3ο καλοκαίρι πανδημίας σε όλη την Ευρώπη: O COVID-19 δεν λέει να φύγει - Το νέο κύμα με χιλιάδες κρούσματα είναι εδώ (φωτό)

Tα κρούσματα του COVID-19 σε όλο τον κόσμο παραμένουν σταθερά υψηλά.

Θερμό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το φετινό καθώς τα κρούσματα του COVID-19 σε όλο τον κόσμο παραμένουν σταθερά υψηλά. Η προαιρετική χρήση μάσκας, η γενικότερη χαλάρωση των μέτρων, οι μαζικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις λόγω του καλοκαιριού έχουν εκτινάξει τα κρούσματα. Στην Ευρώπη η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και δεν φαινεται να αποκλιμακώνεται μέχρι το φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με στοιχεία από το Our World In Data, το οποίο δίνει στοιχεία και δεδομένα για τα σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη, ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων σε εβδομαδιαία βάση αυξάνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ελλάδα.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Πρώτη ήταν η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων, που κορυφώθηκε στις αρχές Ιουνίου σε σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως. Το κύμα αυτό έχει έκτοτε αρχίσει να ξεφουσκώνει, αναφέρει ο Guardian.


Unsplash/Xavi Cabrera

Στη Βρετανία, τα κρούσματα σε 24ωρη βάση βρίσκονται εκ νέου σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

Στη Γερμανία, αν και είναι χαμηλότερος ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φτάνοντας τα 715 κρούσματα τη Δευτέρα, ωστόσο αυξάνεται σταθερά από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, όταν είχαν καταγραφεί 325 μολύνσεις. Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, έκανε λόγο για «θερινό κύμα» κρουσμάτων κορωνοϊού.

Unsplash/Edwin Hooper

Στην Ολλανδία τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας να αποδίδει στις υποπαραλλαγές BA.4 and BA.5 την αύξηση των μολύνσεων ανά την υφήλιο. O μέσος εβδομαδιαίος όρος των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ολλανδία αυξήθηκε από 117 σε 204 την περασμένη εβδομάδα, με τον υπουργό Υγείας, Ερνστ Κουίπερς, να προειδοποιεί για τον «πολύ υπαρκτό» κίνδυνο να μολυνθούν εκατομμύρια άνθρωποι το φθινόπωρο.

Unsplash/Evgeni Tcherkasski

Η Ιταλία παράλληλα κατέγραψε 30.526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο (Σάββατο 18 προς Κυριακή 19 Ιουνίου), σημειώνοντας αύξηση 63,4% σε επτά ημέρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η Γαλλία δεν υπολείπεται επίσης, με την μετάδοση του SARS-CoV-2 να έχει επιταχυνθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ηπειρωτική χώρα και έναν ρυθμό μολύνσεων που ξεπερνάει πλέον τα 44.000 (κατά μέσον όρο επτά ημερών).


Unsplash/Daniel Tafjord

Η ανάκαμψη αυτή εξηγείται από τον συνδυασμό δύο στοιχείων, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μιρτσεά Τ. Σοφονεά, λέκτορας επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Από την μία πλευρά υπάρχει μια “μείωση της ανοσίας”, δηλαδή “η προστασία από προηγούμενη νόσηση ή μια δόση εμβολίου φθίνει με τον καιρό”. Από την άλλη βρίσκεται η εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, της BA.4 και κυρίως της BA.5, που εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα επωφελούμενες από το διπλό πλεονέκτημα της μεταδοτικότητας και της ανοσολογικής διαφυγής. «Αντιμετωπίζουμε μια διαρκή εξέλιξη του ιού, που συναντά ανθρώπους που έχουν ήδη αντισώματα –επειδή έχουν προσβληθεί στο παρελθόν ή έχουν εμβολιαστεί– και που θα πρέπει να έχει ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα για να τα καταφέρει να τρυπώσει”, σημειώνει παράλληλα ο Ολιβιέ Σβαρτς, διευθυντής της μονάδας Ιών και Ανοσίας του Ινστιτούτου Παστέρ.


Unsplash/John Cameron

Ιωάννης Πρασσάς, Δρ. Μοριακής Βιολογίας :«Ο κορωνοιός επέστρεψε δυναμικά από τις μίνι- διακοπές του»

Ο μόνιμος ερευνητής στο τμήμα Παθολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai Hospital στο Τορόντο μιλά για ένα νέο κύμα, το 6ο κατά σειρά, χαρακτηρίζοντας τον ιό «πραγματικά απίστευτο», αφού με γρήγορες μεταλλάξεις καταφέρνει να γλιστράει από την υπάρχουσα ανοσία (όσον αφορά την πιθανότητα επαναμόλυνσης) και δίνει εξάρσεις κάθε 3 με 4 μήνες (!).

«Δυστυχώς, ούτε καν η μόλυνση με την Όμικρον δείχνει ικανή να προστατεύσει από επαναμόλυνση μ’ αυτά τα εξελικτικά παρακλάδια της, την ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γινόμαστε ξανά όλοι υποψήφιοι συμμετέχοντες σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού (εμβολιασμένοι και προσφάτως νοσήσαντες). Γι’ αυτό και ενώ είμαστε εν μέσω θερινής σεζόν βλέπουμε, όπως στην Πορτογαλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και προσεχώς στην Ελλάδα να σηκώνονται σημαντικά επιδημιολογικά κύματα», αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida o Πρασσάς. .


Unsplash/Matthew Waring

Ο κ. Πρασσάς προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων. Ωστόσο, κανείς επιστήμονας δεν είναι ακόμη σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια το μέγεθος αυτών των αυξήσεων. «Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι πολλοί θα συμμετέχουμε στις αλυσίδες μετάδοσης. Το ότι έχουν κλείσει τα σχολεία και ο καιρός είναι ζεστός υπολογίζονται στα θετικά. Το ότι υπάρχει υπέρμετρη χαλάρωση, ο ιός είναι υπερμεταδοτικός και δεν τον «πιάνουν» τα υπάρχοντα αντισώματα στα αρνητικά».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr