Βασιλιάς Κάρολος: Ποιες οι προκλήσεις του θρόνου – Τι θα «αλλάξει» στο Μπάκιγχαμ 

Οι σθεναρές πολιτικές του απόψεις για ζήτημα του ενδιαφέροντος του κάνουν τους αναλυτές να προβλέπουν έναν βασιλιά που δεν θα κάθεται στα αυγά του

 

Ένας από τους λόγους που η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν τόσο δημοφιλής, ήταν η απαράμιλλή ψυχραιμία της και η κατευναστική διάθεση της ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Τα πρώτα δείγματα γραφής από τον βασιλιά Κάρολο, ολοφάνερα δείχνουν ότι η δική του θητεία στο θρόνο θα είναι περισσότερο έντονη και σίγουρα πιο… θερμή.

Τα δυο περιστατικά με τις πένες που τον εξόργισαν, είτε γιατί δεν έγραφαν όπως ήθελε, είτε γιατί τον λέρωσαν, χάρισαν στους Βρετανούς που κρέμονται από το στόμα του την πρώτη viral ατάκα της νέας βασιλείας: «δεν αντέχω αυτό το διαολεμένο πράγμα»! Πέρα όμως από την όποια πειρακτική διάθεση επέδειξαν τα βρετανικά μέσα προς τα προαναφερθέντα, τα ρεπορτάζ των περισσοτέρων επικεντρώνονται στις τελευταίες ημέρες, μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών, στις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Κάρολος που ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 73 ετών.

 

 

Και είναι πολλές λένε οι αναλυτές επιχειρηματολογώντας ότι ακριβώς όπως η μητέρα προσαρμόστηκε γοργά στις κατακλυσμιαίες αλλαγές που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και ο γιος θα πρέπει σήμερα να κάνει νέες επιλογές για το τι σημαίνει μια μοντέρνα μοναρχία. Στο διάγγελμα του πάντως ο ίδιος δήλωσε πανέτοιμος να… σηκώσει τα μανίκια και να υπηρετήσει τον λαό με απόλυτη αφοσίωση μέχρι τέλους. 

Πρόκληση 1: Ένας παγκόσμιος βασιλιάς; 

Η Ελισάβετ δεν ήταν βασίλισσα μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν επίσης βασίλισσα της Τζαμάϊκα, της Νέας Ζηλανδίας, της Παπούα Νέα Γουινέα και αρκετών άλλων χωρών που συνολικά έχουν περισσότερο πληθυσμό από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μετα-αποικιακά κράτη έχουν διατηρήσει τους δεσμούς τους με τη μοναρχία κυρίως για την υπόσχεση της προώθησης των οικονομικών τους συμφερόντων.

Σήμερα που ο πληθωρισμός στη Βρετανία «παίζει» κοντά στο 10% και οι αναλυτές προειδοποιούν για έναν χειμώνα που στα περισσότερα σπίτια θα πέσει στο τραπέζι το ερώτημα «φαγητό ή ζέστη», τι θα μπορέσει να κάνει ο βασιλιάς; 

 

 

Πρόκληση 2: Ένας βασιλιάς για όλους τους Βρετανούς;

Όπως γράφει το περιοδικό «The Conversation» η μοναρχία με τον Κάρολο στο τιμόνι θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα 70 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρισμένων σε τέσσερα έθνη που τους χωρίζουν επίσης οι τάξεις, οι γενιές, η γεωγραφία και η οικονομία. Και παρότι το βρετανικό πολιτικό σύστημα κρύβει αυτές τις διαφορές κάτω από το χαλί,  το Brexit έφερε στην επιφάνεια πολλές από αυτές, όπως τις αποσχιστικές διαθέσεις της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Θα μπορέσει ο Κάρολος να πείσει ότι είναι ο βασιλιάς όλων των Βρετανών, άσχετα από τη φυλή τους, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητα, όταν έχει διαρρεύσει, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμιά πλευρά, ότι ήταν αυτός που είχε εκφράσει ανησυχίες για το χρώμα του εγγόνου του Άρτσι, γιου του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ; 

Πρόκληση 4: Ένας ουδέτερος βασιλιάς; 

Η Ελισάβετ ήταν πολύ προσεχτική στο να μην αποκαλύπτει τις πολιτικές της πεποιθήσεις και τα προσωπικά της αισθήματα. Ο Κάρολος μέχρι σήμερα έχει διαφορετική φήμη. Έχει μιλήσει ανοιχτά για διαφωνίες σε ζητήματα του ενδιαφέροντος του, όπως είναι η αρχιτεκτονική, η γεωργία, η υγεία και το περιβάλλον, ενώ στα πέρατα του κόσμου είναι γνωστή η ιστορία με τα «black spider papers», τα χειρόγραφα σημειώματα του σε υπουργούς που ενημέρωνε υπό καθεστώς ανωνυμίας για τις απόψεις του και τις διαφωνίες του με την πολιτική τους.

 

 

Παρότι ο ίδιος δηλώνει ότι θα ακολουθήσει την στάση ίσων αποστάσεων της μητέρας του, όσοι τον ξέρουν καλά μιλούν για έναν βαθύ γνώστη πολλών θεμάτων που δεν θα κάτσει στα αυγά του. Και ίσως κάποιες φορές αυτό είναι καλό, αφού πολλοί στην Ελλάδα βασίζονται στην αγάπη του προς την περιβαλλοντική και πολιτιστική διπλωματία για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα. 

Πρόκληση 4: Στοργικός πατέρας και αυστηρός αδελφός; 

Μέχρι πρόσφατα τα μέσα είχαν καλλιεργήσει την εντύπωση ότι ο Κάρολος προτιμά να είναι με τον δεύτερο γιο του Χάρι, μακριά και αγαπημένοι, μην έχοντας συγχωρέσει την απόφαση του να εγκαταλείψει τη Βρετανία για τις ΗΠΑ με τη σύζυγο του Μέγκαν Μάρκλ. Τόσο οι φήμες ότι εκείνος ανησυχούσε για το χρώμα του δέρματος του Άρτσι, όσο και τα παράπονα, αν και συγκαλυμμένα, των Σάσεξ για τη στάση εκείνου στη μετακόμιση τους και την σύσταση του να μην πάει η Μέγκαν στο Μπαλμόραλ μαζί με τον Χάρι δείχνουν ένα παλάτι μοιρασμένο στα δύο.

Η απόφαση όμως του Καρόλου να εμφανιστούν όλοι μαζί για να χαιρετίσουν το πλήθος δείχνει ότι επιθυμεί τη συμφιλίωση που θα κρατήσει μακριά τα αρνητικά δημοσιεύματα. Εκεί που κρατά πιο αυστηρή γραμμή είναι ο αδελφός του Άντριου, η εμπλοκή του οποίου στο σκάνδαλο παιδεραστίας του Αμερικάνου χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, του στοίχισε όλους τους στρατιωτικούς τίτλους. Και δικαίως, αν κρίνει κανείς από τη φράση, «είσαι ένας άρρωστος γέρος», που εκτόξευσε εναντίον του ένας διαδηλωτής ενώ ακολουθούσε τη νεκροφόρα με το σώμα της Ελισάβετ στο Εδιμβούργο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr