Πρόταση μομφής: Συνεχίζεται για 2η ημέρα η συζήτηση - δείτε live εικόνα από τη Βουλή

Πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές

Συνεχίζεται για 2η ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Δείτε Live την συζήτηση στη Βουλή

 Σκέρτσος: Εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας η συγγνώμη και όταν είναι ειλικρινής σημαντικότερη από παραίτηση

«Η συγγνώμη είναι εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας. Και όταν είναι ειλικρινής είναι σημαντικότερη από την παραίτηση. Είναι φωνή, για να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, πιο συνεργάσιμοι πιο συνεννοήσιμοι απέναντι στις νέες απειλές και να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Γιατί η αναγνώριση του λάθους, είναι μια χρήσιμη ευκαιρία, ένα παιδαγωγικό εργαλείο για όλους». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συγγνώμη είναι μια έντιμη αναγνώριση για όσα δεν έγιναν καλά. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Γιατί πίσω από τον πυρήνα αυτών που δεν έγιναν καλά βρίσκεται η ασφάλεια των πολιτών η οποία κλονίστηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική συμπεριφορά αλλά και απαξία της ανθρώπινης ζωής σημειώνοντας ότι παραγνωρίζει πως παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν υπήρξαν νεκροί.

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται αγωνία για τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ», είπε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Η πρόταση δυσπιστίας είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε αν υπάρχει δυσαρμονία του σήμερα σε σχέση με το 2019. Είναι μια ευκαιρία ώστε, με ήπιο λόγο και πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα, να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και να αναδείξουμε τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός Επικρατείας, μίλησε ακόμα για την ανάγκη η Βουλή να μην δίνει την εικόνα ισοπέδωσης και απαξίωσης των θεσμών, με κατηγορίες της μιας παράταξης εναντίον της άλλης σαν να είναι εχθροί της χώρας. «Είναι ενοχλητική η τοξικότητα και η απαξίωση των θεσμών. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάψουν να κυριαρχούν γιατί αυτές ο αμυντικές συμπεριφορές το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας πηγαίνουν πίσω. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν.

Όλοι αγαπάμε την Ελλάδα, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες αυτές οι αρχές». «Όσα ζήσαμε μας πλήγωσαν και αδικούν τις προσπάθειες μας. Οφείλουμε μια συγνώμη για αυτά που δεν καταφέραμε να αποτρέψαμε αλλά και ένα ευχαριστώ σε όλους όσους αγωνίστηκαν για να αποτρέψουν τα χειρότερα», επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε: «Η κακοκαιρία δεν ήταν συνηθισμένη. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία.

Παραλάβαμε μια απαξιωμένη Πολιτική Προστασία και δημιουργήσαμε αυτόνομο υπουργείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξασφαλίζοντας 1,7 δισ. για την αναβάθμιση των υποδομών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αναμορφωμένο κράτος, αλλά αυτό απαιτεί δουλειά με ορίζοντα 8ετίας, για να ριζώσουνε οι αλλαγές. Για αυτό λέμε συγνώμη, για να γίνουμε καλύτεροι».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αυταρχικού κομματικού επιτελικού κράτους, ο κ. Σκέρτσος μίλησε για βαθειά σκόπιμη παρανόηση. «Το επιτελικό κράτος που δημιουργούμε απαντά στις ανάγκες των πολιτών αλλά και στις παθογένειες ετών. Και όσοι βρίσκουν την ευκαιρία να το κατακρίνουν, επιθυμούν να γυρίσουν τη χώρα πίσω εκεί που μας οδήγησε η κρίση. Υπάρχει μια βαθειά σκόπιμη παρανόηση της έννοιας του επιτελικού κράτους», τόνισε και πρόσθεσε:

«Για εμάς στόχος είναι ένα αποκομματικοποιημένο, αποκεντρωμένο κράτος που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς πελατειακά κριτήρια, βάσει ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος. Επιτελικό κράτος για εμάς σημαίνει μέριμνα για άρση κάθε είδους ανισοτήτων, σημαίνει εμπέδωση της σταθερότητας των θεσμών που είχαν γίνει κουρελόχαρτο».

Έμφαση έδωσε και στις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι πολλοί επενδυτικοί κολοσσοί κάτι βλέπουν στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση, μέσα από τις προσπάθειες της, έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό, διαφανές επενδυτικό περιβάλλον. «Οι δυσκολίες την κυβέρνηση δεν την κάμπτουν. Αντίθετα μαθαίνει από αυτές, διορθώνεται και έτσι θα συνεχίσουμε», ανέφερε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΝΔ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΥΡΙΖΑ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σκέρτσου, στα ερωτήματα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στις συσκέψεις που έγιναν ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, καθώς και αν κρατήθηκαν πρακτικά και αν η εταιρία Αττική Οδός ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει τον δρόμο.

«Δεν ανακαλύπτετε την πυρίτιδα. Συμμετείχα, στη σύσκεψη όπως προκύπτει εκ του ρόλου μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος ενώ διέψευσε ότι η εταιρία Αττική Οδός ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει τον δρόμο της Αττικής Οδού. Σχετικά με την τήρηση πρακτικών ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι δεν το γνωρίζει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «βγήκε αναλυτικό δελτίο τύπου για την σύσκεψη».

Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Φωτεινής Αραμπατζή, που απαντώντας στον κ. Ραγκούση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το επιτελικό κράτος σημαίνει όχι άλλη Μάνδρα και όχι άλλο Μάτι. Πάει πολύ, από μια κυβέρνηση που στο διάστημα της διακυβέρνησης της είχαμε θύματα και βιώσαμε τραγικές καταστάσεις από τις φονικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, να ζητάτε τα πρακτικά των συνεδριάσεων που βεβαίως ως μια κυβέρνηση συνεπής και σοβαρή κράτησε. Όχι λοιπόν, μαθήματα επιτελικού κράτους δεν δεχόμαστε, από μια κυβέρνηση που κατέστρεψε ότι θεσμικά υπάρχει σε αυτή την χώρα».

Μηταράκης: Αποσυμφορήσαμε τα νησιά, την ενδοχώρα και την Αθήνα

"Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος", ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που εξελίσσεται για 2η μέρα στη Βουλή.

"Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα. Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ. Ενώ, η Κυβέρνηση θα παρουσιάζει τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο μας για την Ελλάδα του μέλλοντος", σημείωσε ο Νότης Μηταράκης, για την κατεύθυνση που θα επιχειρήσει να δώσει στη συζήτηση η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

"Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε στην μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έμφαση δίνουμε, πλέον, στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί το Μεταναστευτικό, εδώ και δεκαετίες, στις μεγάλες πόλεις. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς", ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφερόμενος ειδικότερα, στον τομέα ευθύνης του, ο κ. Μηταράκης αφού επισήμανε εκ προοιμίου ότι στο Μεταναστευτικό, η κρίση παραμένει έντονη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθύμισε στην εθνική αντιπροσωπεία τα στοιχεία της FRONTEX, που καταδεικνύουν ότι η Ευρώπη βίωσε πέρυσι τη χειρότερη χρονιά της από το 2017, με 200.000 παράνομες αφίξεις. Όπως όμως τόνισε, "ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο και δεν αποτελεί κύρια πύλη εισόδου".

"Καταφέραμε να μειώσουμε τις συνολικές ροές από 72.422 το 2019 σε 8.745 το 2021, δηλαδή μείωση-88%. Οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας!", είπε ο Νότης Μηταράκης και υπογράμμισε πως η μείωση των ροών, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ανάληψη του ελέγχου των δομών από την Κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα στις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

"Πλέον η χώρα μας έχει θετικό ισοζύγιο στο μεταναστευτικό! Από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η ΝΔ, έχουν έρθει στην Ελλάδα παράνομα 78 χιλιάδες μετανάστες,

ενώ έχουν φύγει συνολικά 120-130 χιλιάδες", είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που δεν παρέλειψε να καταγγείλει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, στις οποίες όμως, όπως τόνισε, και η Ευρώπη αντέδρασε ακαριαία, στηρίζοντας την Ελλάδα.

"Με στρατηγική 7 σημείων καταφέραμε να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα εθνικά και κατ' επέκταση ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά. Η Κυβέρνηση λειτουργεί ως ασπίδα της Ελλάδος.Και είναι αυτή η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού που διέγραψε οριστικά τις μνήμες της εποχής των "ανοιχτών συνόρων", είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνοντας ότι παράλληλα η Ελλάδα, μέσα σε αυτά τα χρόνια, κατάφερε να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά fora ως ισχυρός συνομιλητής.

"Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα, κινητήριο μοχλό για σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Βίλνιους, σε διάσκεψη με συν προεδρία της Ελλάδος, 16 κ-μ υπογράψαμε Κοινή Δήλωση για την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει δύο ισχυρές συμμαχίες: το μέτωπο των 5 Μεσογειακών χωρών (MED-5) με στόχο την αλληλεγγύη και την συμμαχία με 16 κ-μ για την προστασία των συνόρων και τη διαφύλαξη ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Προχωράμε στην ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υποδοχής.

Ήδη λειτουργούν οι κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, με τη Χίο και τη Λέσβο να ακολουθούν. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει τα έργα για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου. Οι νέες δομές λειτουργούν αποτρεπτικά. Αναδεικνύουν την ιδεολογική άβυσσο που μας χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επί των ημερών σας, οι δομές ήταν μια "ανοχύρωτη Πολιτεία". Με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Σήμερα, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο και εμφυσήσει αίσθημα ασφαλείας και σιγουριάς εντός και πέριξ των δομών", είπε ο Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, με γνώμονα τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί διόδους νόμιμης μετανάστευσης και προχωρά στην αναθεώρηση του Κώδικα Μετανάστευσης, "για όσους δικαιούνται και χρειαζόμαστε να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας. Με κανόνες και νομιμότητα", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου στον τομέα των προμηθειών, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προτάσσει ένα ορθολογικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό δαπανών, αφού προηγουμένως καταργήθηκαν οι έκτακτες διατάξεις και κατά παρέκκλιση αναθέσεις που ίσχυαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με πλήρη ενημέρωση της Βουλής για τις συμβάσεις.

"Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά "της χειρότερης Κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης", καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα. Γιατί είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο κράτησε όρθια τη χώρα μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας ελέω κορωνοϊού, αλλά την έβαλε και σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Πλέον, η Ελλάδα εκπέμπει την εικόνα μιας υγιούς οικονομίας και έχει συγκεντρώσει διεθνώς επενδυτικό ενδιαφέρον. Με παρεμβάσεις που ανυψώνουν διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και μειώνουν το φορολογικό βάρος σε νομικά και φυσικά πρόσωπα. Με παράλληλη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και του αναστήματος της χώρας σε μια αμφίρροπη γειτονιά. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον!", σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Χαρακόπουλος: Ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου

"Όπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου", ανέφερε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: "

Η πολιτική όμως δεν γίνεται με απομιμήσεις. Καθένας αποδεικνύει στην πράξη αυτό που είναι. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του το απέδειξαν επί τεσσερισήμισι χρόνια. Είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν με τις κούφιες υποσχέσεις που αφειδώς έδωσαν και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησαν. Οι ευκαιρίες τους όμως κατασπαταλήθηκαν. Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκαν το 2019 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις".

Οι πολίτες, συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ, ζήτησαν μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια νέα αρχή, ένα νέο καινούργιο όραμα. Ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη. Ζήτησαν σταθερότητα, θέσεις εργασίας και προοπτική. Και ζήτησαν από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν όλα αυτά πράξη.

"Αναμφίβολα η ταλαιπωρία που υπέστησαν ήταν οδυνηρή, ευτυχώς, χωρίς θύματα. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες σε πολλά επίπεδα συντονισμού και έγκαιρων αποφάσεων. Δυστυχώς απέχουμε πολύ από τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που θα επιθυμούσαμε. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση", ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: "Το να ζητά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει η κυβέρνηση λόγω των επιδόσεών της στην πρόσφατη χιονόπτωση για να έρθει αυτός στην εξουσία που θα τα κάνει όλα στην εντέλεια, με συγχωρείτε, αλλά συνιστά θράσος, γιατί ακόμη είναι νωπές οι οδυνηρές μνήμες από τη Μάνδρα ή την τραγωδία στο Μάτι όταν, αντί συγγνώμης παρακολουθήσαμε όλοι ένα θλιβερό θέατρο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα".

"Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι καλύτερο και αυτό θα έρθει με σχέδιο, με εργασία, με μεταρρυθμίσεις. Ήδη σε πολλούς τομείς καταγράφονται αδιαμφισβήτητες επιτυχίες: Στην άμυνα, στη διπλωματία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δημιουργικό όραμα, όχι τυχοδιωκτισμούς και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος", είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κεγκέρογλου: Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις

«Το 2019 οι πολίτες απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εντολή στον κ. Μητσοτάκη για πράγματα που θα έφερναν σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί όμως να αξιοποιηθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι άνθρωποι της, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναλώνονται με αδιαφάνεια και χωρίς σχέδιο. Με λίστες κονδυλίων και έργων υπό τον τίτλο Ελλάδα 2.0», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και πρόσθεσε:

«Διατέθηκαν 44 δισ. για την πανδημία, χωρίς δικαιοσύνη, προτεραιότητες και στόχους και γι΄αυτό δεν έπιασαν τον ανάλογο τόπο. Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις. Έτσι χάνονται πόροι ευκαιρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σήμερα 30 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, την εγκαλούμε για τα απογοητευτικά στοιχεία στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Τα ελλείμματα αυξάνονται, το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους πολίτες. Τα εισοδήματα μειώνονται, η φτώχεια αυξάνεται και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Τα μερίδια της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι μικρομεσαίοι συρρικνώνονται και εντείνεται η αδικία στη φορολόγηση».

Δώρα Αυγέρη: Κάθε μέρα χάνουμε ένα «Μάτι» και δεν χύνετε ένα δάκρυ

"Με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε η χώρα να οδηγηθεί το συντομότερο σε εκλογές. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτή που προ πολλού ήρε την εμπιστοσύνη της στο παρασιτικό  σύστημα  Μητσοτάκη   που μόνο  δεινά  και  δυστυχία επιφυλάσσει στους πολλούς,  προς  όφελος των  λίγων και της διαπλοκής", ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

"Αναρωτιέστε γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και θέλει να φύγετε; Μα για να απεγκλωβιστεί από αυτή  την εγκληματική πολιτική, όπως την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας Κάθε μέρα χάνονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι. Κάθε μέρα χάνουμε, χάνεται ένα Μάτι. Κι έχετε το θράσος να μιλάτε; Και χθες είχαμε πάνω από 100 απώλειες.  23.200 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, αλλά ούτε δακρύζει το μάτι σας, ούτε ιδρώνει το αυτί σας", ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "με όρους θεσμικής εκτροπής, προσπαθεί να συγκαλύψει και να θάψει εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου, όπως το σκάνδαλο Novartis, καθιστώντας έγκλημα την ερευνητική δημοσιογραφία, διώκοντας δημοσιογράφους, όπως την Γιάννα Παπαδάκου και τον Κώστα Βαξεβάνη, διώκοντας δικαστές και όλους όσοι ερευνούν και αποκαλύπτουν οικονομικά σκάνδαλο και τις ευθύνες επίορκων υπουργών και πολιτικών". Η Δώρα Αυγέρη κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τις σχέσεις του κ. Φουρθιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου, για "τα sms που δημοσιοποιούνται κομμάτι-κομμάτι με τον κ. Γεραπετρίτη, τα μηνύματα, τις αγιογραφίες και τηλεοπτικά αφιερώματα στον υπουργό από τον κ. Φουρθιώτη, που σήμερα η κυβέρνηση κάνει πως δεν τον γνωρίζει".

Μαρίνος: Διαχρονικές οι ευθύνες ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ελλείψεις και την υποβάθμιση των αναγκαίων κρατικών υποδομών

 "Τα τραγικά γεγονότα που έζησε ο λαός στην Αττική, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές, από μια αναμενόμενη κακοκαιρία, καθίζουν στο σκαμνί του κατηγορούμενου την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιλαϊκή της πολιτική, αλλά και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα χάλια, τις ελλείψεις και την υποβάθμιση των αναγκαίων κρατικών υποδομών", ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

"Το αστικό κράτος που κρύβεται πίσω από το όνομα ‘επιτελικό', είναι ταξικό, αντιλαϊκό εργαλείο. Αφήνει αθωράκιστο το λαό γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος. Αυτό μαρτυράει η πείρα της Εύβοιας που κατακάηκε το καλοκαίρι, πλημμύρισε στη συνέχεια, αποκλείστηκε και πάγωσε με το χιόνι, με το κλείσιμο των δρόμων και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι πληγέντες της Β. Εύβοιας δεν έχουν πάρει ούτε αυτές τις χαμηλές αποζημιώσεις, για προηγούμενες καταστροφές και η κυβέρνηση διαφημίσει την αποκαλούμενη ανασυγκρότηση που πριμοδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο", είπε ο Γιώργος Μαρίνος που κατήγγειλε τη συνεχή υποβάθμιση των υποδομών, τον εργασιακό μεσαίωνα με τον οποίο βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, με το σχεδιασμό για το ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως η ΛΑΡΚΟ

. "Ο δικομματικός καυγάς δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τη στρατηγική τους σύμπλευση. Υπέγραψαν μαζί τα μνημόνια που έπληξαν το λαό. Υπερψήφισαν το ταμείο ανάκαμψης και τον πακτωλό δισεκατομμυρίων στα μονοπώλια της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας. Παραχώρησαν τους οδικούς άξονες και άλλες υποδομές στους οικονομικούς ομίλους", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Μπούμπας: Μεγάλο το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις και τις κοινοπραξίες

"Το μεγάλο πάρτι. Εσείς δεν ξέρατε τόσα χρόνια τι συμβαίνει στην Αττική Οδό; Δεν ξέρατε το πάρτι της εργολαβίας;" ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. "Τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η Αττικό Μετρό έχει πάρει απευθείας αναθέσεις 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει ξεπεράσει ακόμα και υπουργείο, όπως το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Τουρισμού και άλλα τόσα.

Σε 27.352 συμβάσεις του δημοσίου, οι 19.836 είναι απευθείας αναθέσεις. Ο νόμος 4782/2021 ανέβασε το πλαφόν από 20.000 σε 30.000 ευρώ και για τις απευθείας αναθέσεις έργων ανεβάζει το πλαφόν από 20.000 σε 60.000 ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολήσει για τις απευθείας αναθέσεις;", είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης που πρόσθεσε ότι συγκεκριμένη ολιγαρχική ομάδα "τα καρπώνεται όλα".

"Δεν συνεχίζουν οι πέντε νταβατζήδες να λειτουργούν και να διοικούν στην Ελλάδα που έλεγε ο προκάτοχός σας και πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον Μπαϊρακτάρη; Που είναι αυτά που πρέπει να κάνετε για να βελτιωθούν τα λάθη και η ποιότητα ζωής των πολιτών;", είπε ο κ. Μπούμπας που κατήγγειλε ότι η Αττική Οδός δικαιολογεί συντήρηση στο οδόστρωμα έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ, όταν οι άλλες κοινοπραξίες δικαιολογούν μέχρι 70.000 ευρώ, "και σήμερα δίνει 2.000 ευρώ ψίχουλα και κοροϊδία, σε όσους αποκλείστηκαν, όταν αυτή η εταιρεία έχει κάθε μέρα έσοδα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ".

Λογιάδης: Αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το ΜέΡΑ25, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχε πει ότι τότε έπρεπε να έχει γίνει αυτή η πρόταση μομφής ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις μνημονιακές πολιτικές που μας έφεραν εδώ σήμερα. Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θα υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας αλλά αυτή η πρόταση μομφής θα αφορά και τα τρία μνημονιακά κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.

«Θέλουμε να φύγει η κυβέρνηση που συνεχίζει τον ίδιο ακριβώς δρόμο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, μετά η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πάλι η ΝΔ πλέον μόνη της. Το δρόμο των μνημονίων, της καταστροφής, της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Την ιδιωτική του περιουσία μπορεί ο καθένας να την κάνει ό,τι θέλει. Τη δημόσια περιουσία δεν έχει κανείς δικαίωμα να την εκχωρεί.

Μετά τις εκλογές δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν που δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ρήξη με τα μνημόνια, με την τρόικα, με την αυτοκαταστροφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εμείς αντιπροσωπεύουμε το 62% του ελληνικού λαού που τότε είπε όχι στα μνημόνια».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr