Βάλε όρια σε όλους, θα κάνει τη ζωή σου καλύτερη - περισσότερη ηρεμία, λιγότερος θυμός & αγανάκτηση
Τα όρια είναι κανόνες ή οδηγίες που λένε στους άλλους πώς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται, τί είναι αποδεκτό και τί όχι
Ο καθορισμός ορίων στη ζωή μας είναι σκληρή δουλειά. Ίσως αναρωτιέσαι αν αξίζει πραγματικά την προσπάθεια. Πώς τα όρια θα κάνουν τη ζωή σου καλύτερη; Ποια είναι τα οφέλη τους;
Καταρχάς, τi είναι τα όρια;
Τα όρια είναι κανόνες ή οδηγίες που λένε στους άλλους πώς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται, τί είναι αποδεκτό και τί όχι. Ένα όριο μπορεί να είναι ένα αίτημα σε κάποιον να αλλάξει τη συμπεριφορά του, ή μπορεί να είναι κάτι που κάνεις εσύ, για να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Δύο αντίστοιχα παραδείγματα είναι, να ζητήσεις από τον σύντροφό σου να μην σου φωνάζει, όταν έχει νεύρα από τη δουλειά, ή να απομακρυνθείς από ένα χώρο, όταν νιώθεις ότι προσβάλλεσαι από μια κατάσταση.
Οι σχέσεις, είτε σε προσωπικό είτε σε κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, λειτουργούν καλύτερα, όταν είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις προσδοκίες και τις ανάγκες μας. Μπορούμε να δείξουμε σεβασμό στον εαυτό μας και στους άλλους, θέτοντας σαφή, σταθερά όρια και φροντίζοντας να τηρούνται.
Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του να βάζεις όρια;
Περισσότερη ηρεμία.
Οι άνθρωποι με ισχυρά όρια είναι οι πιο συμπονετικοί. Σε εκπλήσσει; Κι όμως. Συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καθορισμός ορίων, είναι κακός ή λάθος. Μπορεί να αισθάνεσαι ενοχή όταν βάζεις όρια, επειδή πιστεύεις ότι δεν έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις αυτό που θέλεις ή χρειάζεσαι. Τα όρια δεν είναι κακά ή λανθασμένα. Με ευγένεια και με σεβασμό ουσιαστικά, λες στους ανθρώπους τί είναι εντάξει και τί δεν είναι, όσον αφορά τη συμπερίληψή τους απέναντί σου. Αυτό δημιουργεί από την πλευρά τους σαφείς προσδοκίες και δεν απαιτούν πράγματα από εσένα, τα οποία δεν σκοπεύεις να προσφέρεις. Έτσι, γλιτώνεις προστριβές. Επίσης, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τον εαυτό σου, από δυσάρεστες καταστάσεις, φέρνεις την ηρεμία στη ζωή σου.
Διεκδικείς αυτά που σου αξίζουν.
Τα όρια είναι ένας τρόπος να διεκδικήσεις όσα θέλεις και να δώσεις σημασία στις ανάγκες σου. Για να θέσεις όρια, πρέπει να δώσεις προσοχή στο πώς αισθάνεσαι και τί χρειάζεσαι. Στη συνέχεια, μπορείς να ζητήσεις από τους άλλους, να σου συμπεριφέρονται με τρόπους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου. Ο καθορισμός ορίων θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις δεξιότητες διεκδίκησης, που θα σε βοηθήσουν σε όλες τις πτυχές της ζωής σου. Οι ανάγκες σου ικανοποιούνται, γιατί όλοι έχουμε συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες και όλοι αξίζουμε να ικανοποιούνται αυτές. Όταν μιλάς και ζητάς αυτό που χρειάζεσαι, είναι πολύ πιο πιθανό να το πάρεις.
Λιγότερος θυμός και αγανάκτηση.
Σκέψου τι συμβαίνει χωρίς όρια. Υπερδεσμευόμαστε. Ξοδεύουμε υπερβολικά. Κάνουμε πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες μας. Χαλάμε πολύτιμο χρόνο σε πράγματα που δεν είναι σημαντικά για εμάς. Μας κακομεταχειρίζονται. Και ως αποτέλεσμα, καταλήγουμε θυμωμένοι και αγανακτισμένοι. Αλλά όταν θέτουμε όρια και επικοινωνούμε με σαφήνεια τις ανάγκες και τις προσδοκίες μας, είναι λιγότερο πιθανό να αισθανόμαστε θυμωμένοι ή αγανακτισμένοι, σύμφωνα με την Μαρία Μαρκουλιδάκη και το tsemperlidou.gr.
Προστατεύεις τον εαυτό σου.
Τα όρια σε προστατεύουν. Σε προστατεύουν από σωματική και συναισθηματική βλάβη. Αυτό περιλαμβάνει σωματική βία, ανεπιθύμητο άγγιγμα, λεκτική κακοποίηση και χειραγώγηση. Τα όρια παρέχουν επίσης ελευθερία από την αυτοκριτική. Γιατί; Γιατί όταν δεν βάζω όρια, κολλάω σε ντροπή και αμφιβολία για τον εαυτό μου. Τον επικρίνω που δεν ζητάω σεβασμό και αφήνω τους άλλους να με κακομεταχειρίζονται. Αντίθετα, όταν βάζω όρια, νιώθω δύναμη και ασφάλεια. Δίνεις αξία και χρόνο σε άτομα που σε γεμίζουν συναισθηματικά, δραστηριότητες που σε ενδιαφέρουν και απολαμβάνεις έναν πιο χαρούμενο, πιο υγιή εαυτό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr