Απέτυχε η τετραήμερη εβδομάδα: Η εταιρεία επέστρεψε μετά το πείραμα 10 εβδομάδων στο πενθήμερο
Ναυάγησε το... όνειρο των περισσότερων εργαζομένων
«Στα χαρτιά», η τετραήμερη εργασία είναι μια θαυμάσια ιδέα. Ποιος δεν θα ήθελε εξάλλου να δουλεύει λιγότερες ώρες για τον ίδιο μισθό.
Η αλήθεια είναι ότι πολλές έρευνες τους, ανάμεσα τους και αυτή που διεξήγαγε το Henley Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο σε εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους. Μερικά από αυτά είναι η βελτιωμένη ποιότητα εργασίας, το λιγότερο άγχος και η αύξηση στην προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή όχι ακριβώς; «Όχι πάντα», απαντά η Ρεμπέκα Μπρούκς, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας μάρκετινγκ «Alter Agents» με έδρα το Λος Άντζελες.
Όταν ο κορωνοϊός άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, η προαναφερθείσα με την ομάδα των 23 υπαλλήλων της δοκίμασε την τηλεργασία. Στη συνέχεια η εταιρεία αποφάσισε να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για 10 εβδομάδες, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να επιλέξουν μια επιπλέον μέρα μέσα στη βδομάδα που δε θα δουλέψουν. Η μόνη προϋπόθεση ήταν ότι δύο άτομα της ίδιας ομάδας δεν μπορούσαν να λείψουν την ίδια ημέρα. Η εταιρεία τελικά μεταπήδησε από μια πενθήμερη εβδομάδα εργασίας 40 ωρών σε μια τετραήμερη εβδομάδα 32 ωρών.
Όπως εξήγησε η Μπρους στο Fast Company «το σύστημα δούλευε διότι οι πελάτες δεν το παρατηρούσαν. Μάλιστα, δεν είπαμε στους πελάτες μας τι κάναμε. Αποφασίσαμε πως θα πετυχαίναμε μόνο εάν οι πελάτες μας δεν είχαν ιδέα για την τετραήμερη εβδομάδα». Παρότι όμως οι εργαζόμενοι ενθουσιάστηκαν με το νέο πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του ήταν μικτά. Την ημέρα που δεν εργάζονταν, ορισμένοι προτιμούσαν να ασχολούνται με τα μικρότερα πρότζεκτ ενώ άλλοι απαντούσαν κανονικά στα e-mail τους, παρότι η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δε χρειαζόταν.
Στο τέλος, ο κάθε εργαζόμενος διαχειριζόταν αυτή την επιπλέον ημέρα όπως ήθελε και δεν υπήρχε σταθερότητα, προκαλώντας παρανοήσεις και δυσκολίες και κατά συνέπεια επηρεάζοντας τη δυναμική των ομάδων. Μετά την ολοκλήρωση του πειράματος των 10 εβδομάδων, η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εργαζομένων έδειξε ότι ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι, διότι η τετραήμερη εβδομάδα προκαλούσε περισσότερο άγχος, ενώ υποτίθεται ότι θα το μείωνε.
«Ακόμη και για όσους έθεταν όρια, υπήρχε μεγάλη ένταση και άγχος σχετικά με όσα έχαναν όταν έλειπαν ή για το τι θα έβρισκαν όταν επέστρεφαν στη δουλειά» κατέληξε η Brooks. Η επιστροφή στο κανονικό ωράριο αποδείχτηκε μονόδρομος.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr