Ο Αρχαιολογικός πλούτος των Ελληνικών θαλασσών στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων που στεγάζεται στο κτίριο του «Σιλό» (φωτό)
Το κτίριο του «Σιλό» στο λιμάνι του Πειραιά και οι όμοροι χώροι του, συνολικής έκτασης 13,761 τ.μ., παραχωρήθηκαν στο ΥΠΠΟΑ από τον ΟΛΠ σε εκδήλωση παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του προέδρου της ΟΛΠ ΑΕ Yu Zenggang και του πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, τη σύμβαση υπέγραψαν ο γγ Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και ο Εκτελών Χρέη CEO της ΟΛΠ ΑΕ Zhang Anming. Στο κτίριο του «Σιλό» και στον περιβάλλοντα χώρο του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει προγραμματίσει την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 77.563.212 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι το τέλος του 2025, σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Επίσης προσθέτει ότι η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης έως και τις 12/2/2052 με συμβολικό αντάλλαγμα, καθώς και ότι η εν λόγω παραχώρηση είναι μία επιπλέον στοχευμένη ενέργεια από πλευράς της ΟΛΠ ΑΕ εντός του πλαισίου της ολοκληρωμένης στρατηγικής της, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία παράλληλα με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μεριμνά συστηματικά για την επίτευξη οφέλους και δημιουργία περαιτέρω αξίας στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Περαιτέρω, η προσφορά γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του λιμένος, η οποία βασίζεται στο διάλογο με την πόλη και τις κοινότητες που εξυπηρετεί. Στο μουσείο, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες προβλέπεται και εκθεσιακός χώρος για τη φιλοξενία εναλίων κινεζικών αρχαιοτήτων, πληροφορεί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπ. Πολιτισμού
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της δημιουργίας του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Η ίδρυση του μουσείου στον χώρο του λιμανιού ενδυναμώνει την πολιτιστική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία του Πειραιά, αλλά συγχρόνως προσδίδει προστιθέμενη αξία στην επένδυση της ΟΛΠ Α.Ε. Το κτίριο του “Σιλό”, αναγεννημένο ως Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων -ένα από τα ελάχιστα διεθνώς μουσεία στο είδος του- θα αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο των ελληνικών θαλασσών, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως τουριστικός πόλος και αναπτυξιακός πόρος για την πόλη του Πειραιά.
Οι σχέσεις των δύο χωρών (σ.σ.: Ελλάδας και Κίνας) στον τομέα του Πολιτισμού ήταν και παραμένουν στενές. Και οι δύο χώρες είναι υπερδυνάμεις στον τομέα αυτόν, η Κίνα στην Ανατολή και η Ελλάδα στη Δύση. Η Ελλάδα και η Κίνα, συνεργάζονται στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες βάσει ισχύοντος πρωτοκόλλου. Η σημερινή δική μας υπογραφή επικυρώνει με τον πιο σαφή τρόπο αυτή τη συνεργασία. Με την Κίνα μας ενώνει η συμμετοχή των χωρών μας στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΟΛΠ ΑΕ, τον πρόεδρό της Yu Yenggang και ιδιαίτερα τον πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng για τη συνεργασία μας για την ευόδωση αυτού του σχεδίου».
Ο Yu Zenggang εξέφρασε την ικανοποίησή του και τη χαρά του για την παραχώρηση του κτιρίου του «Σιλό» και της όμορης έκτασης, δηλώνοντας: «Η ΟΛΠ ΑΕ επιλέγει να αδράχνει σταθερά κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και ενέχει όφελος για την ελληνική κοινωνία. Η ανακατασκευή ενός παλιού και ιστορικού κτιρίου εντός του λιμένα και η αξιοποίησή του σε ένα κτίριο έκθεσης εναλίων αρχαιοτήτων, αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την περιοχή αλλά και το κτίριο αυτό. Με μεγάλη προσδοκία αναμένουμε να δούμε το Μουσείο και την πολιτιστική αυτή ακτή να γίνονται πραγματικότητα. Είμαστε βέβαιοι πως θα αναδειχθούν σε σημείο υψηλού ενδιαφέροντος εντός του λιμένα, ανοικτά για όλους, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ θα αναβαθμίσει περαιτέρω και το ρόλο της Ελλάδας ως διεθνούς πολιτιστικού προορισμού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπ. Πολιτισμού
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ γνωμοδότησε θετικά επί των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκρομηχανολογικών προμελετών και της μουσειογραφικής προμελέτης, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, καθώς και της τροποποίησης του κτιριολογικού προγράμματος. Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: Αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.
Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr