Ντίνα Νικολάου: Σαλάτα με φουρνιστές ντομάτες, ρόκα και σκορδόψωμο - μια δροσερή, καλοκαιρινή συνταγή

Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του σκόρδου στη σαλάτα, το παραλείπετε ή μειώνετε την ποσότητα σκελίδων

Οσο προχωρά το καλοκαίρι, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ρόκα με αλμύρα (αλμυρίκι) ή γλιστρίδα. Επίσης, αντί απλής ντομάτας, μπορείτε να βάλετε πομοντόρια ή μικρά ντοματίνια.

Υλικά

  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα
  • 8 σκελίδες σκόρδου (ή λιγότερες), πολύ ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 4 – 5 μέτριες φέτες χωριάτικο ψωμί (φρέσκο ή μπαγιάτικο), χωρίς την κόρα
  • 2 ματσάκια ρόκα (τα φύλλα), χονδροκομμένη
  • 150 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και βάζω εκεί τα κομμάτια της ντομάτας. Σκορπίζω από πάνω το σκόρδο, ραντίζω με 50 ml από το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω καλά με τα χέρια και τακτοποιώ τις ντομάτες στο ταψί, σε μονή στρώση. Τις ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να βγάλουν λίγα από τα υγρά τους και να ζαρώσει η φλούδα τους.

Βγάζω τις ντομάτες με ένα πιρούνι και κρατάω στο ταψί τα υγρά του ψησίματος. Τις βάζω σε ένα μπολ και αφήνω κατά μέρος.

Στρώνω στο ταψί τις φέτες του ψωμιού σε μονή στρώση, τις πιέζω ελαφρά στα υγρά του σκεύους και τις γυρίζω από την άλλη μεριά. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω τις φέτες για 5 λεπτά, γυρίζοντάς τις μία φορά, μέχρι να ροδίσουν απαλά, χωρίς να σκουρύνουν. Τις αφήνω να κρυώσουν ελαφρά.

Βάζω τα φύλλα ρόκας σε μια σαλατιέρα και προσθέτω τις ψημένες ντομάτες. Κομματιάζω με τα χέρια τις φέτες ψωμιού, τις ρίχνω στη σαλάτα και προσθέτω τη θρυμματισμένη φέτα. Ανακατεύω προσεκτικά.

Σουρώνω το λιγοστό (αλλά νοστιμότατο) ζουμί που έχει μείνει στο ταψί και το βάζω σε ένα μπολάκι. Προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι, χτυπάω με ένα πιρούνι και περιχύνω τη σαλάτα. Σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr