Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μας μαγειρεύει Κόκορα με ξινό τραχανά, λιαστές ντομάτες και πετιμέζι

Πρέπει να την δοκιμάσετε...

Υλικά Συνταγής

  • 2 μπούτια κόκορα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50 ml πετιμέζι
  • 120 ml κρασί
  • 300 γραμ. τραχανά ξινό
  • 100 γραμ. λιαστές ντομάτες
  • 2 – 3 κόκκους μπαχάρι
  • 150 γραμ. τοματοπολτό
  • 120 γραμ. σκληρό τυρί Δανίας
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  •  

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτού του άρθρου

Εκτέλεση

Ο κόκορας με ξινό τραχανά, λιαστές ντομάτες και πετιμέζι,

είναι μία συνταγή που μας έρχεται από την Τρίπολη.  Η φρεσκάδα των υλικών είναι το μυστικο που δίνει σε αυτό το φαγητό γεμάτη γεύση. Ο κόκορας είναι ένα πουλερικό νόστιμο, ιδιαίτερα αν είναι σπιτικός. Η γεύση του απογειώνεται με το πετιμέζι, τις λιαστές ντομάτες και τον ξινό τραχανά.

  • Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τον κόκορα.
  • Ταμπονάρουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί μέχρι να μην έχει καθόλου υγρασία.
  • Τον κόβουμε σε μεγάλες μερίδες.
  • Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνα μιά γάστρα με καπάκι, προσθέτουμε το ελαιολαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και σοτάρουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα.
  • Μόλις τα κομμάτια του κόκορα ροδίσουν καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για ακόμη 2′.
  • Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και το πετιμέζι.
  • Βράζουμε για 2′ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε και τη ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύφθούν τα υλικά μας, σκεπάζουμε την γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 180 – 200ºC για περίπου 1 ώρα και 30′ μέχρι να μαλακώσει.
  • Αφού μαλακώσει, βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, αφαιρούμε τον κόκορα και βάζουμε ξανά τη γάστρα στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον τραχανά και μαγειρεύουμε για 15′ ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει,  για να μήν μας κολλήσει.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
  • Όταν μαγειρευτεί και ο τραχανάς σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και απο πάνω προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα.
  • Στο τέλος γαρνίρουμε με το σκληρό τυρί Δανίας.

Ευχαριστούμε το Chef Παναγιώτη Καρύγιαννη από το εστιατόριο 22100 στην Τρίπολη, για αυτή την πεντανόστιμη συνταγή.

Αξίζει να δοκιμάσετε και αυτή τη φανταστική συνταγή με τραχανά.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr