Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Καρυδόπιτα με σοκολάτα - Το τέλειο γλυκό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

 Εύκολη συνταγή με σοκολάτα που θα τρελάνει κόσμο. Σιροπιαστή και πολύ σοκολατένια, με τέλειο γλάσο σοκολάτας για επικάλυψη. Φτιάξτε την και όλοι θα παραμιλούν!

Υλικά Συνταγής

  • 230 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 50 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 1½ κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 30 γραμ. κακάο
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 7 μεγάλα αβγά
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 250 γραμ. καρυδόψυχα
  • 50 γραμ. σπορέλαιο
  • 125 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • Για το σιρόπι

  • 500 γραμ. νερό

  • 1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα
  • 30 γραμ. κονιάκ
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • Για την επικάλυψη

  • 200 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 150 γραμ. κρέμα γάλακτος

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

Εκτέλεση

Καρυδόπιτα με σοκολάτα

Καρυδόπιτα με σοκολάτα από την Αργυρώ, ένας συνδυασμός κόλαση. Από την μία τα θρεπτικά καρύδια μαζί με το σιρόπιασμα και από την άλλη το γλάσο σοκολάτας από πάνω που τρελαίνει κόσμο. Η σοκολατένια καρυδόπιτα είναι η απόλαυση για το γιορτινό σας τραπέζι. Μία εναλλακτική συνταγή για γλυκό που γίνεται πολύ εύκολα. Οι λάτρεις της σοκολάτας, κι όχι μόνο, θα το αγαπήσουν από την πρώτη μπουκιά.

Για την εύκολη καρυδόπιτα με σοκολάτα,

τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο για 7-8 λεπτά και να γίνουν κρέμα αφράτη.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το baking powder, το αλάτι, τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρύφαλλο, και το μοσχοκάρυδο.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα αυγά και τα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις με σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε καρύδια και σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε το μίγμα.
  • Ρίχνουμε τη σοκολάτα στο μίγμα για την καρυδόπιτα, και ανακατεύουμε απαλά.
  • Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 32 εκ. και ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 4-5 λεπτά.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρό, κόβουμε την κρύα καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • Βράζουμε την κρέμα και περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε καλά και κάνουμε μια στρώση στην καρυδόπιτα.
  • Πασπαλίζουμε την σοκολατένια καρυδόπιτα με τριμμένα καρύδια.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr