Ο Γιάννης Λουκάκος μας προτείνει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Γαλοπούλα γεμιστή με κράνμπερι, λουκάνικο, μπαχαρικά και καρύδια

Το τέλειο εορταστικό γεύμα... 

ΥΛΙΚΑ

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα ολόκληρη, περίπου 3,5 κιλά
  • 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια καρέ
  • 230 γρ. καρότο, κομμένο σε μέτρια καρέ
  • 180 γρ. πράσο, κομμένο σε μέτρια καρέ
  • 300 γρ. κρασί λευκό
  • 15 γρ. θυμάρι φρέσκο, κλωνάρια
  • 300 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 15 γρ. κορν φλάουρ
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Για τη γέμιση

  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. λουκάνικο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 90 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 3 γρ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 5 γρ. μαραθόσπορο, τριμμένο
  • 5 γρ. κόλιανδρος, τριμμένος
  • 200 γρ. ψωμί τοστ, τριμμένο
  • 15 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • 2 γρ. πιπέρι μαύρο
  • 75 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 10 γρ. πορτοκάλι, ξύσμα
  • 60 γρ. αβγό

Για τη σάλτσα

  • 30 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. κρασί λευκό
  • ζωμός από το ταψί
  • 450 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 5 γρ. αλάτι

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γαλοπούλα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 90°C.
Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τη γαλοπούλα. Ανοίγουμε το λαιμό και γεμίζουμε με τη γέμιση. Αλείφουμε ολόκληρη τη γαλοπούλα με το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά μέσα και έξω και τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε ήδη βάλει το καρότο, το σέλερι, το πράσο, το κρεμμύδι, το κρασί και το θυμάρι.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο  και ψήνουμε μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος στο πιο χοντρό σημείο του στήθους φτάσει τους 60°C. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Σουρώνουμε το ζωμό από το ταψί και αφήνουμε στην άκρη για τη σάλτσα και πετάμε τα λαχανικά. Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο και βάζουμε ξανά σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα εξωτερικά και η θερμοκρασία στο στήθος να φτάσει τους 70°C στην ένωση του μπουτιού με το σώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού την κόψουμε για να σερβίρουμε.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το λουκάνικο και σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Για τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και περιμένουμε   μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τους ζωμούς. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό και το λίπος καθ’ όλη τη διάρκεια. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αλατίζουμε και σουρώνουμε σε λεπτή σήτα. 

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr