Τουρκία: «Το Αμπντουλχαμίτ Χαν βάζει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ» – Σε συναγερμό η Λευκωσία

Η Άγκυρα προσπαθεί να υλοποιήσει το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» παίζοντας το χαρτί του τουρικοκου γεωτρύπανου στην Μεσόγειο

Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου,Αμπντούλχαμίντ Χαν αναμένεται να είναι στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους,Σύμφωνα με δημοσιεύματα από το philenews.com η Άγκυρα φέρεται να έχει δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σχεδιασμός Ερντογάν σε αυτή τη φάση είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις. Αν και παλαιότερα ο βασικός στόχος ήταν η επίδειξη δύναμης και η επιβολή, τώρα πλέον στο κάδρο έχει μπει και το θέμα του εντοπισμού και της αξιοποίησης φυσικού αερίου.Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους.

Εάν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο τότε πετυχαίνει έναν ακόμη στόχο, που θέλει να την καταστήσει και ενεργειακό κόμβο. Εάν το φυσικό αέριο που θα εντοπιστεί θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα, πολύ αρνητικά για την ελληνική πλευρά. Γιατί θα εντοπιστεί και θα αξιοποιηθεί φυσικό αέριο, που θα οικειοποιηθεί η κατοχική Τουρκία επιβάλλοντας μη ανατρέψιμα νέα τετελεσμένα. Θα αρπάξει αέριο αλλά και ΑΟΖ.

Στην πρίζα θέλει την Αθήνα και τη Λευκωσία η Άγκυρα. Επιχειρεί να έχει σε συνεχή συναγερμό, σε όλα τα επίπεδα τις δύο κυβερνήσεις, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το επόμενο βήμα της ανοικτό. . Οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτό το παιχνίδι της αναμονής και της διαρκούς στάσης ετοιμότητας, επηρεάζει αρνητικά Αθήνα και Λευκωσία, γι’ αυτό και το συνεχίζουν. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν αρέσκεται και στην τακτική του αιφνιδιασμού, όπως έπραξε και με το πρώτο ταξίδι του νέου γεωτρύπανου. Αν και στη Λευκωσία, τουλάχιστον, είχαν μια εικόνα των προθέσεων και των κινήσεων του.

αρχειο-eurokinissi

Το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να τεθεί από τη Λευκωσία σε μια σωστή βάση. Δύο γεγονότα, τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνουν τον κανόνα πως δεν μπορούν οι άλλοι, οι τρίτοι να είναι… βασιλικότεροι του Βασιλέως. Το πρώτο γεγονός αφορά την απαντητική επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το δεύτερο την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με τον κατοχικό ηγέτη.

Στην απαντητική επιστολή της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  δίνει δύο διεξόδους: Πρώτον, περιγράφοντας τη διαδικασία, την πορεία, καταλήγει στην υπόδειξη «βρείτε τα». Δεύτερο, «πατά» στην πρόταση της Λευκωσίας για τα ΜΟΕ. Είναι προφανές από την απάντηση πως πρόκειται για μια προσέγγιση, που δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση που κάνουν οι Βρυξέλλες στο Ουκρανικό. Σε ένα θέμα, που κινήθηκαν αμέσως επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία. Για την Τουρκία προτείνεται «δημιουργία κλίματος που θα ευνοεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» και ΜΟΕ. Κοντολογίς, ό,τι ζητάς παίρνεις!

Στο θέμα με τη συνάντηση Αλίγιεφ και Τατάρ, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, αφήνει να εννοηθεί πως η ενέργεια αυτή του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Ε.Ε. με το Μπακού. Όπως αναφέρεται «η Αζέρικη πλευρά παραγνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, με την οποία επιδιώκει τη σύναψη θεσμικής σχέσης, μέσω υπογραφής συμφωνίας εταιρικής συνεργασίας για την υπογραφή της οποίας, ως γνωστόν, απαιτείται και η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Το ευρωπαϊκό είναι το μοναδικό χαρτί στην προκειμένη περίπτωση που έπρεπε να προταχθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr