Η Ντίνα Νικολάου προτείνει: Τραχανόσουπα με λαχανικά σοτέ - νηστίσιμη και χορταστική

 Τα λαχανικά μη τα σοτάρετε υπερβολικά, καθώς πρέπει να κρατήσουν την τραγανότητά τους και τις γεύσεις τους

Υλικά

Για την σούπα

250 γρ. τραχανάς ξινός
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1000 ml ζωμό λαχανικών ή νερό, ζεστό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κλαδάκια ρίγανη φρέσκια ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, για το σερβίρισμα

Για τα λαχανικά

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια καρέ
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μέτρια καρέ
5 μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια
1 κολοκύθι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 πράσο (μόνο το λευκό τρυφερό μέρος), κομμένο σε ροδέλες
3 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την σούπα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω τον τραχανά ανακατεύω και προσθέτω τον ζωμό. Αλατοπιπερώνω και αφήνω τη σούπα να βράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να χυλώσει.

Για τα λαχανικά

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα λαχανικά όλα μαζί και σοτάρω για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαραθούν όλα τα λαχανικά και να ροδίσουν. Αλατοπιπερώνω προσθέτω το ξύδι και αποσύρω από τη φωτιά.

Βάζω τη σούπα σε βαθιά πιάτα, μοιράζω τα σοταρισμένα λαχανικά και από 1 κλαδάκι ρίγανη σε κάθε πιάτο. Πασπαλίζω με λίγο έξτρα πιπέρι και σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr