Η Καραϊβική, το φιάσκο & το σχέδιο του πρίγκιπα William για το μέλλον της μοναρχίας - τέλος στο «ποτέ μην εξηγείς»

Το ζευγάρι ήρθε αντιμέτωπο με αντιδράσεις για την περιοδεία του

Η περιοδεία του πρίγκιπα William και της Kate Middleton στην Καραϊβική, ίσως να μην είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, αφού τα πρωτοσέλιδα επικεντρώθηκαν περισσότερο στις αντιβασιλικές διαμαρτυρίες και τις αποτυχίες αντιμετώπισης των κληροδοτημάτων της δουλείας.

Σε άρθρο της στο theguardian.com.uκ η Moya Lothian-McLean θα γράψει μεταξύ άλλων ότι «μπορεί κάλλιστα να είναι καιρός για τη βασιλική οικογένεια να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο ήλιος δύει σε αυτά τα τελευταία απομεινάρια της αυτοκρατορίας που κάποτε ενσάρκωνε».

Όπως εξηγεί «από τα 54 «ανεξάρτητα και ισότιμα ​​έθνη» που αποτελούν την Κοινοπολιτεία των Εθνών, τα 15 (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) εξακολουθούν να θεωρούν τη βασίλισσα ως αρχηγό του κράτους τους.

 

 

 

 

Το να γίνεις δημοκρατία δεν απαιτεί την παραίτηση από την ίδια την Κοινοπολιτεία – σημαίνει απλώς μια συμβολική απόρριψη της βρετανικής κυριαρχίας. Και με τα Barbados να κάνουν τελικά το άλμα πέρυσι, οι μακροχρόνιες συζητήσεις για τον ρεπουμπλικανισμό έχουν αναζωπυρωθεί».

Ο γιος του πρίγκιπα Καρόλου και μελλοντικός βασιλιάς (δεύτερος στη σειρά διαδοχής μετά τον πατέρα του) και η σύζυγός του ήρθαν αντιμέτωποι στην περιοδεία τους, με μια σειρά από διαμαρτυρίες, ενώ αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ορισμένες από τις δεσμεύσεις τους.

Photo: Instagram

Στη Τζαμάικα το ζεύγος άκουσε τον πρωθυπουργό να τους λέει ότι «η χώρα του θα προχωρήσει», ενώ όπως αναφέρει το bbc.com αφού το ζευγάρι έφυγε από το Μπελίζ την Τρίτη, ένας υπουργός της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι μια νέα επιτροπή θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η «διαδικασία αποαποικιοποίησης».

 

 

Ο πρωθυπουργός των Μπαχάμων Φίλιπ Ντέιβις δεν έχει σχολιάσει το θέμα, αν και πέρυσι δήλωσε ότι «δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη».

Το σχέδιο του πρίγκιπα William για το μέλλον της μοναρχίας

Ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ, σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ένας σημαντικός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη μοναρχία και ότι μπορεί να μην ηγηθεί της Κοινοπολιτείας.

 

 

Σε άθρο της Daily Mail διαβάζουμε ότι ο 39χρονος royal  «θέλει να εκσυγχρονίσει τη μοναρχία τερματίζοντας τη μακροχρόνια πολιτική του "ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς"» και πώς «λέγεται ότι "σέβεται" την προσέγγιση που προτιμούν ο πατέρας και η γιαγιά του, αλλά πιστεύει ότι η μοναρχία πρέπει να είναι "ευκίνητη" για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου, οι  μυημένοι είπαν ότι ο πρίγκιπας είχε σκεφτεί να συντάξει μια τέτοια δήλωση ακόμη και πριν τις κατηγορίες, που ακολούθησαν την περιοδεία του ζεύγους.

«Ο πρίγκιπας πιστεύει ότι για αυτόν, οι μέρες του «ποτέ μην παραπονιέσαι» έχουν τελειώσει», είπε μια πηγή. «Σίγουρα δεν θα μιλάει τακτικά, αλλά πιστεύει ότι αν η μοναρχία έχει κάτι να πει, τότε θα πρέπει να το πει. Δεν είναι επικριτικός απέναντι στη Βασίλισσα, κάθε άλλο παρά. Την θαυμάζει απόλυτα και έχει μάθει τόσα πολλά από αυτήν.

Αλλά κοιτάζει μπροστά για το πώς θα είναι τα πράγματα σε 40 χρόνια. Θέλει η μοναρχία να συνεχίσει να είναι μια ενωτική δύναμη, να γεφυρώσει το χάσμα.Ακούει τους ανθρώπους, ακούει πραγματικά, και έχει ένα πολύ σαφές όραμα για το μέλλον.Θέλει να πάρει την επιτυχία της γιαγιάς του και να χτίσει πάνω της, με τον τρόπο του ».

Η δήλωση του royal το Σαββατοκύριακο ήρθε μετά την περιοδεία στο Μπελίζ, την Τζαμάικα και τις Μπαχάμες, που έγινε με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο.

EFE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πριν επιστρέψει στην Βρετανία από τις Μπαχάμες ο William ανέφερε μεταξύ άλλων ότι γνωρίζει πως «αυτή η περιοδεία έχει φέρει ακόμα πιο έντονα  στο επίκεντρο ερωτήματα για το παρελθόν και το μέλλον. Στο Μπελίζ, την Τζαμάικα και τις Μπαχάμες, αυτό το μέλλον ανήκει στους πολίτες.

Η Kate και εγώ είμαστε αφοσιωμένοι στην υπηρεσία. Δεν μπορείς να πεις στους ανθρώπους τι να κάνουν. Αυτό που επιλέγει η Κοινοπολιτεία για να ηγηθεί της οικογένειάς της στο μέλλον δεν είναι αυτό που έχω στο μυαλό μου.

Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι οι δυνατότητες που έχει η οικογένεια της Κοινοπολιτείας να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους που τη διαμορφώνουν και η δέσμευσή μας να την υπηρετούμε και να την υποστηρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

EFE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας γνώστης θα πει από πλευράς του στην Daily Mail ότι ο πρίγκιπας «στην πραγματικότητα είναι ένας πολύ στοχαστικός άνθρωπος και απίστευτα οξυδερκής όσον αφορά την αντίληψη του κοινού και των μέσων ενημέρωσης.

Ανησυχεί πολύ να φαίνεται αξιόπιστος. Κάθε φορά που σκέφτεται να κάνει κάτι καινούργιο, όπως το Earthshot [το βραβείο περιβαλλοντικής προστασίας του πρίγκιπα], ρωτάει «Είναι αξιόπιστο αυτό; Θα γίνω αξιόπιστος;».

Σαφώς υπάρχουν λιγότερα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας  τώρα [μετά την αποχώρηση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ και του Δούκα της Υόρκης], επομένως πρέπει να βρει πώς να κάνει ό,τι έχει απομείνει να λειτουργήσει».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr