Από 10 ευρώ έφτασε τα 600 η αξία του bitcoin και χρυσοθήρες έγιναν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές! Όλη η συναρπαστική ιστορία ενός υπολογιστή!
Μέχρι 10.000 δολάρια κοστίζει ο υπολογιστής, αλλά δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία ενός συνηθισμένου υπολογιστή, δεν έχει ούτε καν οθόνη. Ένα μόνο μπορεί να κάνει: το λεγόμενο mining, δηλαδή να θηρεύσει, όπως παλαιότερα οι χρυσοχόοι, bitcoin στη διαδικτυακή αγορά. Οι υπολογιστές δηλαδή έχουν την ικανότητα να ψάχνουν καθημερινά μέχρι 3.600 bitcoin, με σημερινή αξία σχεδόν 2 εκ. ευρώ στην αγορά.
Μέχρι 10.000 δολάρια κοστίζει ο υπολογιστής, αλλά δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία ενός συνηθισμένου υπολογιστή, δεν έχει ούτε καν οθόνη. Ένα μόνο μπορεί να κάνει: το λεγόμενο mining, δηλαδή να θηρεύσει, όπως παλαιότερα οι χρυσοχόοι, bitcoin στη διαδικτυακή αγορά. Οι υπολογιστές δηλαδή έχουν την ικανότητα να ψάχνουν καθημερινά μέχρι 3.600 bitcoin, με σημερινή αξία σχεδόν 2 εκ. ευρώ στην αγορά.
Ένας μαθηματικός αλγόριθμος
Η αξία ενός bitcoin πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα περασμένα χρόνια. Πριν από ένα χρόνο ένα bitcoin κόστιζε περί τα 10 ευρώ, σήμερα γύρω στα 600 ευρώ. Με την άνοδο της τιμής του αυξήθηκε και η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές – χρυσοθήρες. Η σουηδική εταιρεία KnCMiner κάνει χρυσές δουλειές σύμφωνα με τον υπεύθυνο Αλεξάντερ Λόουν. «Μέσα σε 3 μέρες πουλήσαμε όλα τα κομμάτια για 9.995 δολάρια το ένα, συν ΦΠΑ», λέει. Που σημαίνει 24 εκατομμύρια δολάρια σε λίγες μέρες για μια εταιρεία με ζωή μόνο 8 μηνών.
Αλλά για να αντιληφθούμε τί ακριβώς ψάχνουν οι υπολογιστές – χρυσοθήρες, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τί ακριβώς είναι το bitcoin. Ο Όλιβερ Φλασκέμφερ, είναι χρήστης της bitcoin.de, μιας εμπορικής πλατφόρμας για το διαδικτυακό νόμισμα και μας εξηγεί: «Πρόκειται τελικά για μια προσπάθεια απόκτησης ενός διαδικτυακού νομίσματος, που δεν χειραγωγείται από τους ανθρώπους, αλλά βασίζεται σε έναν μαθηματικό αλγόριθμο που διαφυλάσσει αξίες και χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμών», αναφέρει η Deutsche Welle.
Αυτός ο μαθηματικός αλγόριθμος βρίσκεται στον αντίποδα του κόσμου των τραπεζών και των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι, όταν υπάρχει ανάγκη κόβουν χρήμα προκαλώντας πληθωρισμό, είτε για να χρηματοδοτήσουν έναν πόλεμο ή για να σώσουν τράπεζες. Στο λογισμικό του bitcoin έχουν όλα προβλεφθεί, κανείς δεν μπορεί να τα επηρεάσει, ούτε μπορεί να αυξήσει τον όγκο των bitcoin. Σήμερα κυκλοφορούν γύρω στα 12 εκ. σε δέκα χρόνια θα είναι 20 εκ. Ο όγκος θα αυξηθεί λίγο ακόμη με ανώτατο όριο τα 21 εκ. bitcoin, το 2140.
Εικονικά εμβάσματα και εικονικό θησαυροφυλάκιο
Και επειδή πρόκειται για μια ανακάλυψη στον αιώνα του ίντερνετ, τα εμβάσματα μέσω του διαδικτύου είναι σαν ένα παιγνίδι για παιδιά. Σε μερικά λεπτά οι χρήστες μπορούν να στείλουν τα χρήματά τους σε ένα εικονικό χρηματιστήριο χωρίς την παρέμβαση τράπεζας και χωρίς κανένα κόστος. Και εδώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που εξασφαλίζουν ότι τα περίπου 100.000 εμβάσματα την ημέρα γίνονται με τον σωστό τρόπο, όπως διαβεβαιώνει ο Αλεξάντερ Λόουν από την εταιρεία KnCMiner.
«Κάθε bitcoin περιέχει έναν αναλυτικό κατάλογο όλων των συναλλαγών από την δημιουργία του. Το κομπιούτερ διασφαλίζει ότι είναι πάντα ολοκληρωμένος, επικαιροποιημένος και τον τοποθετεί σε μπλοκ με άλλες συναλλαγές. Όποιος βρει έναν μπλοκ συναλλαγών και το ακυρώνει, παίρνει ως ανταμοιβή 25 bitcoin. Στην αρχή ήταν 50, κάθε τέσσερα χρόνια μειώνεται στο μισό».
Για να αποκτήσει κάποιος τα πρώτα bitcoin, θα χρειαστεί μια διαδικτυακή διεύθυνση, όπου μπορεί κανείς να έχει το «πορτοφόλι» του και να έχει πρόσβαση σε αυτό όποτε θέλει. Ένας άλλος τρόπος είναι η αγορά από υπηρεσίες αγοραπωλησιών που υπάρχουν. Και βέβαια μέσα από τη διαδικασία mining, του ειδικού υπολογιστή, ο οποίος ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να παράξει bitcoin. Τελευταία στο Λονδίνο δημιουργήθηκε και θησαυροφυλάκιο για bitcoin.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr