Αν η Ελλάδα ήταν μία από τις 5 χώρες στην Ευρώπη στις επιδόσεις Καινοτομίας, θα μπορούσε να γίνει No 1;

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας

Σήμερα, η ψηφιακή τεχνολογία μετασχηματίζει την παγκόσμια οικονομία, αλλά και κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας

Οι χώρες και οι επιχειρήσεις που προσαρμόζονται έγκαιρα στα νέα δεδομένα – που επιλέγουν να βρεθούν στην αιχμή και όχι στο περιθώριο των εξελίξεων – είναι αυτές που θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στο επόμενο διάστημα. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αποτελούσε μέχρι πρότινος ουραγό στην Ευρώπη, σε θέματα καινοτομίας και ψηφιοποίησης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος.

Οι τεράστιες ανάγκες δια-συνδεσιμότητας μετατρέπουν την Ελλάδα σε μαγνήτη επενδύσεων για την Ανατολική Μεσόγειο σε κέντρα δεδομένων και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών.

Βλέπουμε να συντελείται σημαντική πρόοδος σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σήμερα στο gov.gr προσφέρονται 1.400 υπηρεσίες από τις 501 με τις οποίες ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο μέσα στο 2021 έφθασαν τα 567 εκατ. υπερπενταπλάσιες από το 2020, ενώ το 2018 είχαν καταγραφεί μόλις 8.8 εκατ.

Κάθε πολίτης έχει γλυτώσει περίπου 63 ουρές τον χρόνο σε γκισέ και γραφεία. Από τον εμβολιασμό για την COVID-19 μέχρι τον περιορισμό των συνεπειών από τις αυξήσεις στο ρεύμα, η ψηφιοποίηση έδωσε λύσεις. Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ίδρυση ατομικής επιχείρησης, μεταβιβάσεις ακινήτων και μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.

Οι εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται μπροστά σε μια έκρηξη προσφοράς ψηφιακών έργων, ύψους 6 δις ευρώ, που θα αναβαθμίσουν κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, η έρευνα και καινοτομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες. Η αναβάθμιση του συστήματος υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Από τον περασμένο Οκτώβριο δρομολογήθηκε το μεγάλο στοίχημα, που είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας.

Η νέα πλατφόρμα προληπτικής ιατρικής ξεκίνησε από τον καρκίνο του Μαστού για να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλα νοσήματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Ένα κρίσιμο ζήτημα για την επιχειρηματική δράση και την προσέλκυση επενδύσεων. Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε το μεγάλο πρόγραμμα για τη ψηφιακή μεταρρύθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αρχικά με 180 εκατ ευρώ μέσω voucher για την ενίσχυση 100.000 επιχειρήσεων με ως 250 εργαζομένους. Στην πλήρη του εξέλιξη θα δοθούν 465 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα ξεκινά ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης 500.000 εργαζομένων και ανέργων με χρηματοδότηση 1 δις ευρώ, όπου ένα μεγάλο ποσό από αυτό θα δοθεί για κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες.

Βλέπουμε επίσης την Ελλάδα να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Και – βεβαίως – έχουμε δει το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της χώρας να ωριμάζει και να αναπτύσσεται δυναμικά. Και, παράλληλα με την ενίσχυση της start up σκηνής, οι περισσότεροι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας σχεδιάζουν σήμερα τεχνολογικές επενδύσεις, προκειμένου να αναβαθμίσουν την παραγωγή και τη λειτουργία τους.

Τέλος, οι Δήμοι της χώρας μπορούν να μετατρέψουν τις πόλεις σε smart cities. Θα διατεθούν κονδύλια 329 εκατ. ευρώ για να αναπτυχθούν δράσεις όπως ευφυή συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης, έξυπνες διαβάσεις πεζών, αυτόματος φωτισμός, ευφυή διαχείριση απορριμμάτων, τηλεϊατρική για τους δημότες, σύγχρονο τρόποι υπολογισμού των δημοτικών τελών, γράφει ο Γιάννης Μπρατάκος στο protothema.gr

 

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2021 η Ελλάδα ήταν μια από τις 5 χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας, που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα, μπορούμε και πρέπει να επιταχύνουμε τα βήματά μας, για να φέρουμε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας: Μια πληθώρα ταλαντούχων ανθρώπων, με υψηλή μόρφωση και δεξιότητες. Πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά κέντρα που αναπτύσσουν αξιόλογη δραστηριότητα. Αλλά και ένα ισχυρό δυναμικό νέων και εδραιωμένων επιχειρήσεων, που είναι έτοιμες να αδράξουν το μέλλον. Να εστιάσουν στρατηγικά στην καινοτομία, ως όχημα ανάπτυξης.

* Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr