Αυτοί είναι οι 10 καθηγητές που εντυπωσίασαν τον πλανήτη μιλώντας Αρχαία Ελληνικά & Λατινικά στους Δελφούς! Τι μηνύματα έστειλαν
Στα δύο πάνελ των 10 επιφανών καθηγητών, Ελληνιστών και Λατινιστών ζωντάνεψαν τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά...
Διαπρεπείς καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ταξίδεψαν στους Δελφούς, στο κέντρο του αρχαίου κόσμου, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση με τίτλο «Από τη Δημοκρατία στη Res Publica: Διαχρονικές Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από τα κλασικά κείμενα»
Ο Όμιλος PeopleCert, με ηγετική θέση στις επαγγελματικές και γλωσσικές πιστοποιήσεις και υποστηρικτής για ακόμη μια χρονιά του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, οργάνωσε την ξεχωριστή εκδήλωση στα αρχαία ελληνικά και στα λατινικά μ΄ έναν ξεκάθαρο στόχο: να μεταφέρει τις αξίες των κλασικών κειμένων στη σύγχρονη εποχή.
Η ευρεία συμμετοχή από τόσες χώρες παγκοσμίως επιβεβαιώνει, όπως τόνισε ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Βύρων Νικολαΐδης, ότι η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας συγκινεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και συνάδει με τον ενθουσιασμό των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό.
“Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή και την υποστήριξη διακεκριμένων καθηγητών στην εκδήλωσή μας, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στο να αποδείξουμε τη σημασία και τη διαχρονικότητα των κλασικών κειμένων στη σημερινή εποχή”, ανέφερε ο κ. Βύρων Νικολαΐδης επισημαίνοντας:
«Η γλώσσα είναι ένα ισχυρό πολιτιστικό στοιχείο μίας χώρας και αποτελεί την ήπια δύναμή της. Η PeopleCert, ως ιδιωτικός φορέας προωθεί τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο με κάθε δυνατό τρόπο και θα συνεχίζει να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση.»
Με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία των διαχρονικών αξιών, όπως η ειρήνη, η οποία είναι κυρίαρχη στα κλασικά κείμενα και συνδέεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Εύα Καϊλή απηύθυνε επίσης ισχυρό μήνυμα: “Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία αποτελεί τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η Αρχαία Ελληνική γλώσσα έχει συμβάλλει στη δημιουργία αυτής της Ευρωπαϊκής ταυτότητας με πολλαπλούς τρόπους. Οι αξίες μας και η αίσθηση της ηθικής έχουν βασιστεί στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό”.
Στα δύο πάνελ των 10 επιφανών καθηγητών, Ελληνιστών και Λατινιστών ζωντάνεψαν τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, με ομιλίες που έφεραν στο επίκεντρο αξίες και αρχές όπως η φιλία και η ανθρωπιά ,η δικαιοσύνη και η παιδεία,η ελευθερία και η ειρήνη .
Στο πάνελ των Ελληνιστών, η καθ. Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου (Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοπονήσου, Ελλάδα) μίλησε για την - μέσω του αρχαίου ελληνικού λόγου - μορφωτική αξιοποίηση των υπερχρονικών αξιών των κλασικών κειμένων και πώς πρέπει να συνιστά τον πρωταρχικό στόχο της ανθρωπιστικής παιδείας στις μέρες μας.
ΙΣΗΓΟΡΙΑ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ είναι οι διαχρονικές αξίες που αναδεικνύονται μέσα από τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
Ο καθ. Christophe Rico (Polis Institute, Ισραήλ) ανέδειξε τις διαφορετικές έννοιες της αγάπης και της φιλίας μέσα από τα κλασικά και βιβλικά κείμενα, παραθέτοντας τα ανάλογα αποσπάσματα από το καθένα. Ο Αριστοτέλης αναφέρει στο όγδοο βιβλίο των Ηθικών Νικομαχείων ότι η φιλία είναι μία αρετή - Χωρίς φίλους, μας λέει, κανείς δεν θα επέλεγε να ζει, ακόμη και εάν είχε όλα τα άλλα αγαθά.
Ο καθ. Mauro Agosto (Pontifical Lateran University, Ιταλία) πιστεύει ότι μια συμφωνία ικανή να διασφαλίσει την ειρήνη είναι ένα τρόπαιο πολύ ανώτερο από τα τρόπαια του πολέμου
Ο πόλεμος απαιτεί σεβασμό στους κανόνες και εγκράτεια, ενώ η απόλαυση της ευημερίας και η κατάσταση ελευθερίας και ειρήνης συχνά μας κάνουν αυθάδεις και βίαιους. Αλλά είναι ντροπή να φαίνεσαι γενναίος σε πολέμους και απόρριμα της κοινωνίας σε περιόδους ειρήνης και ελευθερίας.”
Ο καθ. Benjamin Kantor (University of Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο) μας θυμίζει πως «δεν είναι το ίδιο πράγμα - ούτε καν παρόμοιο - να διαβάζεις κάτι από ένα βιβλίο όπως είναι το να μαθαίνεις από μια ζωντανή φωνή».
Να μάθουμε λοιπόν πώς να χαιρετάμε ο ένας τον άλλον σε αυτές τις γλώσσες, να μιλάμε μεταξύ μας, να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να ακούμε τις γλώσσες, να παίζουμε στις γλώσσες, με λίγα λόγια, να «ζούμε» στις γλώσσες.
Τέλος, ο καθ. Gerardo Guzmàn (Vivarium Novum, Ιταλία) συμπληρώνει πώς πρέπει να φέρουμε στη γη του Απόλλωνα την αρμονία και το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση. Με αυτό κατά νου, κατανοούμε τι χρειάζονται οι χώρες μας, για να αποκτήσουν τάξη και ευημερία εκτός από τους οικονομικούς πόρους.
Στο πάνελ των Λατινιστών, ο καθ. Luigi Miraglia, (Vivarium Novum, Ιταλία) μας μιλά για την αρετή και πως όταν θα υπερισχύσει στην ανθρώπινη κοινωνία στο σύνολό της, θα επικρατήσει η αρμονία και η ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι τους, από κοινού, αναφωνούν το ρητό των Σενεκανών: «Αν θέλεις να σε αγαπούν, αγάπησε». Αρετή, λοιπόν, είναι και η καλοσύνη και η αγάπη για τους πολίτες, ή μάλλον για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, που από την εποχή του Κικέρωνα ονομάζουμε «ανθρωπιά».
Ο καθ. Christian Laes (University of Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο) στάθηκε στην κρίση που περνούν τα τελευταία χρόνια οι ανθρωπιστικές σπουδές και κατέληξε πως η αισιοδοξία πρέπει να ενώνει όλους όσους αγαπούν τα κλασικά γράμματα.
Ο καθ. Armand D’ Angour (Jesus College, Ηνωμένο Βασίλειο) έφερε στ’ αυτιά μας τη μουσική των αρχαίων γλωσσών και μας θύμισε πως η μελωδία είναι ριζωμένη στις λέξεις και τις προτάσεις της.
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε : Σε αυτήν την εποχή του μεγάλου πόνου και της καταστροφής που υφίστανται φίλοι και συνάδελφοι στην Ουκρανία, αισθάνεται κανείς τόσο μεγάλο καθήκον όσο ποτέ για τους μελετητές και για όλους όσους έχουν το προνόμιο να ζουν σε ειρηνικές και δημοκρατικές χώρες να υποστηρίξει τις αξίες της μάθησης, της αλήθειας, της ομορφιά και της αριστείας
Ο καθ. Šime Demo (University of Zagreb, Κροατία) εξηγεί πώς κάθε φυσική γλώσσα βρίσκεται σε συνεχή ροή και αναπόφευκτα τροποποιείται και από επιρροές από άλλες γλώσσες.
Επίσης αναφερόμενος σε λόγια του Ελον Μασκ υπογράμμισε : ότι το να γίνουμε σάιμποργκ / cyborg είναι απαραίτητο γιατί διαφορετικά δεν θα είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί σύντομα να ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Ο καθ. Juan Coderch (University of St. Andrews, Ηνωμένο Βασίλειο) έκλεισε με τον κοινό σκοπό που έχουμε όλοι μας και είναι πάντα ο ίδιος: να πείσουμε τους ανθρώπους να μελετήσουν τον κλασικό πολιτισμό με την ελπίδα ότι η επαφή μαζί του θα τους οδηγήσει σε αλλαγή στάσης και αλλαγή στόχων στη ζωή. Είναι ένας αγώνας που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε. Αν δεν νικήσουμε, δεν πειράζει: άλλοι που θα έρθουν μετά από εμάς θα μας αντικαταστήσουν και θα τα καταφέρουν. Αν τα καταφέρουν εκείνοι, θα έχουμε κερδίσει κι εμείς.
Οσο για την ακεραιότητα, ας μάθουμε, αν δεν τη βρούμε, πώς να τη δημιουργήσουμε. Και η απάντηση είναι πολύ απλή: στην παιδεία, στη διαμόρφωση ενός ανθρώπου. Η αξία της παιδείας είναι άλλη μια από αυτές τις αξίες που δεν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Τι πρέπει όμως να δημιουργήσουμε; Πρέπει να δημιουργήσουμε ανθρωπιστές. Και πώς; Μέσα από τη μελέτη του κλασικού πολιτισμού. Το να γίνουμε ανθρωπιστές θα μας αποτρέψει από το να πέσουμε στις κακίες που βλέπουμε τόσο εκτεταμένες στις μέρες μας και θα μας κάνει να εκτιμήσουμε πράγματα που τώρα έχουμε μπροστά μας αλλά στα οποία δεν δίνουμε σημασία.
Η εκδήλωση, υπό την αιγίδα της LanguageCert, μέλους του Ομίλου PeopleCert, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής της PeopleCert να διευρύνει τους ορίζοντες των ανθρώπων εμπλουτίζοντας τις ευκαιρίες της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, με την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ένα διεθνές κοινό, σχεδόν από όλες τις γωνιές του κόσμου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr