! Δεν την ανακατεύουμε παραπάνω γιατί θα κόψει.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρουμε τη σαντιγί σε ένα μπολ.
Βάζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το ζαχαρούχο γάλα, το τυρί κρέμα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το εκχύλισμα βανίλιας, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τη σαντιγί, τα βρώσιμα κονφετί, και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα προσέχοντας να μη χάσουμε όγκο από τη σαντιγί. Εάν το μείγμα δεν έχει αφρατέψει, βάζουμε τον κάδο ξανά στο μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
Για τη σύνθεση
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το μέλι, και αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το crumble και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στρώνουμε σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20x20 εκ. μια διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το μισό crumble.
Προσθέτουμε όλη τη γέμιση, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο crumble, και βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Πασπαλίζουμε με τα βρώσιμα κονφετί, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr