Άκης Πετρετζίκης: Γρήγορη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα - το πιο νόστιμο, εορταστικό φαγητό (βίντεο)

Με λαχταριστές πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών

Συστατικά

Για τη γαλοπούλα

1 γαλοπούλα

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

80 γρ. μουστάρδα

αλάτι

πιπέρι

δεντρολίβανο

θυμάρι

φασκόμηλο

Για τη γέμιση

2 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια, μεγάλα

3 σκ. σκόρδο

200 γρ. κάστανα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα

100 γρ. βερίκοκα, ξερά

1 μήλο πράσινο

2 κλ. σέλερι

400 γρ. ψωμί για τοστ, τριμμένο

θυμάρι

1 κύβο λαχανικών

Για τα λαχανάκια Βρυξελλών

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

250 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών

5 φέτες μπέικον

θυμάρι

1 κρεμμύδι, σε φέτες

2 σκ. σκόρδο

αλάτι

πιπέρι

50 γρ. κονιάκ

2 κ.σ. μέλι

Για τις πατάτες

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες

1 κεφάλι σκόρδο

χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 κ.σ. κονιάκ

θυμάρι

δεντρολίβανο

φασκόμηλο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ωραία πάστα.

Αφαιρούμε με ένα ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι τη ραχοκοκαλιά της γαλοπούλας (τη ραχοκοκαλιά μπορούμε να την κάνουμε σούπα, δεν την πετάμε).

Γυρνάμε το στήθος προς τα πάνω, αφαιρούμε το κόκαλο από το στήθος της (για να μπορέσουμε να την φιλετάρουμε κατά το σερβίρισμα) και με τις παλάμες μας πιέζουμε για να πάρει το σχήμα πεταλούδας.

Με προσοχή ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας το δέρμα από το κρέας στο στήθος και στα μπούτια της γαλοπούλας, δημιουργώντας μία θήκη- τσέπη.

Απλώνουμε κάτω από την πέτσα το αρωματικό βούτυρο φροντίζοντας να πάει παντού. Ό,τι μείνει το απλώνουμε εξωτερικά πάνω στο δέρμα της γαλοπούλας.

Μπορούμε προαιρετικά να τη βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Αφαιρούμε την τελευταία άρθρωση από τις φτερούγες με ένα μαχαίρι γιατί συνήθως καίγεται και δεν προσφέρει τίποτα στην συνταγή.

Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού μπόλικα μυρωδικά (θέλουμε να δώσουμε άρωμα και περισσότερη γεύση στην γαλοπούλα μας).

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 2-2 ½ ώρες.

Αφαιρούμε από τον φούρνο.

Κρατάμε λίγο από το ζουμί που έχει βγάλει η γαλοπούλα για να το χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.

Για τη γέμιση

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα ρίχνουμε και αυτό μέσα στο τηγάνι.

Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Σπάμε με τα χέρια μας τα κάστανα και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.

Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα, το σέλερι και το πράσινο μήλο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.

Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ρίχνουμε το τριμμένο ψωμί του τοστ και 1 κ.σ. βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το ψωμί να τραβήξει όλα τα αρώματα και να γίνει τραγανό.

Ρίχνουμε λίγο από το ζουμί που ψήσαμε τηνγαλοπούλα, αφήνουμε να το απορροφήσει το ψωμί, και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

Για τα λαχανάκια Βρυξελλών

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Κόβουμε στη μέση τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.

Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε για 5 λεπτά να καραμελώσουν και σβήνουμε με το κονιάκ και το μέλι.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

Για τις πατάτες

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, τις ρίχνουμε στο τηγάνι μέχρι να χρυσαφίσουν.

Κόβουμε το κεφάλι του σκόρδου στη μέση και βάζουμε στο τηγάνι με τις πατάτες.

Αφαιρούμε το σκόρδο και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα. 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr