Τρουφάτο μυρμηγκάτο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - ένα πεντανόστιμο, καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου (βίντεο)

Χαμός γίνεται με αυτό το θεϊκό σοκολατένιο τρουφάτο μυρμηγκάτο από την Αργυρώ.

Υλικά 

Για το κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 220 γρ. γάλα
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. τρούφα

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 50 γρ. κακάο
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 βανίλια
  • 220 γρ. γάλα
  • 110 γρ. νερό
  • 50 γρ. βούτυρο

Για επικάλυψη

  • Τρούφα σοκολάτας

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Για το μείγμα

  • Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
  • Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα. 
  • Προσθέτουμε τη βανίλια. 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
  • Εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι.
  • Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
  • Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ένα μακρόστενο ταψί 35×25 εκ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα για κέικ και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, κάτω σχάρα, στους 170ºC για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού.
  • Θα σιροπιάσουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 4 με 5 λεπτά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά το τρουφάτο μυρμηγκάτο, τυλίγουμε με μεμβράνη ολόγυρα το ταψί μαζί με το γλυκό.
  • Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο και αφήνουμε να σταθεί για 1-2 ώρες, ώστε το σιρόπι να διατρέξει όλη την πίτα.
  • Απολαύστε σιροπιαστό γλυκό, καλά ποτισμένο και χωρίς να κολυμπάει στο σιρόπι.

Για την κρέμα σοκολάτας

  • Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά, κακάο, κορν φλάουρ, ζάχαρη άχνη και βανίλια.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το νερό και το βούτυρο. 
  • Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
  • Γυρίζουμε το ταψί και βγάζουμε τη μεμβράνη.
  • Περιχύνουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με τρούφα σοκολάτας.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
  • Το τρουφάτο μυρμηγκάτο διατηρείται στο ψυγείο και αποτελεί ένα φανταστικό καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου.

Μυστικά

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξέχασες να τα βγάλεις από το ψυγείο, δείτε παρακάτω πως να μαλακώσεις το βούτυρο στο λεπτό και πώς να φέρεις γρήγορα τα αυγά σου σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το ταψί μακρόστενο 35×25 εκατοστά ή στρογγυλό 34 εκατοστά.
  • Προτεινόμενο ψήσιμο στις αντιστάσεις, κάτω σχάρα στους 170°C. Εναλλακτικά, ψήσιμο στον αέρα στην μεσαία σχάρα, στους 160°C. Ο φούρνος πάντα πολύ καλά προθερμασμένος.
  • Για τέλειο σιρόπιασμα, το γλυκό να είναι ζεστό και το σιρόπι χλιαρό.
  • Ρίχνουμε την κρέμα σοκολάτας πάνω στο γλυκό, αφού κρυώσει τελείως από το σιρόπιασμα.
  • Παγώστε το γλυκό στο ψυγείο για μεγαλύτερη απόλαυση.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr