Η αμύθητη περιουσία της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας - Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' κληρονομεί τεράστια ποσά, κοσμήματα, γη & γίνεται μαικήνας
Επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους $42 δισ. και κληρονόμησε $500 εκατ.
«Όλα φτάνουν στην ώρα τους για εκείνους που ξέρουν να περιμένουν», έγραφε κάποτε ο Γάλλος συγγραφεάς, Ονορέ ντε Μπαλζάκ. Μετά από 73 ολόκληρα χρόνια αναμονής, ο θρόνος του Ηνωμένου Βασιλείου και των 14 ακόμα κρατών που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία των Εθνών πέρασε επιτέλους στον πρωτότοκο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ, τον νέο βασιλιά πια Κάρολο.
Μαζί με τον τίτλο του βασιλιά, στον Κάρολο κληροδοτήθηκε και η αμύθητη περιουσία της μητέρας του, η οποία περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό από επιβλητικά κάστρα, κοσμήματα με τεράστιας αξίας πετράδια, μία τεράστια συλλογή τέχνης με πολύτιμα έργα, καθώς και μία φάρμα με άλογα - όλα αυτά αφορολόγητα.
Σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, η διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ πρόκειται να ανοιχθεί 90 χρόνια μετά το θάνατό της, ωστόσο μέχρι τότε ο 73χρονος Κάρολος θα επιβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που ξεπερνά τα 42 δισεκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ, το Κάστρο Γουίντσορ και τον Πύργο του Λονδίνου. Εντούτοις, αυτή η περιουσία ανήκει σε όποιον δικαιούται το στέμμα για όσο καιρό παραμείνει βασιλιάς και όχι προσωπικά στο βασιλιά Κάρολο, στην περίπτωση που για παράδειγμα παραιτηθεί από το θρόνο.
Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει ο βασιλιάς Κάρολος αυτή τη στιγμή είναι οι «Κατοικίες του Στέμματος», ένα χαρτοφυλάκιο με ακίνητα, που η αξία του εκτιμάται στα 17,5 δισ. ευρώ. Πέρα από την τεράστια αξία τους ως επενδύσεις, τα ακίνητα αυτά παράγουν και κέρδη, τα οποία ξεπέρασαν τα 360 εκατ. για το 2022, με το 25% των κερδών αυτών να πηγαίνει στο Στέμμα και τα υπόλοιπα στο Δημόσιο Ταμείο. Από το ποσοστό αυτό, το ¼ περίπου χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του παλατιού και τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και των περιοδειών που πραγματοποιεί.
Πέρα από τα ακίνητα και το εισόδημα που αυτά προσφέρουν στο Στέμμα (23 περίπου εκατ. ετησίως) ο βασιλιάς έχει επίσης υπό τον έλεγχό του το Δουκάτου του Λάνκαστερ και τα βασιλικά κτήματα της Σκωτίας, τα οποία συνολικά ξεπερνούν σε αξία το 1 δισεκατ. ευρώ και αποφέρουν κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια. Κατά τα άλλα, υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 9 βασιλικές κατοικίες, οι οποίες περνούν στην ιδιοκτησία του Στέμματος. Όσον αφορά τα αμύθητης αξίας κοσμήματα που ανήκουν στο Στέμμα, ή τα έργα τέχνης του Ντανίτσι, του Βερμέρ και του Ρέμπραντ, αυτά είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς θα ήταν σχεδόν αδύνατον να βρεθεί ποτέ αγοραστής, όμως η τελευταία εκτίμηση το 2019 κυμαινόταν στα 12,7 δισεκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Forbes, η προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ που πλέον περνάει στα χέρια του γιου της, ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Στην προσωπική περιουσία του νέου βασιλιά πλέον προστίθενται οι ιδιωτικές κατοικίες της Ελισάβετ, δηλαδή το αγαπημένο της κάστρο στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας και τη βασιλική κατοικία στο Σάντριχαμ της Ανατολικής Αγγλίας, στην οποία υπάρχει και μία φάρμα βασιλικών αλόγων. Ο νέος ηγεμόνας του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται επίσης να κληρονομήσει την τεράστια προσωπική συλλογή έργων τέχνης της βασίλισσας, τα πανάκριβα κοσμήματα και στέμματά της, καθώς και όλες της τις προσωπικές επενδύσεις.
Σημειώνουμε ότι ο Κάρολος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει κανένα απολύτως φόρο, μετά από μία συμφωνία που είχε συνάψει η βασίλισσα Ελισάβετ με την κυβέρνηση, για την εξαίρεση του φόρου μεταβίβασης περιουσίας από τον ένα ηγεμόνα στον άλλον, το 1993. Από την άλλη, ο Βρετανός μονάρχης θα μεταβιβάσει στο γιο του Ουίλιαμ την περιουσία που μέχρι τώρα διέθετε ως πρίγκιπας της Κορνουάλης και της Ουαλίας, η οποία μόνο πέρυσι του απέδωσε 27 εκατ και συνολικά ανέρχεται στα 1,2 δισεκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr